Предсједник Израела: Вјерујем да ће Обама зауставити Иран

Предсједник Израела Шимон Перес изјавио је да вјерује у обећање америчког предсједника Барака Обаме да ће спријечити да Иран постане наоружан нуклеарним оружјем, што се тумачи као упозорење против унилатералне израелске војне акције. „Увјерен сам да је то амерички интерес. Уверен сам да (Обама) признаје амерички интерес и не каже то само да би нас […]

петак, 17 августа, 2012 / 07:56

Предсједник Израела Шимон Перес изјавио је да вјерује у обећање америчког предсједника Барака Обаме да ће спријечити да Иран постане наоружан нуклеарним оружјем, што се тумачи као упозорење против унилатералне израелске војне акције.

„Увјерен сам да је то амерички интерес. Уверен сам да (Обама) признаје амерички интерес и не каже то само да би нас усрећио. Не сумњам у то након што сам с њим разговарао”, казао је Перес израелској телевизији.

„Нама је јасно да не можемо то урадити сами. Можемо одложити (ирански нуклеарни програм). Јасно нам је да морамо наставити заједно с Америком. Има питања о координацији и времену, али с обзиром на то колико је то озбиљна опасност, овог пута бар нисмо сами”, рекао је он.

Перес је реаговао након што је најтиражнији израелски лист „Једиот ахронот” покренуо лавину спекулација о скором израелском удару на иранска нуклеарна постројења, објавивши да се израелски премијер Бењамин Нетанијаху и министар одбране Ехуд Барак за то залажу, упркос противљењу других политичара и војних званичника.