Предсједник подијелио 15 одликовања

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић одликовао је данас 15 лица и колектива поводом Видовдана, крсне славе Војске РС и обиљежавања значајних годишњица отаџбинских ратова. Кузмановић је рекао да одликовање представља значајно друштвено признање за појединца или институцију који су уочени као носиоци прогресивних идеја и хуманитарних стремљења. "То су људи који се […]

петак, 10 јула, 2009 / 16:09

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић одликовао је данас 15 лица и колектива поводом Видовдана, крсне славе Војске РС и обиљежавања значајних годишњица отаџбинских ратова.

Кузмановић је рекао да одликовање представља значајно друштвено признање за појединца или институцију који су уочени као носиоци прогресивних идеја и хуманитарних стремљења.

"То су људи који се битно истичу у својим дјеловањима и свако друштво је дужно да их уочи. Ово признање говори да су иза њих хумана и важна дјела за РС, која су учињена у складу са Уставом, законима, Дејтонским споразумом", рекао је Кузмановић приликом додјељивања одликовања.

Он је напоменуо да међу одликованим нема пуно политичара, већ да су признања дата научним радницима, привредницима, спортистима, те да ће се таква политика и даље водити.

Предсједник Синдиката Центра јавне безбједности Бијељина Родољуб Видаковић одликован је Орденом части са сребрним зрацима за нарочито истицање у афирмацији људских права, толеранцији међу људима и народима, владавини права и слобода, као и допринос у јачању угледа РС.

Планинарски савез РС из Фоче одликован је Орденом Његоша другог реда, за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности и активности којом се доприноси општем развоју РС.

Орденом Његоша трећег реда, за признати рад на пољу привредне и научне дјелатности, одликован је Божидар Авлијаш, члан Српског интелектуалног форума Источно Сарајево.

Орденом Крста милосрђа, за посебне заслуге и нарочито истицање на пословима ексхумација и идентификација жртава рата, одликован је директор Републичког завода за судску медицину Жељко Каран.

Доктору Клиничког центра Бања Лука Влади Џајићу додијељена је плакета Светог Стефана, као знак захвалности и признања у исказивању несебичног рада и залагања на пољу његе болесника и укупном доприоносу у љекарској струци.

Ова плакета додијељена је и вишеструким добровољним даваоцима крви Бранку Дикићу, Нијазу Арнаутовићу, Недељку Стојковићу, Стојимиру Новаковићу, Ратку Марчићу, Илији Ђурђевићу, Жики Тодоровићу, Крсти Мићићу, Воји Остојићу и Петру Укропини.

Кузмановић је раније одликовао патријарха српског Павла Орденом РС, за рад и изванредне заслуге и немјерљив допринос у развијању и јачању свијести и духовног развоја српског народа у борби за слободу и независност.

Предсједник РС одликовао је раније и амбасадора Русије у БиХ Константина Шувалова Орденом заставе РС са сребрним вијенцом, за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и РС, као и личне резултате и достигнућа чији значај има шире размјере.Оставите одговор