Прелиминарни резултати: Мило изгубио локалне изборе у четири од пет општина

Демократска партија социјалиста декласирана је Будви, а убједљиви побједник локалних избора у тој општини – коалиција је окупљена око Демократског фронта – прелиминарни подаци Центра за мониторимг (ЦеМи) показују да су освојили 40,2 одсто гласова.

понедељак, 31 августа, 2020 / 13:15

То је резултат након обрађених 44,4 одсто гласачких листића.

Према истом узорку, ДПС је освојио 31,2 а Демократе 18,6 одсто гласова. Грађанском покрету УРА повјерење је поклонило 3,5 а СДП-у 3,4 одсто грађана са бирачким правом.

"Вијестима” је синоћ око поноћи, из штаба Демократа незванично саопштено да ће у новом сазиву локалног парламента коалиција ДФ-а имати 14, Демократе шест, ДПС 11 и УРА и СДП по одборника…

"Успјели смо да ослободимо Будву и Црну Гору… Можемо слободно рећи да смо разбили ДПС. Кад је режим напао цркву, знали смо да ћемо побједити”, рекао је синоћ носилац листе За бољу Будву Марко Бато Царевић.

Тиват

Демократска партија социјалиста, по свему судећи, изгубила је власт у Тивту након 24 године. Према незваничним информацијама, Грађанска листа Народ побјеђује, на тим изборима освојила је 3.514 гласова, док је ДПС остварио резултат од 3.012 гласова.

Изборни штабови странака, иако синоћ нико није имао комплетне резултате са бирачких мјеста, баратали су подацима да ће у новом сазиву Скупштине општине Тиват – 14 мандата имати "Народ побјеђује”, ДПС 12, СД и Бокешки Форум по два, а ХГИ и СДП по један.

То значи да ће о новој већини у тиватском парламенту пресудан бити глас одборника СДП-а.

Досадашњи тренд показује да је ДПС изгубио рејтинг на скоро свим до сада обрађеним бирачким мјестима.

Котор

Которске Демократе тврде да је опозиција поново преузела власт и у том граду – на 100 одсто обрађеног узорка, тврде из те странке, ДПС има 11 мандата, Демократе 9, ДФ, осам, а УРА, Социјалисти, Либерална партија, Социјалдемократе и Социјалдемократска партија по један мандат.

Подаци ЦЕМИ-ја, на обрађених 41 одсто гласова, показују да је за ДПС гласало 33,9 одсто бирача, за Демократе 23,4, а за коалицију окупљену око ДФ-а 16,8 одсто гласова…

Андријевица

Послије девет година ДПС је изгубио власт у Андријевици, саопштено је Вијестима. У Општинској изборној комисији потврдили су да је коалиција За будућност Црне Горе освојила 13, а Мир је наша нација (Демократе) три одборничка мандата, што је је за мандат више од ДПС који има 15 одборницких мјеста.

Речено је да је преостало да се преброји још једно мање бирачко мјесто, али да се тај резултат не доводи у питање.

Према незваничним информацијама Вијести, пораз је признао и досадашњи предсједник општине Срђан Масовић (ДПС).

Гусиње

На локалним изборима у Гусињу, листа ДПС-а освојила је највише гласова, али ће морати да формира коалицију са мањим партнерима.

Према подацима Телевизије Вијести, ДПС је освојио 776 гласова, Социјалдемократе око 500, Албанска коалицја 469, а Бошњачка странка 242 гласа.

Према истим подацима, опозиционе СДП и СНП узеле су по мандат. Резултати ЦЕМИ-ја, на 30 одсто обрађених података, говоре да је за ДПС гласало 48 одсто грађана, за СД 28,4 и Бошњачку странку 13,3 одсто бирача из те општине…