Предсједник Шешељевих радикала: Позиви велике мале коалиције су неозбиљни

Дејан Шантић, предсјдник СРС др Војислав Шешељ (тренутно у судском спору са Мирком Благојевићем) појашњава перипетије око вођства ове странке и негира договор са коалицијом НСП, СРСРС и СНС.

недеља, 23 фебруара, 2014 / 13:55

За 35-годишњег правника који се налази на мјесту предсједника скупштине општине Источно Ново Сарајево није чуло много људи у Српској, док се његово име није појавило као име новог предсједника СРС др Војислав Шешељ. Након промјена у странци (највише на питању курса странке, која се до тада кроз иступе Мирка Благојевића удварала Милораду Додику), Шантић је постао компромисно рјешење. Подршку има и из Београда, који га види као човјека који ће најлакше помирити подјеле у странци.

Објасните онима који слабије прате догађаје и њихову хронологију: Ко је предсједник СРС др Војислав Шешељ, како су текле промјене на челу, а затим и судски процеси?

Функцију предсједника СРС др Војислав Шешељ, до 31. марта 2013. године, обављао је Мирко Благојевић. На скупштини странке, одржаној тог 31. марта 2013., у Теслићу, за предсједника је изабран Драган Ђурђевић, али због одређених процесних питања, суд није признао ту скупштину па је морала бити одржана нова, 23.12.2013. године, такође у Теслићу, на којој је у потпуности поступљено у складу са налогом суда и на којој су изабрали мене.

У Основном суду у Бијељини још увијек се води процес између Мирка Благојевића и мене око тога ко ће представљати странку убудуће. Очекујемо да ће суд признати валидност ове скупштине, обзиром да смо у потпуности испоштовали правне прописе и Статут наше странке.

Какво је стање међу одборима странке? Да ли Драган Ђурђевић подржава вас као предсједника?

Странка је јединствена, функционише у свом пуном капацитету и биљежи константан пораст чланства, што је охрабрујућа чињеница за нас у овом тренутку, обзиром да се често помињемо у медијима у разним негативним конотацијама, што је неистина. Драган Ђурђевић у потпуности подржава мене као предсједника странке, као што сам и ја подржавао њега док је обављао ту функцију.

Име ваше странке помињали су лидери СРСРС, СНС и НСП као потенцијалне чланице коалиције. Да ли имате додирних тачака са овим странкама, какве су шансе да им се прикључите?

СРС др Војислав Шешељ, као озбиљна политичка странка, води и водиће разговоре са другим странкама о актуелним темама у Републици Српској, као и о могућим заједничким наступима на изборима. Оно што је основно за нас је настојање да се направи политичка платформа, која би била у складу са политичким програмом и идејама наше странке.

Са поменуте три странке, такође смо водили разговоре у више наврата, али су они до сада показали неозбиљност, у смислу формирања заједничке платформе дјеловања и у овоме тренутку није реална опција да би ту могло доћи до неког договора у будућности.

Оно што за нас није прихватљиво је то што се неке странке позивају на политику Александра Вучића и Српске напредне странке у Србији, а такође сматрамо да је расписивање ванредних парламентарних избора у Републици Српској ван сваке памети, обзиром да предстоје редовни избори у октобру.

Како ће радикали изаћи на изборе уколико суд пресуди да сте ви предсједник?

Одлуку о наступу на Парламентарним изборима донијеће Извршни одбор, као највиши орган странке у Републици Српској, а чији сам и ја члан. Јавност ће свакако бити упозната о томе, а надамо се да ћемо одлуку о томе да ли ћемо наступити самостално, као и до сада, или у некој коалицији донијети убрзо.

Уколико на ово питање не можете конкретно одговорити, свакако није прерано рећи јавности на којим питањима ћете градити кампању и политику. Шта се у Српској мора мијењати и како, које планове мислите остваривати, које друштвене области ћете апострофирати у будућем политичком дјеловању?

Када говоримо о базичним питањима, врло конкретно могу рећи да ћемо радити на оцувању и јацању Репулике Српске, њених институција и статуса, као и на сто близем повезивању са Србијом и Руском Федерацијом. Свјесни смо актуелне политичке ситуације и сви свједоцимо разним покусајима сто медјународне заједнице, сто политицара из ФБиХ да се Република Српска дестабилизује и дезинтегрисе. Увјерени смо да је једини исправан став да о самом статусу Републике Српске могу одлучивати само њени грађани, а СРС др Војислав Шешељ неће дозволити да било ко други одлучује о томе. Ми не видимо будућност РС у ЕУ, а категорички се противимо уласку у НАТО.

Није никаква новина закључити да је економска ситуација у нашем друштву изузетно тешка. Сваки грађанин мора бити свјестан да не можемо преко ноћи постати савршено уређено и модерно друство, нити достићи социјално благостање. Али одлучним акцијама, дефинисаним приоритетима и способним кадровима, већ са овим ресурсима који су на располагању, ситуација се може драстицно унаприједити.

Увјерени смо да су корупција и незапосленост, које су видљиве на свим нивоима, двије највеће рак-ране овог друштва. Питајте студенте на факултетима, пацијенте у болницама и домовима здравља, све оне који су конкурисали за посао без да су имали неку везу или политичку подршку и многе друге социјалне групе, сви ће испричати исту причу: непотизам, корупција, бахатост. А то је оно сто обичног човјека највише боли, јер директно утиче на његов живот на дневној основи.

Већ са постојећим ресурсима, у овим сегментима је могуце направити драстицна побољсања. Кадровска политика не смије бити заснована на партијској припадности, а квалитет образовних институција мора бити такав да обезбјеђује врхунске кадрове који ће доприносити развоју јавног и реалног сектора.

Задатак државе је да обезбиједи стабилан, праведан и модеран пословни амбијент, у који ће сви субјекти имати прилику да уђу уз гарантовану равноправност и фер однос. На тај начин подстичемо реални сектор да се развија, а квалитетне кадрове да остану у земљи. И то је већ велики корак напријед у односу на досадашњу ситуацију.0 КОМЕНТАРА

 1. Радикалска слава је Света три јерарха. Таман их толико и отима за вођство странке B-)

 2. Као што сам вам и рекао малоприје, Шешељеви радикали нису за ову коалицију. Часно и поштено, за Републику Српску!

 3. „СРС др Војислав Шешељ, као озбиљна политичка странка“ ..haha, koji su sad pa ovi?

  Mislim da se Šešelju povraća kada vidi ko se predstavlja kao predsjednik stranke.
  Ovaj nije sposoban ni mjesni odbor da vodi, ali tu je ovaj Leka koji mu je desna ruka. :))))

 4. nije te Šešeljeve radikale briga za Šešelja i što on tamo umire u Hagu, oni bi na nešto ušićare, da se negde ugrade, dokpoju fotelja, kakav oni program za privredu imaju, ako su ikad time bavili i ako znaju šta je to?

 5. Ваши коментари показују колико сте плиткоумни. Судите човјеку на основу изгледа, а немате појма шта је урадио и како. Управо он је једини досљедан Шешељевој идеологији, и не продаје се за шаку долара већим странкама. Он је радикал, а не полтрон других странака. Уз тебе су вјерни Шешељеви радикали, само напријед, скини полтроне и врати радикалима образ и сјај!

 6. Boris SRS,
  frajer vece fula u poltici. Vjeruj mi,licno ga poznajem. SNSD-ov potrcko.Naj blaze receno SRS je postala nezbiljna stranka.

 7. Да га познајеш знао би да није потрчко. Очигледно си бот који је плаћен да блати човјека који жели нешто да направи. Једини који може тако да прича о Дејану Шантићу, а да га лично познаје, је неко из смрдљивог ПДП.

 8. AS, Време ће показати своје колико је ко способан, није твоје да судиш, велики поздрав ;););)

 9. Leka,
  slazem se. Momku sve najabolje u privatnom zivotu. Ja sam samo iznio svoje mišljenje.Malo bolje poznajem situaciju i nemam ikave veze sa “ smrdljiv“PDP-om a usput da ti kazem Borise (dobro upucenim) da je sa istim tim smrdljivcima tvoj Šanta u koaliciji. U Istočnom Novom Sarajevu SNSD-e ima većini sa PDP-om,SRS, NDP i sa Pavićevcima. Ludilo ludo…

 10. Па какве везе има са ким си у локалу на власти, ако постигнете заједнички договор? Јесте у коалицији је, не зато јер воли СНСД или ПДП, него јер се морало мијењати стање. СДС је владао толике године и ништа урадили нису, морала је бити алтернатива и да се скине Гојко Драшковић. Мислим да Шантић одлично обавља функцију предсједника скупштине, распитајте се около мало шта људи причају и какав је и колико је само људима помогао до сада. Не волим клевете схватате, а што каже Лека, видјеће се све ко је шта урадио и како. Резултат на сљедећим локалним изборима ће све да каже, као и на овим парламентарним.

 11. Boris SRS,
  Па какве везе има са ким си у локалу на власти, ако постигнете заједнички договор?
  Samo mi odgovori koji su zajednicki dogovor postigli?
  Koliko će dugo taj dogovor trajati?
  Šta moze uraditi Šanta pored Košarca (dobio je mjesto Predsjednika ne što je pametan već što je trebalo Košarcu rukica)?
  Ko je glavni u stranci Todorović ili Šantić?
  Koliko je glasova osvojio Šantić na lokalnim izborima( 111)?

 12. Велики поздрав deki
  Са тобом неби се сложио, главни у странци је Шантић, а и 111 гласова је добар резултат у И. Н. Сарајеву. Што се тиће места председника скупштине што је добио, добио га на основу коалциског договора за подршку начелинка колико сам упућен и самим преласком цензуса странке, можда и грешим. ;):D

 13. Leka,
  Boris mi nije dao glavne odgovore.

  Nerazumijes mladiću poentu. SRS je osvojio ukupno 4,29 % glasova u INS-u.Izborni zakon je dozvolio i da kandidati sa osvojenih 100 glasova budu visoki lokalni funkcioneri. Bez ljutne SRS je minorna stranka koja kupi mrvice, a nekad kao u slučaju Istočnog Novog Sarajeva padne im kašika u med. Nikavu političku odgovrnost nemaju male stranke. Funkcionišu po principu“ Ko više da“. To se zove ucjena. Predstavnici tih partija u takvim skupštinskim većinama su dizači ruku ili su tu da neprave probleme Načelnicima. Nikave tu ideologije nema, isključivo licni interes. Još jednom ništa lično protiv g. Šantića, čak što više, mislim da je i on shvatio sa kim se uhvatio u kolo.

  A ovo sve pišem kao reakciju kao SRS neće u koaliciju sa drugim malim strankama.
  Riješenje je da izborni cenzus bude bar 7 %.

  PS Znam mnogo bivših istinskih Radikala koji su izigrani do besvjesti od kumova bradonja.

 14. Шантић је освојио 42% гласова од укупног броја који је странка освојила. Он није на листи неке веће странке да би имао више гласова, а има највећи проценат унутар неке странке, тј. није куповао гласове. Тодоровић је човјек који га је учланио са 16 година и помогао му да буде данас то што јесте. А што се тиче твоје опасне да је он само рукица – он је једини одборник из позиције који је у пар наврата гласао против неких одлука.
  СРС др Војислав Шешељ је постигао договор са СНСД и ДНС. ПДП је сам накнадно упао у тај договор. Шантић мрзи комплетан ПДП и не жели са њима правити никакве комбинације, а то можеш провјерити и са одборницима из опозиције. Интерес СРС др Војислав Шешељ је био да се подржи начелник из СНСД и то је све. То је била једногласна одлука општинског одбора који број 21 члана.
  Што се тиче опаске за Кошарца, исто би и неко обрнуто питао шта с еможе учинити поред Шаровића. Боље да питаш шта ће они моћи учинити поред Шантића у блиској нам будућноти.
  Надам се да сам ти на све одговорио.

 15. Ukupan broj glasova SRS 260.
  To nije dovoljno da se prođe kao odbornik, ako si na listi velikih stranaka. Velika je to snaga. A što se tiče sastava opštinskog odbora ;).
  Pa bolan Borise da nije PDP kao što kažeš upao, SRS bi ispao iz igre.

  Protiv kojih odluka je glasao Šantić?

