Предсједник Залтне зоре на слободи, не смију гадржати дуже

Грчко тужилаштво је саопштило да би два посланика десничарске партије Златна зора могли да буду пуштени на слободу после 18 мјесеци притвора. Лидер Златне зоре Никос Михалоиакос и његов замјеник Христос Папас налазе се у затвору од септембра 2013. године под оптужбом да припадају "криминалистичкој организација" након што је "антифаштички активиста", репер Павлос Фисас, избоден […]

среда, март 4, 2015 / 09:17

Грчко тужилаштво је саопштило да би два посланика десничарске партије Златна зора могли да буду пуштени на слободу после 18 мјесеци притвора.

Лидер Златне зоре Никос Михалоиакос и његов замјеник Христос Папас налазе се у затвору од септембра 2013. године под оптужбом да припадају "криминалистичкој организација" након што је "антифаштички активиста", репер Павлос Фисас, избоден ножем у сукобу са припадницима Златне зоре, подсјетио је АФП. То је искориштено као повод за обрачун са овом партијом, а љевичарски екстремисти су убили два члана Златне зоре.

Према грчком закону, осумњичени могу да буду у притвору најдуже 18 месеци док тужилаштво истражује случај. Тај период за двојицу ухапшених истиче крајем марта.

Тужилаштво је тражило да буду ослободјени уз кауцију, која би за сваког износила по 120.000 евра, јавио је АФП позивајући се на судске изворе.

Очeкује се да тужилаштво затражи пуштање на слободу и Јаниса Лагоса, такође посланика "Златне зоре", оптуженог за директну умјешаност у убиство Фисаса. Допуштено трајање притвора и њему истиче крајем марта.

Златна зора као организација активна је у Грчкој 26 година, од 1987. године.

На изборима 2012. године освојила је скоро седам одсто гласова, а истраживање групе РАШ за лист "Елефтерос типос" показало је да Златна зора губи подршку јавности после убиства музичара.

Иако је и даље трећа по популарности, ултрадесничарска партија изгубила је гласове 2,5 одсто анкетираних након хапшења лидера. Тада је готово 80 одсто анкетираних окарактерисало Златну зору као "фашистичку" и "злочиначку организацију", док сличан број не вјерује њиховом демантију умјешаности у убиство и сматра да влада треба да дјелује брзо и законом заустави њихову активност.

Златна зора се сумњичи за умјешаност у бројне нападе последњих година, углавном против имиграната, и то у вријеме када је Грчка запала у економску кризу.

Након убиства репера, полиција је ухапсила многе активисте Златне зоре а њих 70 чека на суђење. Први судски процеси требало би да почну крајем априла.

Упркос истрази и хапшењима њених лидера, подршка тој партији је и даље велика, па је тако Златна зора на изборима 25. јануара била трећа са освојених 17 посланичких мјеста.Оставите одговор