Прелом у Сирији: Асадовци разбијају и окружују ИД (ВИДЕО)

Снаге Башара ал Асада и његових савезника, уз руску ваздушну подршку, на корак су да територију под контролом исламиста исјеку у још једно окружење.

уторак, 22 августа, 2017 / 07:54

Кључно мјесто у наредних пар седмица јесте Деир ез-Зор. Већ годинама одолијева у окружењу исламиста, као подсјетник на то ко једини озбиљно ратује против калифата Исламске државе (ИД). Асадове снаге на самом почетку сукоба су се ушанчиле ослањајући се на војне базе у том граду, те на тај начин контролишући ријеку Еуфрат, којом зато ИД не може да транспортује робу и људство без ризика.

Курди, које на турску саблазан подржавају САД, борили су се против ИД све док у окружење нису довели град Рака, који је важио за престоницу ИД. Сада су они све своје снаге усмјерили ка опсади овог арапског града, а стварну борбу против ИД су препустили Асаду. Будућност ту сасвим сигурно носи неку врсту окршаја чак и између Асада и Курда, будући да су потоњи заузели велике територије које су етнички арапске, а не намјеравају да их се одрекну.  Курди су заинтересовани за све територије сјеверно од Еуфрата, док и исламистичка опозиција и Асад не желе то ни да чују.

За разлику од великих територијалних цјелина, у окружењу или које граниче са сусједним земљама, које држи нејединствена и често међусобно сукобљена арапска исламистичка опозиција (Запад их зове „умјерени исламисти“), територије које сада заузима Асад нису баш погодне за живот људи и пољопривреду. То су сурове пустиње, али које испод земљине површине крију богате резерве нафте.

Са друге стране Асадове територије, на граници са Либаном, такође се чисти џеп ИД и то у неформалној сарадњи са либанском армијом и сасвим братском сарадњом са Хезболахом.

САД и друге земље НАТО, врло млако се супротстављају ИД, као пројекту сопствених дјела у прошлости, а прије свега агресије на Ирак. Њима оваква ситуација и одговара, јер САД нису непосредно угрожене од стране ИД, на начин као што је преко Кавказа и средње Азије угрожена Русија, којој је елиминација ове насилне и заостале идеологије национални приоритет.

Стога је Путин дозволио себи ризик да се увуче у страни ратни сукоб, који свакако има потенцијал да потраје и умори сваку суперсилу, као што је случај са Американцима у Авганистану данас, или Совјетским савезом у истој тој земљи. Стога они немилице вјежбају своје ваздушнокосмичке снаге, које значајно заостају у ратовању на туђој територији у односу на Американце.

Видео који је овдје представљен, показује снимке руских ваздушних напада на конвој ИД, за који московско министарство одбране тврди да је уништило преко 20 возила са муницијом и око 200 бораца. Легална сиријска власт је уз помоћ Руске Федерација три пута повећала територију коју контролише, углавном је преузевши од ИД, док су територијални помаци у случају исламиста драгих Западу знатно слабији.

Посебно је то видљиво у случајевима када САД и НАТО бомбардују и регуларне трупе из Дамаска, уколико дођу у стратешку премоћ над исламистима, као што је био случај у пограничном граду Ал Танф, чијим би заузимањем била очишћена граница према Асаду пријатељски расположеној власти у Ираку, те аутопут Дамаск – Багдад, за допремање помоћи, људства и технике.

САД у овом случају, међународноправно гледано, врше акт класичне агресије. Но, кога још брига за Уједињене нације, уколико не служе сопственим војнополитичким интересима?

Фронтал.СРБ ће наставити да прати дешавања на сиријском ратишту.

 

ВЕЗАНИ ТЕКСТ: КАЛИФАТ СЕ СЛАМА: ПРЕД НАМА ЈЕ ДЕИР ЕЗ-ЗОР

 Коментариши