Предсједница реферирала јавности о специјалним и паралелним везама Српске и Србије

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је сарадња Српске са Србијом одлична, да се одвија на свим пољима и да постоји јако висок степен узајамног разумијевања и осјећаја припадности.

понедељак, 12 септембра, 2022 / 09:19

"Постоји и низ добрих примјера конкретне сарадње која се дешава на економском плану путем стратешких пројеката", рекла је Цвијановићева, наводећи као примјер изградњу аеродрома у Требињу, ауто-пута Бањалука-Добој, у дијелу који је остао неизграђен, и хидроелектрану "Бук Бијела".

Она је указала и на низ других пројеката важних за локалне заједнице Републике Српске, те истакла да је кроз ту сарадњу направљен и календар важних датума из прошлости које Српска и Србија заједно обиљежавају.

"То су све примјери који указују да постоји пажња, да Србија јесте ослонац, да постоји брига за Републику Српску, али исто тако и код нас апсолутно брига за све оно што јесу терети који су наметнути Србији да и ми то разумијемо и да будемо подршка свугдје гдје је то могуће и показати", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је додала да је реализација свих пројеката резултат привржености Републике Српске и Србије.

Цвијановићева је истакла да руководство Републике Српске ни у таквим околностима не одустаје од пројеката упркос константним опструкцијама из Сарајева.

"Ви тамо /у Сарајеву/ немате саговорника за било какав стратешки пројекат. Имате само људе који желе да умање и доток новца и реализацију инвестиција Републици Српској", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је и у тим околностима Српска изграђена.

"Поносна сам на то све што смо изградили. Република Српска је данас једна модерна, демократска република", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила понос због напретка који је Српска остварила за својих 30 година – изградње ауто-путева, школа, факултета, здравствених капацитета и енергетских пројеката, те стасала у модерну, демократску републику.

Она је истакла да је велики инвестициони замах почео у вријеме када је предсједник Владе Српске био актуелни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а наставља се и данас, када је премијер Српске Радован Вишковић.

Предсједник Српске је подсјетила да је огроман посао започет и реализује се и на енергетским пројектима, као и изградњи и модернизацији здравствених капацитета широм Републике Српске.

Цвијановићева је указала да су Републици Српској константно настојали смањити доток новца са БиХ нивоа када је ријеч о дијељењу добити заједничких предузећа, ради улагања у инвестиције.

"Било је безобразних захтјева међународних финансијских организација, које су тражиле да ми сами себе развластимо и нешто пренесемо на ниво БиХ да би они нама дали кредит, који јесте повољан финансијски гледајући, али политички ужасно тежак. Нисмо то прихватали", рекла је Цвијановићева, додајући да је Српска реализовала пројекте са тим организацијама када су постојале добре намјере.

Она је поручила да и у наредном периоду треба јачати свијест о значају Републике Српске и о томе колико је она била важна онима који су бранили њену слободу у вријеме њеног настајања.

"Не смијемо бити наивни, јер нисмо ушли у фазу да, послије рата и тешких догађаја, сви желе да се помире. Код наших партнера препознајем само потребу да се обрачунавају са Републиком Српском, да се умање њене надлежности, да јој се нешто узме, али и потребу да нестане", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, нормално је да се Српска, као биће које дише, у таквим околностима жели одбранити.

Она је истакла да су љубав према Српској и свијест о њеној важности оно што окупља и што ће олакшати савладавање проблема.