Предизборна прогностика (2)

Наставак предизборне прогнозе локалних избора у општинама у којима се очекује занимљив октобар.

среда, 3 октобра, 2012 / 07:48

Како се да примјетити, подјела на два текста није прављена по географском принципу, а увијек непопуларна подјела текста на два дијела је тежак избор, јер се води рачуна о времену и пажњи коју има одређен дио интернет публике.

Зворник — И овде је у питању референдумски дуел између Зорана Стевановића и политичког реконвалесцента Драгомира Васића. Такође, у питању је општина са великим бројем бирача, и резултат може бити параметар и за будуће изборе. И још једна занимљивост, Стевановић је једини кандидат СНСД који је изашао на неки ТВ дуел, гдје је имао максимално протежирање водитељке БН телевизије (нека, то ћемо за крај).

Уз Васића је ДП, НСП, Митровићева фракција ДНС и дио Социјалиста. Уз Стевановића је ДНС и Демократска странка народа Српске, а кандидат са пребивалиштем у Лозници жестоко лобира за гласове у бошњачким мјесним заједницама.

Пале – Поред Бијељине, општине Источног Сарајева годинама су најзначајнија упоришта СДС, па се према свим прогнозама чини да ће и на овим изборима Кандидат СДС-а за начелника Миодраг Ковачевић остварити убјредљиву побједу над кандидатом СНСД-а Комом Симовићем. У прилог Кавачевићу иде и то што га подржавају и остале опозиционе странке (ПДП, СРС, НДС, ПУП, НСП, СНС). Ковачевић најављује обезбјеђивање директних субвенција пољопривреди, директне подстицаје за свако ново радно мјесто, као и смањење општинске администрације. Из незваничних извора сазнајемо и да је локални СНСД подијељен, што би свакако могао бити још један олакшавајући фактор за Ковачевићеву побједу. Занимљива ће бити и борба за скупштинску већину гдје се СДС нада да ће досадашњи број одборника 6 повећати за 1-3 мјеста. Што се тиче СНСД-а, по досадашњим процјенама, максимални домет је задржавање досадашњих 6 мандата.

Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево – Предраг Ковач и Гојко Драшковић (оба из СДС) су фаворити за побједу и реизбор на мјеста начелника у овим општинама, мада биће занимљиво видјети како ће бити формирана скупштинска већина, јер кандидати СНСД-а озбиљно пријете.

Градишка – Поред Козарске Дубице, у западном дијелу Републике Српске опозиција своју шансу види у Градишци, гдје заједнички кандидат коалиције "Покренимо Градишку заједно" (СДС, ПДП, ДП, СРС, СНС, ПУП, НДС, НСП) Зоран Латиновић (СДС) има шансе да побједи СНСД-овог кандидата Николу Крагуља. У прилог Латиновићу иде чињеница да је цијењен у својој средини, а доста је уложено у кампању, са великим бројем билборда и присуством у медијима (прије свега АТВ-у). Латиновић се такође добро котира и унутар СДС-а, гдје се наметнуо као један од главних и медијски најекспониранијих посланика, као и главни експерт за економска питања унутар странке.

Шамац – Једна од општина гдје би врло лако могло доћи до промјене начелника је и Шамац. Са терена сазнајемо да је незадовољство грађана огромно. У период у од 2008-2012 општина има 1600 мање запослених, по питању инфраструктуре ништа није урађено, а актуелни начелник Саво Минић (СНСД) општину је кредитно задужио са 8,5 милиона КМ, а буџет општине је у односу на период до 2008. смањен са 7,8 милиона КМ на 5,5 милиона. Због свега тога чини се да је стари начелник (изгубио изборе 2008.) Мирко Лукић (СДС) фаворит у борби за нови начелнички мандат. У прилог му иде чињеница да га поред матичног СДС-а подржава и ДП. У Шамцу ће одлучивање бити "референдумско" јер преостала два кандидата Здравко Вучићевић (ПДП) и Др Михајло Товирац (Независна странка) немају никакве шансе осим да "откину" који глас кандидату СДС-а. Борба за скупштину ће бити можда још занимљивија, а велико појачање листи СДС-а је повратак на листу старог СДС-овог кадра и бившег хашког оптуженика Благоја Симића. СДС очекује до 10 мандата.

