Пребацивање лоптице: Агенција за заштиту личних података – ЦИК

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић рекао је да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ једина надлежна, овлаштена и одговорна за то да обезбиједи тачност, ажурност и интегритет бирачког списка и изборног процеса.

уторак, 25 септембра, 2018 / 15:07

Коментаришући злоупотребе приликом регистрације бирача за гласање из иностранства, Ковачевић је за "Глас Српске" рекао да се Агенција за заштиту личних података бавила тим питањем још приликом локалних избора 2012. године.

"Једно лице нам је тада изјавило приговор да му је злоупотребом личних података промијењена бирачка опција. Извршили смо инспекцијски надзор у Централној изборној комисији БиХ и у филијали Завода за запошљавање, јер смо имали сазнања да је копија његове личне карте достављена из завода", навео је Ковачевић.

Он је додао да је Заводу наређено да не смију тражити копију личних карата када у завод долазе лица да се пријаве и региструју као незапослена, јер за то немају правни основ.

Ковачевић је навео да је ЦИК-у тада наређено да мора обезбиједити аутентичну обраду личних података, јер су лични подаци тог лица коме је промијењена бирачка опција били тачни, али нису били аутентични и вјеродостојни.

"Не може се узети гола копија личне карте, она мора бити овјерена да би била доказ у било којем поступку. Неовјерена копија личне карте или било којег другог документа не би требало уопште да се узима у обзир, али код нас, видимо шта се ради", рекао је Ковачевић.