Предсједништво ПДП: Од владајућих очекујемо приједлог изласка из кризе иза којег ће стати сви

– Очекујемо и тражимо да, прије свих, владајућа коалиција у заједничким институцијама БиХ, изађе са рјешењем за постојећу кризу, кроз закон са прихватљивим садржајем, који ће бити резултат унутрашњег договора и парламентарну процедуру и иза кога ће стати сви релевантни политички фактори у овој земљи.

четвртак, 9 септембра, 2021 / 16:34

– У једној оптимистичној атмосфери, са пуно елана, данас смо разматрали преднацрт иновираног Програма обнове Републике Српске који ћемо јавности представити у октобру и којим ћемо показати јасну намјеру да 2. октобра сљедеће године идемо на побједу, формирање народне власти Републике Српске. То је документ којим ћемо пружити најбоља програмска рјешења како обновити Републику Српску, да живимо као сав нормалан свијет, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић након данашње сједнице Предсједништва странке, која је одржана у Бијељини.

Бореновић је рекао да ће програм обухватати више области: економску, демографску, моралну, вриједносну и културну обнову, обнову личне и социјалне сигурности, владавине права и обнову политичке стабилности, те дио који се тиче европске будућности Републике Српске.

– То је кључни документ којим ћемо креирати рјешења и принципе и око којег ћемо се сабирати на сљедећим изборима. Врло је важно да уз добар програм имамо и најбоље кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ и очекујем да ћемо тај процес, са колегама из опозиције, успјешно завршити најкасније до краја године. Добар програм, одлични кандидати, јединствен наступ је гаранција да ћемо сљедеће године побиједити заједно са нашим народом, каже Бореновић.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији, Бореновић је рекао да је јако важно да се што прије превазиђе ситуација везано за наметнути Инцков закон који је произвео политички хаос.

– Очекујемо и тражимо да, прије свих, владајућа коалиција у заједничким институцијама БиХ, изађе са рјешењем за постојећу кризу, кроз закон са прихватљивим садржајем, који ће бити резултат унутрашњег договора и парламентарну процедуру и иза кога ће стати сви релевантни политички фактори у овој земљи.

Бореновић каже да ПДП остаје привржен закључцима Народне скупштине Републике Српске:

– Нећемо учествовати у доношењу одлука, онако како смо се обавезали закључцима НСРС. Тоо ће бити велики тест и за владајуће структуре и питање да ли су спремни да поштују закључке. То ће показати наредних неколико дана и седмица, али примарни циљ треба да буде да се ово стање превазиђе. Власт је могла да се договори око НАТО пута, подјеле фотеља, акциза, онда треба и да се договоре како изаћи из ове политичке кризе, истиче Бореновић.

Позвао је извршну власт БиХ да добро припази шта раде по питању одлука Парламента, истичући да Савјет министара БиХ не смије ни по коју цијену донијети одлуку о куповини зграде Управе за индиректно опорезивање која није у складу са парламентарном одлуком којом је поништена спорна јавна набавка, прије више од мјесец дана.

– Такође, морају ријешити питање преласка на дигитални систем емитовања за комерцијалне ТВ станице и ту не смије бити привилегованих, само зато што су блиски једној владајућој породици, а да се при томе угњетава и гуши слобода медија који су свијом гледаношћу направили изузетан искорак. У складу с тим, осуђујемо перфидну, ружну и провидну игру којом се покушава угушити слобода медија, посебно када је у питању БН телевизија, која је својом уређивачком политиком и садржајем постигла изузетну гледаност, каже Бореновић.

Он каже да ПДП подржава све иницијативе које ће допринијети економском развоју, попут иницијативе Отворени Балкан, те да је за сваку осуду понашање појединих представника бошњачких политичких структура који се противе нечему што би донијело велику корист за цијели регион.

Бореновић је истакао да ПДП наставља да инсистира на борби против корупције и криминала, те да је невјероватно да правосудне институције још нису дале одговор на афере које потресају БиХ, а тичу се врло контроверзних јавних набавки током пандемије вируса корона.

Одговарајући на питања новинара везано за састанке са Кристијаном Шмитом, Бореновић је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић врло јасно истакао да је потребно трагати за рјешењем, да је то унутрашње питање БиХ, те да је једини који се јавно обавезао да неће разговарати са Шмитом јесте Милорад Додик.

– Видјећемо да ли ће то његово јавно обевазивање да неће прихватити разговор са Шмитом бити одржано.

Истакао је да предсједник Србије, Александар Вучић, наставља да пружа руку подршке и повјерења, сарадње и да је на том путу јако важно да имамо јединствену политику.