Празничне занимљивости: Стаљин и света руска земља у "темељу државност БиХ"

Данас се у Ефбиху (Федерација БиХ) прославља "Дан државности", док је у Републици Српској обичан радни дан.

четвртак, новембар 25, 2021 / 16:20

Власти у ФБиХ празнују 25. новембар као државни празник јер сматрају да је тог датума "обновљена државност БиХ", која је, како се (не) сматра у тим круговима, прекинута турским освајањем средњовјековне Босне у 15. вијеку.

25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду одржано је Прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ). Овој оснивачкој скупштини присуствовало је 247 делегата из свих крајева БиХ, од којих 173 са правом гласа. На првом засједању, ЗАВНОБиХ је формално конституисан као представништво Народно-ослободилачког покрета (НОП) Босне и Херцеговине.

ЗАВНОБиХ је био припрема за засједања АВНОЈ-а на коме је створена друга Југославија.
Одборници су усвојили Резолуцију ЗАВНОБиХ-а и Проглас народима БиХ у којима се истиче да убудуће БиХ и њене народе у земљи и иностранству, "могу заступати и представљати само ЗАВНОБиХ и АВНОЈ".

Чувени др Иво Лола Рибар на тој сједници рекао је:

"Данас треба да се постави принцип народног самоодређења што значи да сам народ без ичије помоћи са стране оствари право да и у будућности сам равна својом судбином, изградивши путем народно-ослободилачке борбе темеље јединства и братства. Босна и Херцеговина створила је услове за остварење принцип а народног самоодређења"

На истом мјесту су самоодређење и воља народа да без ичије помоћи оствари право да сам равна својом судбином, и резолуција о будућности у којој ће тај исти народ ексклузивно заступати само ЗАВНОБИХ и АВНОЈ.

У рефератима изнесеним на засједању ЗАВНОБИХ причало се о томе како се "не ради само о оружаној борби и војничким побједама…Ради се о ономе што је та оружана борба омогућила, а то је стварање истински народне, демократске власти на великом дијелу наше ослобођене земље".

Као што знамо, политички систем у Југославији након 1945. није био демократски, а ови који се данас називају демократама школу политике учили су баш у партији која је тековина ЗАВНОБИХ-а и АВНОЈ-а, а стечене навике су само прилагодили времену.

Година у којој се сједница одржава је 1943, а рат је почео 1941. године. На сједници ЗАВНОБИХ, на којој се стварају претпоставке за будућу републику БиХ у оквиру Југославије, говори се и сљедеће:

"Прилажење босанских Муслимана и Хрвата на позиције активне борбе против фашистичког окупатора развија се, с обзиром на бурни развитак ситуације у свијет, код нас споро. Још је жива, а чак у ширим хрватским слојевима Босне и Херцеговине кобна заблуда, да је такозвана Независна Држава Хрватска доиста хрватска држава. Каква таква али ипак хрватска"

Као задатак број 1. на сједници у Мркоњић Граду задато је јачање Народно-ослободилачке војске, формирање нових бригада и дивизија и мобилисање нових бораца, а у првом реду, јасно се наводи: Муслимана и Хрвата.

На једном мјесту се објашњава како је започета и ојачана Народно-ослободилачка борба.

"На позив Комунистичке Партије најбољи синови Босне и Херцеговине дигли су се на оружје против фашистичких окупатора и његових усташких слуга. Они су окупљали у партизанске одреде српске сељачке масе које су бјежале од усташког ножа…”

Занимљиво је да је на том засиједању ЗАВНОБИХ Душан Ивезић предсједник Обласног НОО-а за Босанску Крајину предложио почасно предсједништво у које је, између осталих изабран и Јосиф Висаиронович Стаљин, чијој су се храброј Црвеној армији која протјерује фашистичке изроде са Свете руске змеље дивили делегати ЗАВНОБИХ – остало је записано у записнику са засједања.

.

.

.

(Прва објава: 25.11.2015. године)Оставите одговор