  Zašto mrzi komletan PDP-e koji mu je ključni koalicioni partner?
  Odgovor: je jer ima 2500 razloga.

  Ako ovo procita Veljko Stupar neće biti dobro.

  Kakvi ste Vi ljuti Šeseljevi radikali a mrzi te one sa kojima ste na vlasti. Ili ste VI radikali ali Dejana Šešelja?

  Šanta je Predsjednik Skupštine jer jedini ima fakultet od malih stranaka a nije bio zaposlen. Da je onaj šofer iz opštine (DNS) imo ćage on bi bio Predsjednik….

 16. Шантић није био незапослен. Он је радио као правник у Фонду за дјечију заштиту. Он данас има и мању плату него што је имао што можеш и провјерити – у сваком случају далеко испод 2500КМ. Тај ПДП је био и са СДС прије у коалицији а Шантић да може сам да одлучује – они никад не би били дио коалиције. А што се Ступара тиче – слободно га питај у каквим је односима са Шантићем. Уосталом, не познајеш много тога, лупаш глупости и нема потребе теби више било шта објашњавати, али је корисно ради људи који га не познају. Очигледно си неки плаћеник који само намјерно пљује човјека о коме ништа не зна. Свако може да провјери ко је и шта је Шантић, као и све нас у странци. Срамота је само читати твоје коментаре, јер ти не олајаваш њега, него самог себе, јер на сваку твоју опаску Шантић добије само још више подршке, јер ти аргументима одговорим све, а ако не вјерујеш, све можеш провјерити како сам ти горе и написао. Што се мене тиче, само ти настави да пљујеш, а ја ћу ти радо одговарати, са доказима.

 17. Шантић није био незапослен. Он је радио као правник у Фонду за дјечију заштиту. Он данас има и мању плату него што је имао што можеш и провјерити – у сваком случају далеко испод 2500КМ. Тај ПДП је био и са СДС прије у коалицији а Шантић да може сам да одлучује – они никад не би били дио коалиције. А што се Ступара тиче – слободно га питај у каквим је односима са Шантићем. Уосталом, не познајеш много тога, лупаш глупости и нема потребе теби више било шта објашњавати, али је корисно ради људи који га не познају. Очигледно си неки плаћеник који само намјерно пљује човјека о коме ништа не зна. Свако може да провјери ко је и шта је Шантић, као и све нас у странци. Срамота је само читати твоје коментаре, јер ти не олајаваш њега, него самог себе, јер на сваку твоју опаску Шантић добије само још више подршке, јер ти аргументима одговорим све, а ако не вјерујеш, све можеш провјерити како сам ти горе и написао. Што се мене тиче, само ти настави да пљујеш, а ја ћу ти радо одговарати, са доказима.

 18. Nemas ti pojma.
  Ja ti postavljam pitanja iz tvojih komentara, a ti filozofiras.Luzeri klasični.
  Očigledno da ovu prepisku koristiš da bi Šantiću da na značaju.

  Poenta je sve ove priče da je SRS nebitna stranka koja je već duže vremena luta političkim prostorom u RS. U Srbiji ste postali statistička greška a ovde Vas niko normalan nezarezuje. Sve što je valjalo davno je otišlo iz ove stranke.Iz tih razloga, sad je tebe zapalo moj Borise da glumiš radikala a iz guzice ti viri crveni šal. Nažalost patriotsku stranku kao što je bila SRS upropastili su dezerteri, šibicari,poltroni… Aj sad mali razligu!x-(

 19. Хахахахаха ма ко се то нервира? Ми „небитни“ смо досљедни и питамо се и питаћемо се за нешто,а ви „битни“ плачите заједно за вашим Тошовићем, Бабаљем, Михајлицом, Крсмановићем, муслиманима што вас подржавају и сличнима. Можете само да дрндате своје живце и нас „небитне“ да пољубите у дупе. Спремите се да вас отресемо 2014, 2016, и 2145. РАДИКАЛНО, ЗНА СЕ! Захваљујући пљувачима попут тебе који пљују по радикалима, видимо да радимо добар посао и да је дошло вријеме да се радикали врате на заслужено мјесто. Јако ми је драго када видим да је твој аргумент на све моје доказе – „немаш ти појма“. Истина је наше најјаче оружје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *