Предсједништво се усагласило: Продаја оружја нам сад није у интересу

Предсједништво БиХ усвојило је на редовној сједници став да извоз оружја и војне опреме из БиХ у Украјину у овом тренутку није у спољноополитичком интересу Босне и Херцеговине, јер не доприноси регионалној сигурности, стабилности и актуелним међународним дипломатским напорима за постизање мирног рјешења кризе у Украјини. На сједници је истакнуто да се спољна политика БиХ […]

среда, фебруар 11, 2015 / 15:41

Предсједништво БиХ усвојило је на редовној сједници став да извоз оружја и војне опреме из БиХ у Украјину у овом тренутку није у спољноополитичком интересу Босне и Херцеговине, јер не доприноси регионалној сигурности, стабилности и актуелним међународним дипломатским напорима за постизање мирног рјешења кризе у Украјини.

На сједници је истакнуто да се спољна политика БиХ према међународним партнерима заснива на отворености и равноправности, узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, принципу мирољубиве сарадње, поштовању међународног права и уважавању обостраних интереса.

Предсједништво БиХ сматра да се криза у Украјини може ријешити само мирним, демократским средствима, путем политичког дијалога и преговора, уз пуно поштовање међународног права.

Предсједништво БиХ поздравило је актуелну иницијативу њемачке канцеларке Ангеле Меркел и француског предсједника Франсоа Оланда, те позвало све актере да се на конструктиван начин укључе у дијалог и преговоре како би било постигнуто мирно рјешење кризе у Украјини.

Министарство иностраних послова БиХ и Министарство спољне трговине и економских односа затражили су од Предсједништва БиХ став поводом извоза оружја из БиХ у Украјину.

Борис Тучић је поднио оставку на мјесто министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, јер није желио дати сагласност за продају оружја из БиХ Украјини.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор