Представање Ћосићеве књиге у Бањој Луци, 22. марта

Нова књига српског писца и некадашњег предсједника СР Југославије Добрице Ћосића под називом "Босански рат" у издању београдског "Службеног гласника", биће представљена 22. марта у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци. Како је Срни потврдила Гордана Милосављевић-Стојановић из "Службеног гласника", академик Добрица Ћосић ће се присутнима обратити путем видео-линка, јер није у могућности […]

четвртак, 15 марта, 2012 / 18:57

Нова књига српског писца и некадашњег предсједника СР Југославије Добрице Ћосића под називом "Босански рат" у издању београдског "Службеног гласника", биће представљена 22. марта у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Како је Срни потврдила Гордана Милосављевић-Стојановић из "Службеног гласника", академик Добрица Ћосић ће се присутнима обратити путем видео-линка, јер није у могућности да лично присуствује промоцији своје најновије књиге.

О књизи која даје одговоре на питања шта се заиста догађало и како је створена Република Српска, у Бањалуци ће говорити орјенталиста Дарко Танасковић, писац Владимир Кецмановић, уредник Марко Крстић и професор Душан Пјевац.

Књига "Босански рат" обухвата записе преломних тренутака у новијој историји Србије, од 16. априла 1992. до 17. децембра 1995. године, када је Никола Кољевић, у име Републике Српске, потписао мировни споразум у Јелисејској палати.

"Босански рат" је свједочанство о улози Ћосића као предсједника СР Југославије у стварању мира, конституисању Републике Српске и његовим политичким и дипломатским идејама.

Ћосић у "Босанском рату" говори о политичким притисцима и уцјенама Европске заједнице, договорима иза затворених врата, предрасудама политичког врха Србије и босанских Срба, неоствареним плановима и пропуштеним шансама, Дејтонском споразуму и миру.

Ову књигу дневничких записа, публицистичких текстова, али и текстова из личне Ћосићеве архиве, чији се поједини делови први пут објављују, приредила је пишчева ћерка Ана Ћосић-Вукић.

Књига ће бити представљена у 19.30 часова.