Прекинута сједница Народне скупштине: Радници пријете уласком у парламент

Сједница Народне Скупштине прекинута је на почетку. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске поручила је: "Ако се закон о раду не повуче са дневног реда, сви ћемо ући у скупштину." 16:20 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и да су […]

понедељак, 28 децембра, 2015 / 16:28

Сједница Народне Скупштине прекинута је на почетку. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске поручила је: "Ако се закон о раду не повуче са дневног реда, сви ћемо ући у скупштину."

16:20 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и да су протести Савеза синдиката Републике Српске дио демократске вриједности друштва, коју треба поштовати.

"Новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и демагогија је да ће /та права/ бити угрожена његовим усвајањем. Док су протести у оквиру нормалног изражавања несагласности, нема никаквих проблема", рекао је Додик новинарима.

Он је рекао да се некада у друштву морају донијети тешке одлуке и да Република Српска радно законодавство мора прилагодити земљама у окружењу.

"Чињеница је да Република Српска радно законодавство није регулисала као земље у окружењу и то је проблем. Нови закон о раду је било неопходно усвојити прије три – четири године, а упорно смо водили социјални дијалог да буде усвојен", додао је Додик.

Према његовим ријечима, дио раније стечених права радника ће бити другачије дефинисан.

"Дугорочно гледано, нови закон о раду биће добро рјешење за Републику Српску. Бићу захвалан да данашњи протести прођу у најбољем реду и да на крају опет разговарамо о побољшању лоших ствари", додао је Додик.

16:10 Сједница Народне скупштине Српске биће настављена у 17 часова.

15:40 Предсједник Савеза синдиката је одустала од договора са Владом Српске, те захтјева потпуно повлачење приједлога закона из процедуре. Додала је да ће синдикалци остати док не добију одговор, а уколико Влада не пристане на њихове захјеве запријетила је да це синдикалци ући у дворану.

15:30 Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић захтјевала је од предсједника Владе Републике Српске да се усвајања новог закона о раду врати у редовну процедуру. Уколико се то деси, Савез синдиката ће ући у преговоре са Владом Српске, а уколико не, биће свашта, поручила је Мишићева.

Предсједница Владе Српске је одговорила да јој је потребно пола сата да донесе одлуку о приједлогу Савеза синдиката.