Прекинута сједница Одбора за ревизију НСРС

Сједница Одбора за ревизију НСРС прекинута је данас због недостатка кворума приликом разматрања Плана буџета и активности Главне службе за ревизију јавног сектора РС за 2012. годину. Предсједник овог одбора Славко Вучуревић рекао је да су сједницу напустили Неђо Трнинић из ДНС-а и Ивка Ристић из СНСД-а, због тога што је члан Одбора из Демократске […]

среда, 14 децембра, 2011 / 15:17

Сједница Одбора за ревизију НСРС прекинута је данас због недостатка кворума приликом разматрања Плана буџета и активности Главне службе за ревизију јавног сектора РС за 2012. годину.

Предсједник овог одбора Славко Вучуревић рекао је да су сједницу напустили Неђо Трнинић из ДНС-а и Ивка Ристић из СНСД-а, због тога што је члан Одбора из Демократске партије Драган Чавић предложио да буџет Главне службе за ревизију у идућој години буде повећан за милион КМ ради извршења ревизије учинка и ревизије јавних предузећа Електропривреда, ЖРС, Шуме Српске и Поште Српске.

Вучуревић је додао да је он предложио да се у ревизију учинка у 2012. години уврсти и ревизија изградње аутопута Бањалука – Градишка. "Одбор за ревизију овако како је конципиран у будуће ће радити само по једном принципу, а то је да му неће присуствовати чланови из опозиције, јер се на овакав начин у РС очито штити криминал и криминалне радње", истакао је Вучуревић.

Члан Одбора за ревизију из ДНС-а Неђо Трнинић рекао је да су сједницу Одбора напустили због квалификација да "неко штити криминал у РС".

"Није тачна констатација да чланови Одбора из позиције нешто штите или да не желе нешто да донесу", истакао је Трнинић, додајући да су чланови Одбора из опозиције, увидјевши да нема довољно чланова из позиције, покушали да "протуре неке ставове и да се читава ствар исполитизује".

Трнинић је истакао да нико од чланова из реда позиције није био против тога да се изврши ревизија учинка изградње аутопута и брзог пута Бањалука – Градишка, те да на дневни ред Одбора није ни дошло разматрање приједлога за повећање буџета Главне ревизије за милион КМ.

Он је истакао да је Одбор за ревизију до сада подржао све извјештаје Главне службе за ревизију јавног сектора, било да су били са резервом или негативни, који су базирани на контроли институција власти РС.

Драган Чавић сматра недопустивим да Одбор не може донијети одлуку да се сугерише Главној служби за ревизију да у 2012. изврши ревизију изградње брзог пута Бањалука – Клашнице и аутопута Клашнице – Градишка.

Скупштински Одбор за ревизију има укупно девет чланова, од чега пет из странака на власти и четири из опозиције.