Преговори у Федерацији: Неки напредак

На преговорима представника два ХДЗ-а, СДП-а и СДА о формирању власти, уз посредовање замјеника међународног представника у БиХ Родерика Мура у просторијама ОХР-а у Сарајеву, постигнут је неки напредак у програмским принципима, али оно што је најважније није договорено учешће у власти, потврдио је Срни извор близак преговарачима. Исти извор наводи да је питање да […]

недеља, 13 марта, 2011 / 13:08

На преговорима представника два ХДЗ-а, СДП-а и СДА о формирању власти, уз посредовање замјеника међународног представника у БиХ Родерика Мура у просторијама ОХР-а у Сарајеву, постигнут је неки напредак у програмским принципима, али оно што је најважније није договорено учешће у власти, потврдио је Срни извор близак преговарачима.

Исти извор наводи да је питање да ли ће о том питању бити напретка у даљим преговорима данас и сутра, јер, како каже, СДП и даље преферира и претендује на хрватске позиције у власти.

"СДП хоће да има већину у Федералној влади, односно осам министарских мјеста плус позиција премијера од укупно 17 позиција. Желе четири министарска мјеста за бошњаке и премијерско мјесто, три српска и једно хрватско", појаснио је Срнин извор и додао да СДП тиме желе апсолутну доминацију и над СДА и над хрватским странкама.

Исти извор наводи да оба ХДЗ-а неће на то пристати, односно да неће пристати ни на шта друго осим на оно на шта имају право по Уставу и њихов став је да нема договора док се не дође до уставних позиција, а то је пет мјеста у Влади ФБиХ и три у Савјету министара БиХ.

Уколико се лидери ових странака намјеравају састајати, каже Срнин саговорник, то се мора догодити прије сједнице Дома народа Парламента ФБиХ у четвртак 17. марта, јер послије тога тај састанак нема смисла.

Нико од директних учесника у разговорима, сходно претходном договору, није желио да даје изјаве о досадашњем току разговора, осм што су потврдили да се они и данас настављају.Оставите одговор