Брод – Занимљивије од тога да је актуелни начелник Черек под истрагом је то да осим СНСД нема ни једне странке која је истакла кандидатуру, па чак ни некадашњи начелник, некада у СДС, па независни кандидат 2008, а данас у ДП, Вид Ивановић.

Бирач – Овде би требало да СНСД задржи примат. У питању су мања мјеста, и драстичне промјене се могу десити у случају битнијих прелијетања. У Шековићима су прелетачи изборили референдум за опозив Момира Ристића, али он није успио, те исти исход треба очекивати поново, уз грчевиту борбу за скупштинску већину. У Милићима је СНСД сигуран, док је СНСД најкомпромитованији у Власеници.

Соколац – Кандидат СНСД-а, млади Бојан Тошић нема никакве шансе у судару са старим, искусним кадром СДС-а Милованом Цицком Бјелицом. Афере око шумског газдинства "Романија", неиспуњена обећана везана за изградњу фабрике воде и многа друга не дају право за оптимизам досадашњој власти СНСД-а. Очекује се да ће СДС имати и убједљиву скупштинску већину.

Фоча – У Фочи ће до сада неприкосновеном Здравку Крсмановићу, СНСД и СДС супротставити заједничког кандидата Радисава Машића (СНСД), којега подржавају и још неке опозиционе партије. Крсмановић (НСП) је добио подршку локалног ДП-а и ПДП-а па ће бити занимљиво видјети како ће се до краја одвијати ствари у једној од најзначајнијих општина на овим локалним изборима. У прилог Крсмановићу, поред непринципијелне коалиције СДС-СНСД, иде и чињеница да Влада РС намјерава распродати природне ресурсе и хидроенергетски потенцијал ријеке Дрине, што може оставити погубне последице по екологију и економију Републике Српске. Видјећемо шта Крсмановић (уколико поново буде изабран) заједно са локалном заједницом може урадити по питању овог, по Републику Српску, штетног уговора.

Рогатица – Судећи по прогнозама са терена, највећу шансу за начелнички мандат има кандидат СДС-а Томислав Пухалац (подржавају га још ПДП, СРС, СНС, НДС), али ће борба бити неизвјесна до краја. Прогнозе су да ће разлика бити у 100-тињак гласова. СНСД-ов кандидат Милорад Јагодић (подржавају га још ДНС, СРС Др Војислав Шешељ..) актуелни је директор шумског газдинства "Сјемећ" и предсједник привременог надзорног одбора "Српских шума", раније компромитован у афери "Агрокомбинат". У Рогатици је дошло до раскола између локалног СНСД и СП-а, па ће Социјалисти на овим изборима имати свог кандидата Небојшу Голића, што свакако иде на руку опозицију. Прогнозе за скупштину општине су: СНСД (6 мандата), СДС (5), ПДП (3-4), ДНС (2), СП(1), СДА (1).

Билећа: Иако прије три године примјер успјешне синергије у циљу добијања изброра за начелника, на овим изборима СРС РС и СДС имају засебне кандидате. СДС је сматрао да је сада ред да радикали подрже њиховог кандидата Горана Бошњака, док су они сматрали да је природно да Драган Бабић настави посао. СНСД није понудио губитника са превремених избора Блажа Вујовића, већ Миљана Алексића, коме се смијеши начелнички мандат.

Требиње – Првобитни замах коалиције Заједно за Требиње брзо се потрошио. Небојша Вукановић се од симпатичног независног кандидата наметнуо као озбиљна појава, која је заталасала политичку сцену. Политички страначки ресурси су свакако на страни актуелног начелника Доброслава Ћука, што је огромна предност, али било би исувише комформистички рећи да је он фаворит. Једноставно, тешко је не вјеровати у човјека чистих руку до краја.5 КОМЕНТАРА

 1. Мени ово изгледа прилично добро одвагано, нарочито ово што и сам знам, Пале ће Мики Ковачевић отрести оног додиковог слинавца кома, биће комаа 😛
  У Сокоцу ће Цицко ошишати оно додиково јуне бојана тошића подрепаша и шањо-чоловићеву проститутку, он је срамота Романије!

  У Српском Новом Сарајеву би можда могло „извршно вијеће“ са својом инфраструктуром, државних послова преко партијске књижице да наметне свог кандидата ћелавца ћосића испред Мише Драшковића!
  На Илиџи ће поново Ковач да омлати оне сељаке из крупца што подржавају додикове сисе!
  Наш стари град ће умлатити снсд-овце ко и обично!B-)

  Рогатица је неизвјесна јер инфраструктура државних пара из државних предузећа може да докупи потребан број гласова!
  Не подржавају снсд ту грађани него балвани…B-)

 2. ШТА КАЖЕ САДАШЊА АНКЕТА фронтала РС.

  Највише општина и градова на локалним изборима освојиће:

  СДС
  30.7%

  СНСД
  19.5%

  СРС – др Војислав Шешељ
  16.1%

  СНС РС
  11.6%

  ПДП
  4.7%

  ДП
  3.5%

  НДС
  3.3%

  ДНС
  3.2%

  Независне листе
  3.0%

  СЗДС
  1.5%

  СП РС
  1.1%

  НСП
  1.1%

  СРС РС
  0.8%

 3. Mozete vi pisati sta god hocete i pljuvati koliko god hocete. Od sutra Slobodan Gavranovic je GRADONACELNIK Banjaluke. I to zato sto je najbolji. I to zato sto je moralan i strucan covjek koji ima ovakvu biografiju:
  Rođen sam 01.09.1950. godine, u zemlji koje više nema, od oca Ljubana i majke Bosiljke – Bose, kojih više nema, u mjestu koje se nekad zvalo Bosanski Novi, a sada Novi Grad.
  Život je htio da od samog rođenja, te iste 1950. godine, živim u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koje će, u to sam potpuno siguran, živjeti vječno.
  Odrastao sam na Mejdanu, sada Obilićevu. Živio sam u zgradi na samoj obali Vrbasa, prekrasne rijeke koja nam je izgledala tako opasna i hirovita dok smo se kao klinci učili plivati i dajak gurati uz njegove bukove. Družio sam se sa mnogim meni i danas dragim prijateljima, a najčešće sa Slobom zvani Crni, Panom, Dragom – Frajom, Beskom, Zoranom – Zokom zvanim Puran. Često smo vrijeme provodili i sa nešto starijim, kao što su Dobrivoje Sabljić – Majne, Brane Krivokuća, i mnogim drugim čija je imena poznati publicista i novinar Tomo Marić zabilježio u svojoj knjizi „Banjalučke priče“. U Banja Luku i Vrbas smo bili zaljubljeni i neizmjerno sam zahvalan našem Miri Janjaninu što je Banja Luci i nama podario prekrasnu pjesmu „Ovo je moj grad“.
  U Banja Luci sam odrastao, školovao sam se, stekao veliki broj prijatelja, zaposlio se i stekao porodicu. Imam suprugu, dva sina i mnogobrojnu porodicu koju neizmjerno cijenim i volim. U ovom gradu žive moji sinovi i njihovi sinovi i kćeri.
  U radnoj karijeri obavljao sam brojne poslove razne prirode u organima Gradske uprave, Kliničkom centru Banja Luka, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane bivše SR BiH. Više puta imenovan sam na značajne i odgovorne poslove, kao što su sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i sekretar Sekretarijata za odbranu u gradskim organima, pomoćnik direktora Kliničkog centra Banjaluka za nemedicinska pitanja, načelnik Službe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta i rukovodilac Službe za suzbijanje privrednog kriminaliteta u bivšem CSB Banja Luka.
  Politički sam angažovan u Savezu nezavisnih socijal demokrata – SNSD „Milorad Dodik“ i predsjednik sam Gradskog odbora SNSD-a u Banja Luci, član Izvršnog i Glavnog odbora stranke. Biran sam četiri puta za odbornika u Skupštini Grada, a na opštim izborima 2010. godine i za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali sam taj mandat vratio i ostao na dužnosti odbornika u Skupštini Grada i predsjednika Skupštine i tu dužnost i danas obavljam.