Предсједништво ХДЗ и нешто као жаљење због везивања застава са Алијом и компанијом

БиХ ће, без преузимања одговорности и показивања истинске политичке воље, остати у уским оквирима и заробљена у себичним намјерама већинског бошњачког национализма, заснованог на доминацији и дискриминацији, те у овој неизборној години кључна отворена питања морају бити ријешена унутрашњим консензусом и политичким договором сва три конститутивна народа, закључило је данас Предсједништво ХДЗ-а БиХ.

понедељак, јун 28, 2021 / 19:06

Предсједништво ХДЗ БиХ је на сједници у Сарајеву разговарало о актуелностима на свим нивоима у БиХ, као и раздобљу које слиједи у укупним политичким односима, усмјеравању односа између три конститутивна народа и рјешавања свих дискриминационих одредаба.

Кључна тачка данашње сједнице односила се на реформе изборног законодавства, као и даље политичке кораке према свим саговорницима о отвореним политичким питањима, саопштено је из ХДЗ-а.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ нагласило је значај усвојене Резолуције на 9. засједању Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ као кључну агенду свих даљих разговора и преговора легитимних политичких представника хрватског народа са домаћим и међународним представницима.

"Хрватски народни сабор БиХ остаће у сталном редовном, и по потреби ванредном засједању, зависно од политичке ситуације, заједно са свим легитимним представницима хрватског народа са свих нивоа власти које дјелују у ХНС-у", наведено је у саопштењу.

Из ове странке су подсјетили све релевантне домаће и међународне представнике на основне поставке Устава БиХ дефинисане кроз три конститутивна народа /у заједници са осталима/, као наткровљујућег начела у складу са свим одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

"Сваки покушај негирања и политичког удара на ове поставке су директно подривање демократског система успостављеног и потврђеног Дејтонским мировним споразумом", указали су из ове странке.

ХДЗ БиХ одбацио је наметање свих модела заснованих на доминацији и дискриминацији, који дерогирају начела конститутивних права народа, колективних и индивидуалних права, као и легитимног политичког представљања као израза њихове политичке воље.

У саопштењу је наведено да ХДЗ одбацује унитаристичке претензије кроз рушење уставног начела равноправности конститутивних народа, а посљедично рушења БиХ као такве и политичке покушаје бошњачких странака у стварању политичког поретка који се темељи на прегласавању и мајоризацији.

ХДЗ БиХ инсистира на кључним начелима садржаним у Споразуму о начелима измјена и допуна Изборног закона БиХ, који су потписали политички представници Бошњака и Хрвата, као и сви релевантни међународни представници и партнери.

"Управо је Споразум о одржавању избора у Мостару био најуспјешнији политички договор у посљедње вријеме, са истинским позитивним учинцима, који је деблокирао град Мостар и успоставио функционалну извршну и законодавну власт", наведено је у саопштењу.

Из ове странке су позвали све домаће политичке актере на уздржавање од радикализације домаће јавности и стварања друштвених анимозитета између народа и грађана у БиХ, које продубљују подјеле.

Седми закључак Предсједништва ХДЗ-а односи се на потврду да је баланс између колективних и индивидуалних права, утемељен на поставкама међународног права уз примјену федерализма и консоцијацијских механизама управљања, као и пуно уважавање уставног устројства БиХ, једини прави гарант функционалне, стабилне и евроатлантске БиХ.



Оставите одговор