Предсједник РС организује донаторско вече за дјецу са посебним потребама

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик организоваће у уторак, 20. децембра, у Бањалуци донаторско вече за помоћ дјеци са посебним потребама.  "Позивам све људе из Републике Српске да у уторак, када ћемо организовати донаторско вече, позову број 1416, чиме ће донирати једну КМ за дјецу са посебним потребама", рекао је Додик у изјави за Срну. […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 11:01

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик организоваће у уторак, 20. децембра, у Бањалуци донаторско вече за помоћ дјеци са посебним потребама.

 "Позивам све људе из Републике Српске да у уторак, када ћемо организовати донаторско вече, позову број 1416, чиме ће донирати једну КМ за дјецу са посебним потребама", рекао је Додик у изјави за Срну.

Предсједник Додик позвао је и све институције и предузећа из Републике Српске да дају свој допринос овој акцији, тако што ће, у складу са могућностима, уплатити новац на жиро-рачун Удружења педијатара Републике Српске, број 5517202202781448, Уникредит банка Бањалука.

Додик је рекао да ће новац, који буде прикупљен, бити утрошен на адаптацију дневних центара у којима бораве дјеца са посебним потребама, куповину апарата који су неопходни за рад са дјецом, помагала која нису на позитивној листи Фонда здравственог осигурања, те за евентуално лијечење ван Српске.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/.

Предсједник Републике Српске напоменуо је да је ово донаторско вече наставак акције "С љубављу храбрим срцима", одржане крајем децембра прошле године, када је за дјецу обољелу од малигних болести у Српској прикупљено око 300.000 КМ.

"Сваком дјетету које се налазило на лијечењу на хематолошком одјељењу Педијатријске Клинике клиничког центра Бањалука уплаћено је 5.280 КМ", прецизирао је Додик.

Кабинет предсједника Српске је у реновирање Хематоонколошког одјељења, које је завршено у августу ове године, уложио 200.000 КМ.

Додик је тада најавио да је ова акција само почетак хуманитарних активности, с циљем континуиране помоћи обољелој дјеци.

"Тренутно је у току акција за помоћ социјално угроженим породицама у Српској, од које ће 100 породица добити по 1.000 КМ, а 100 породица по 500 КМ", рекао је Додик, најавивши да ће до краја године бити издвојено и 100.000 КМ за опремање Педијатријског одјељења у Општој болници Касиндо у Источном Сарајеву.

Предсједник Додик је подсјетио на раније завршену акцију у којој су помоћ такође добиле социјално угрожене породице у Српској. Укупно 100 породица добило је по 1.500 КМ.

Истовремено, поводом Недјеље дјетета која је обиљежена у октобру ове године, предсједник Додик је донио одлуку да свака породица са четворо и више дјеце, а у којој пето и наредно дијете не прима дјечији додатак, добије по 1.000 КМ. Новац је добило укупно 378 породица, чије податке је доставио и ажурирао Фонд дјечије заштите.

Поводом обиљежавања "Недјеље дјетета", предјседник Додик одобрио је да се уплати по 5.000 КМ за 78 дјеце са ријетким обољењима.

Из буџета предсједника на рачун Фонда здравственог осигурања уплаћено је 500.000 KM, чиме је омогућен бесплатан други циклус вантјелесне оплодње за 90 парова из Српске.

За санацију и набавку опреме за дјечије вртиће у Српској кабинет предсједника РС издвојио је више од два милиона КМ.0 КОМЕНТАРА

 1. Е баш њему вјеровати? Па он ће више од пола тих пара покрасти…је.би се предсјениче, ако ниси у стању сам да донираш колико треба.x-(

 2. OOO, , predsjedniče to ti iz kasice- prasice predsjedničke uplaćujš za djecu u koju si ubacivao markice i feninge vadeći iz naših džepova, znači i iz džepova onih kojima sada daješ. Ali, neka za svaku pohvalu je i to. No, nadam se i očekujem da ćeš se mašiti i za svoj džep , mada je i u njemu , opet skoro sve naše. I one svoje banditose oko sebe natjeraj da odriješe kese. A, i mi ćemo, pa šta bi tolika sirotinja da narod nije solidaran. Nikada ne uđem u trgovinu u svom naselju a da ne kupim nešto svakome djetetu kojega tu nađem. Ali nažalost, nema djece. Jedno, dvoje, ili često nijedno ne zateknem u prodavnici.
  Većini je predsjedniče jedan poziv na humanitarni broj (kojega si oporezovao , i to kradu oni iz UIO, bivši direktor za poreze RS, nažalost Prijedorčanin) isto kao i tebi poveliki svežanj eura. Otvori predsjedniče i svoju kesu , ( onu što smo ti mi napunili)i pokaži da i u tebi može da bljesne bar na momenat čojstvo i poštenje.

