Предсједник свјетске банке: Биће кризе!

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је да само један финансијски удар дијели свијет од нове глобалне кризе. Он је у Вашингтону на крају прољетног засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда /ММФ/ као највећу опасност издвојио раст цијена хране што у сиромашним земљама може довести до губитка цијеле једне генерације. Министри финансија групе 20 […]

недеља, април 17, 2011 / 13:47

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је да само један финансијски удар дијели свијет од нове глобалне кризе.

Он је у Вашингтону на крају прољетног засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда /ММФ/ као највећу опасност издвојио раст цијена хране што у сиромашним земљама може довести до губитка цијеле једне генерације.

Министри финансија групе 20 развијених и земаља у развоју, који су се такође састали у Вашингтону, обећали су финансијску помоћ новим владама на Блиском истоку и сјеверној Африци, за коју Зелик каже да је од суштинског значаја.

“Криза на Блиском истоку и у сјеверној Африци тјера нас да што је прије могуће примјенимо закључке нашег посљедњег извјештаја о ситуацији у свијету. У том извјештају наглашена је важност безбједности, правде и отварања радних мјеста”, рекао је он.

Он је позвао Свјетску банку да брзо реагује и подржи реформе у региону.
“Чекање да се ситуације стабилизује значиће изгубљене прилике. У временима револуције статус кво никад није побједничка опција”, рекао је он.

На састанцима у Вашингтону разговарало се и о нередима на Блиском истоку, расту цијена нафте, као и порасту незапослености.

Шеф Међународног монетарног фонда /ММФ/ Доминик Штраус-Кан изразио је сличну бојазан као и Зелик рекавши да је највећи проблем пораст незапослености међу омладином, која пријети да “поједе” цијелу једну генерацију.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *