Предизборно обећање: Нова њемачка власт легализује марихуану за немедицинско ушикавање

Нова њемачка Влада успоставиће систем контролисане дистрибуције канабиса одраслима за рекреативну потрошњу преко лиценцираних продавница, што је предвиђено споразумом који су данас постигли њемачке социјалдемократе, слободне демократе и Зелени.

четвртак, 25 новембра, 2021 / 00:30

"Коалиција жели да наметне строгу контролу производа како би осигурала његов квалитет и заштиту малољетника", наводи се у коалиционом споразуму, јављају њемачки медији.

У Берлину је одржана завршна рунда преговора о тројној коалицији. Мјесто канцелара преузеће социјалдемократа Олаф Шолц, замијенивши Ангелу Меркел, која није тражила реизбор.

Конзервативна Хришћанско-демократска унија /ЦДУ/ Ангеле Меркел и њени савезници из Хришћанско-социјалне уније у Баварској /ЦСУ/ показали су лош учинак на општим изборима у септембру, док је Шолцова партија остварила велики успјех.

Социјалдемократска партија лијевог центра /СПД/ радије се удружила са љевичарским Зеленима и Слободним демократима /ФДП/ умјесто да тражи нову, такозвану "Велику коалицију" са демохришћанима.

План за легализацију рекреативног канабиса процурио је прошле недјеље у њемачке медије од извора из све три странке. Медицинска марихуана је легална у ЕУ од 2017. године.