 3. Трагедија људског разума састоји се из два чина. Први чин се може назвати буквалност а друга вратоломност.

  Буквалност је, када разум схвати један нижи свет пространијим од свих виших светова, тако да сматра све више светове збијене и потпуно садржане у томе нижем свету.

  Вратоломност је, када разум превиди један свет, те везује онда први са трећим, или други са червртим, без средњег беочуга.

  Буквалисти и вратоломисти су највеће штеточине у човечанству.

  Први су стеснили све више светове у свет природни и тако покушали идентификовати реч и смисао речи. Према њиховом схватању
  царство морално, и царство духовно, и царство небеско, и сам Бог – све се садржи потпуно у царству природном. Природа је према томе, и реч и објект речи, и знак и дух. Следствено, није дух речи реалност речи, но реч је реалност духа.

  Ако си и ти буквалист, онда је твој разум неписмен. Онда ти, при читању природе, личиш на дете, које сриче стране речи без знања смисла тих речи. Нарвно, да таквом детету речи су не само речи (изрази) но предмети- последње реалности.

  Вратоломисти су они који, рецимо, прескоче царство морално, а признаду царство природно и царство духовно; или пак прескоче сва царства између царства природног и Бога. При овом фаталном скоку разум се спотиче и разбија два огледала, земаљско и небесно. Тада по разбијеном огледалу земаљском играју сенке неморалних богова и духова, а по разбијеном огледалу небесном играју неморални људи и животиње.
  Ако си и ти вратоломист, онда је твој разум разроок. Помешао си речи из разних језика, и слажеш причу, коју и сам не разумеш. Просуо си небо по земљи, и развејао земљу по небу, и по том облаку од прашине танцујеш са Шивом Танцером, крадеш ватру од богова са Прометејем, и са Будом Гаутамом спасавас богове.

  Ово су два главна чина трагедије ратума људског, уз безбројне остале сцене и слике.

  СВ. Вл. Николај Велимировић

 4. Доста је наше паре дијелио својим андербосовима и консилијерима, па нека нешто од тих наших пара удјели и сиротињи, барем те мрвице.

 5. jahac, 15.12.2011. 17:56:19

  Буразеру, оде ти далеко изнад и изван ове авлије! Преширок је то оквир за ову сконцентрисаност на прошлу вечеру и сутрашњи доручак…

  Није наш свети владика ни за ово вријеме ни за ове људе, а ни за ове наше ћумезе и кокошињце…
  Остај ми здраво и не просипај бисере!:(

 6. Mr Biggy, 15.12.2011. 14:21:35 [22582]
  „Ђубре једно…“

  Е баш је такав, добро си му рекао, ђубре него шта, кад видим како огули до последње марке и ону способнију дјецу студенте и то надпросјечне, исфолира их за стипендије, заврне ко левате, а могу мислити како ће тек ову несртетну дјецу са посебним потребама да покраде..

  Синоћ послао своје удбаше у Источно Сарајево да зачепе ове из наше борачке па или потукпљивањем руководства или силом смјенама, чим видим оног муфљуза милуновића у нашем граду знам да нешто неће на добро изаћи, ма не нешто већ ништа на добро.

 7. Samo što , jahaču , što i ko ovo razumije misli da nije ni bukvalist, ni vratolomist. Odmah pomislimo: aha, ovaj je ovo, onaj ono. Mada u svima nama ima , manje ili više, i jednoga i drugoga , ali svi držimo u rukama ogledalce na kojem vidimo idealnog moralistu.
  Svoju djecu sam učio, i učim da nam prsti ne služe samo da bismo s njima radili, već da kroz njih često i pogledamo . Ne zbog onih koje gledamo s druge strane, već zbog sebe samih.

 8. rammstein

  Елем,нисам ни сумњао да ће и овај потез наићи на неоправдано минимизирање.Ко нас је клео,није дангубио.

  По обичају,неинформисаност…
  Што се тиче „леваћења“ за стипендије.Тек доласком на власт у општинама Посавине ствари су по том питању дошле на своје.Постале су ставке у буџетима општина које се исплаћују студентима редовно,на основу испуњених услова.Нису велике,али сигурно помажу положај студената.Ја бих увео неке промене,али и овако испуњавају свој циљ деломично бар.Не знам какво је стање на истоку Српске,али како ти реће да тамо власт не врши СНСД углавном…то питање је у надлежности локалних власти.Њих и окривљуј,ко год да су.

  Нека не наседају на „удбашке“методе,нека не буду поткупљиви нити везани за положај,па нека се одупру,ако је већ тако!

 9. Предсједник РС би требало да:

  – позове себе и све своје руководиоце да створе амбијент у којем би људи могли достојно живјети
  – одвоји од донације „лоповима у Боски“ 15 милиион, 10% и то поклони дјеци са посебним потребама
  – присили своје „сараднике“ Интеграл, Бирач, Рафинерије, Калдере, Тамарисе, Нискоградње да „барем“ измире заостале обавезе за порезе
  – донесе уредбу по којој државне институције морају куповати „бар 10%“ потрошног материјала од Завода дистрофичара Бања Лука и на тај начин трајно ријешити њихов проблем
  – прода 10% службених аутомобила из возног парка кабинета Предсједника и Владе РС и та средства уплати дјеци са посебним потребама
  – и тако даље….

  П.С. Мислим да је ипак најједноставније да Предсједник поднесе оставку, можда ће доћи неко ко ће одгоре наведених тачка ријешити бар једну.

 10. novo_vrijeme,

  Нема шансе да ће то тај себични клипан провести, зато му је вријеме да путује, он није наш предсједник него птица злослутница, ко зна шта нас још са њим чека. Нек иде у Кину, Палестину, ма у пизду материну…

  Mr Biggy,

  Можемо се одупријети, као и у рату, зоље на раме и буум на ротације, аудијеве људе, пуне возача и манекена/манекенки…

  Ноћас се у Вишеграду поломило пет полицајаца гањајући једног муџахедина…о јбт и то срање од полиције би неког заштитило? Па шта да је било 100 муџахедина? Ово више овако не иде..лопови се морају на своје мјесто смјестити, а не да нам владају.

 11. rammstein

  Борите се како знате,кад нешто не ваља то се мора мењати.Нисам за неке радикалне мере,једина оруђа
  су по мени глас,протест и редовни правни путеви.Барем би тако требало да буде,да томе тежимо.

  Па…што се тиче полиције,нисам баш сад за то да одлучујемо на освову потере за једним луђаком.Њему његов живот ништа не значи,а камоли туђи…са таквим је најгоре.

 12. OOO, bigeru, opet izašao na čistu havu. Onaj tvoj stanodavac ždere puno, i svašta, ne razabira, ne misli kako je onima sa tobom. Vidiš , prosvjetljuješ se pomalo:što ne valja treba MENJATI, ovo nije nikada ni valjalo, ali fašisti nametnuše na tenkovima i u helikopteru. Tako će zlo i otići.
  Ali , tvoje RADNO MESTO ???????

 13. prijedor

  Каквим год сам ја утицајима изложен,само на твом се менталном здрављу осети.

  И овим примером је показао да мисли на најугроженије слојеве друштва.

 14. Meni samo srednji prst stoji uz dlan, možda zbog ove oblačine, pogotovo kada se spomene milojko kradojko.
  Za svaki slučaj neka ti najugroženiji dobro čuvaju džepove da ih ne izbunari tzv dobročinitelj. Pa, bigeru, ova djeca ne bi ni trebala pomoć da im roditelje i njih nije pokrao tvoj rektumstanodavac. Ima li igdje zemlja da takvi dobijaju od države 41 km??????? NEEEEEma, osim doooodopljačkostana.
  Koliko dobijaju u „slabijem“ entitetu, koliko u okruženju??? U Njemačkoj 1 000 e. Ali, NE ZAMERIM ti što nisi informisan jer živiš u debeloj pozadini firerovoj gdje se niti šta čuje, niti vidi, naravno osim amonijaka.

 15. prijedor

  Нисам ја неинформисан,као да ја не знам да је та накнда прениска.Остала је таква још из рата,а али ето и то ће се делимично бар поправити новим законом.

  У том ентитету због таквих давања је проћердано 7 милијарди долара,а сад ни РС не могу вратити што су дужни!А то за Немачку…е свака ти част.

  Само требамо боље распоредити оно што имамо.

 16. Uguzicijo bigeru, zar ti je gazda toliko žderao danas u vrtiću pa moraš opet da izletiš iz rektumsobe?
  Sva sreća pa ponekad iskočiš iz smrdljive pozadine, pa nešto i načukneš.
  Kažu gdje god on dođe ljudi drže ruke u džepovima. Za svaki slučaj. Što je sigurno sigurno.Njemu valjaju sada i žuti feninzi, jer zna da vrag dolazi na tenku po svoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *