Прележали дјечије Осмице: Суд ослободио Мехмедагића

Суд БиХ ослободио је Османа Мехмедагића, дирекотра ОСА-е. Судија Бранко Перић казао је да ће ово суђење остати у мрачној историји Суда у којој су вршени незапамћени притисци на Суд БиХ, пише Патриа.

петак, 19 фебруара, 2021 / 22:35

"Нисмо подлегли било каквим притисцима, али дух неких политика лебди над овим предметом, али детаљније нећу говорити о овоме", казао је Перић.

Суд је утврдио да оптужени нису имали директни умишљај да поризведу директну штету за оштећене М.Б и А.О. Навео је да је био јасан и увјерљив исказ свједока и да је операција раније започета, те да није било основа да се прикупљени подаци уништавају.

Суђење је почело 18. децембра 2020. године када је прочитана оптужница, а тужилац Олег Чавка је у уводној ријечи рекао да је ово једноставна оптужница и школски примјер злоупотребе положаја.

Он је навео да ОСА прикупља податке о људима који су значајни за сигурност БиХ, али да се успут прикупи и мноштво информација које немају тај значај. Додао је да закон императивно налаже да се такве информације униште под надзором директора, али да смо свједоци "неконтролисаног цурења” таквих података, као и њиховог кориштења за уцјене и дисциплинирања. Управо су изузети снимци видеонадзора у виду фотографија објављени на порталу Истрага.ба као и погрешан идентитет особе која је на фотографији чиме је нарушена сигурност те особе и њене породице.

Мехмедагић и Пекић су, према ријечима тужиоца, искористили службу за унутарстраначке оптужбе. Према ријечима тужиоца, приватизовање службе мора престати.

Тужилаштво БиХ подигло је 17. фебруара нову оптужницу против Османа Мехмедагића, Селме Цикотића и Муриза Друшкића у вези са именовањима у Комисију за другостепено рјешавање поступка сигурносних провјера за полицијске и државне службенике. Прву оптужницу које Тужилаштво БиХ подигло у овом случају Суд БиХ одбио је потврдити, а Тужилаштво БиХ подузело је додатне истражне радње те подигло нову оптужницу.

Још увијек Тужилаштво БиХ истражује диплому првог човјека ОСА-е коју је наводно стекао 2013. године на Америчком универзитету у БиХ, а коју је прогласио тајним документом. Истражујући ову диплому, Тужилаштво БиХ дошло је до бројних сазнања о нелегалном раду АУ у БиХ на подручју КС, а у шта су били укључени бројни кадрови и СДА из неколико институција који су се појављивали као предавачи или и декани. Ријеч је о обимној истрази, а која би могла резултирати оптужницом против више особа.Оставите одговор