Представнички дом ПС БиХ усвојио Стевандићев приједлог за нови закон о лијековима

На јучерашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је усвојен приједлог посланика предсједавајућег Српског клуба Ненада Стевандића којим се од Савјета министара БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ тражи да хитно израде и у парламентарну процедуру упуте Приједлог измјена и допуна Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ.

четвртак, 29 априла, 2021 / 09:14

Такође, Стевандић је тражио и да се усвоје одговарајуће измјене Правилника о поступку и начину давања дозволе за стављање лијека у промет с циљем омогућавања да се вакцине против вируса корона, чију су употребу претходно одобриле Европска агенција за лијекове или надлежне институције сусједних земаља, одмах могу ставити у употребу и на територији БиХ.

Од укупно 35 присутних посланика 19 је гласало ЗА, 10 против а 6 је било суздржано. Међу суздржани су били и посланици из Републике Српске Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић.

Морамо нагласити да се овај закључак могао усвојити и много раније да је било добре воље. Беспотребно је изгубљено вријеме у борби за што брже активирање увезених вакцина. Жалосно је да је 10 посланика гласало против овог приједлога и да је 6 било суздржано. Још жалосније да су у том учествовали посланици из Републике Српске. Овај приједлог није само на добробит грађана Републике Српске, него на добробит и грађана Федерације БиХ и Дистрикта Брчко.

Овакве измјене и допуне наведног закона и подзаконског акта би важиле до окончања проглашене пандемије КОВИД-19.Оставите одговор