Представљен први том “Српске енциклопедије“

Послије двије деценије од покретања идеје, у Српској академији наука и умјетности представљена је прва књига првог тома „Српске енциклопедије“, чиме је започета реализација идеје о националној енциклопедији у десет томова. Госте САНУ поздравио је њен предсједник, академик Никола Хајдин, а потом је о великом послу који је урађен, али и ономе који тек предстоји говорио […]

четвртак, октобар 21, 2010 / 13:51

Послије двије деценије од покретања идеје, у Српској академији наука и умјетности представљена је прва књига првог тома „Српске енциклопедије“, чиме је започета реализација идеје о националној енциклопедији у десет томова.

Госте САНУ поздравио је њен предсједник, академик Никола Хајдин, а потом је о великом послу који је урађен, али и ономе који тек предстоји говорио академик Чедомир Попов, предсједник Матице српске којој је, заједно са САНУ повјерен посао на изради Енциклопедије. Издавач тог капиталног дјела је Завод за уџбенике.

 

Попов, који је и на челу Уређивачког одбора и један у цијелом послу је од самог покретања идеје, пуне двије деценије, рекао је да је излазак прве књиге значајан датум, с обзиром на то да српски народ до данас није имао националну енциклопедију.

"Енциклопедија је замишљена као национална енциклопедија општег типа, посвећена српском народу и другим народима и културама и историјским, географским и природним појавама које су имале утицај на живот и кретање српског народа од његове појаве у историји до наших дана", објаснио је Попов.

Велики посао на попису појмова, од појава, институција до личности, које треба обухватити Енциклопедијом урађен је за три године, 1996, 1997, 1998. године, објаснио је Попов. Тај попис је садржао нешто више од 40.000 појмова.

Потом је опет услиједио застој, 1999. године због НАТО бомбардовања, а 2000. због смјене власти, да би посао био обновљен 2003. године. Закон о Српској енциклопедији донијет је децембра 2005. године, а Уређивачки одбор изабран 2006.године.

Попов је напоменуо да је у раду на првој књизи учествовало више од 500 писаца текстова, које је 120 редактора претварало у енциклопедијске чланке какве захтјева лексикографска методологија.

Прва књига првог тома енциклопедије има 1.929 одредница које су обрадиле све појмове на слово А и започеле оне на слово Б. Београд је одредница са којим ће почети друга књига првог тома и она би, ако све буде текло по плану, требало да буде објављена пред Београдски сајам књига наредне године.

Предвиђено је да само први том има двије књиге, а остали по једну, тако да би свих 11 књига, односно десет томова требало да буде завршено 2020. године.

Главни уредник, који је у последње двије године водио редакцијске послове, Иван Негришорац оцијенио је да је највећи разлог за кашњење у изласку прве књиге то што се жељело да текстови буду стандардизовани, што би касније утрло пут осталим књигама.

Прва књига првог тома "Српске енциклопедије", штампана у 5.000 примјерака, моћи ће да купе посетиоци Сајма књига, а потом ће се наћи у слободној продаји по цијени од 35 евра у динарској противвриједности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *