Празници по Бећировићу: Државни 1. март и 1. мај, 9. јануар антидејтонски

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић рекао је да је у парламентарну процедуру упутио приједлог новог закона о празницима у БиХ. "Без обзира на судбину овог закона, БиХ има Закон о празницима, који је у складу са чланом 1 Устава БиХ", рекао је Бећировић новинарима у Сарајеву. Према његовом приједлогу, празници у БиХ […]

четвртак, 9 јануара, 2014 / 19:45

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић рекао је да је у парламентарну процедуру упутио приједлог новог закона о празницима у БиХ.

"Без обзира на судбину овог закона, БиХ има Закон о празницима, који је у складу са чланом 1 Устава БиХ", рекао је Бећировић новинарима у Сарајеву.

Према његовом приједлогу, празници у БиХ требало би да буду Нова година 1. и 2. јануара, "Дан независности БиХ" 1. март, Међународни празник рада 1. и 2. мај, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе 9. мај, Дан приступања БиХ у чланство УН 22. мај, Дан устанка против фашизма 27. јули и "Дан државности БиХ" 25. новембар.

"Овај приједлог закона, осим државних, предвиђа и вјерске празнике и то по пет празника за припаднике свих вјероисповијести у БиХ", навео је Бећировић.

Према његовим ријечима, овај дио закона усклађен је са приједлогом закона о вјерским празницима Савјета министара БиХ.

Он је додао да његов приједлог садржи и обиљежавање "дана сјећања", 11. јули, који се тиче дешавања у Сребреници 1995. године.

Бећировић је позвао и остале релевантне субјекте да се ангажују и дају допринос доношењу овог закона, за који сматра да би требало да у парламенту буде усвојен у првом читању, а да се потом на њега евентуално дјелује амандмански.

Он сматра да је око 80 одсто његовог приједлога прихватљиво за све у БиХ.

Бећировић је рекао да 21. новембар – дан потписивања Дејтонског споразума не може бити празник БиХ која, како је устврдио, већ има "дан независности 1. март и дан државности 25. новембар".

Антидејтонски Дан Републике

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић рекао је данас да је 9. јануар, који се у Републици Српској слави као Дан и крсна слава Српске, "антидејтонски, антиуставни и неприхватљив датум".

"Девети јануар нема упориште у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ", рекао је Бећировић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је позвао ОХР, специјалног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена и "шест свједока Дејтонског мировног споразума да реагују на ово негирање Дејтона и Устава БиХ", те додао да "Република Српска није била, нити је сада, нити ће икада бити држава".

Према његовим ријечима, Федерација БиХ и Република Српска су као ентитети у БиХ признати тек у Дејтону, и као такви "немају континуитет и нису историјски формиране административно-територијалне јединице".

Бећировић, који је високи функционер СДП-а БиХ, рекао је да политичарима из Србије замјера што су својим изјавама поручивали да је "Србија гарант Дејтонског мировног споразума".

"Србија није гарант Дејтонског споразума, него, како то пише у Дејтону, страна у овом споразуму", навео је Бећировић.0 КОМЕНТАРА

 1. Босна и Херцеговина је стварно земља апсурда. Чуј му приједлога,
  Први и други јануар, а славе хиџретску,
  Дан побједе и Дан Европе, а 90 посто их је потомака хрватског цвијећа, усташа и ханџарлија,
  Дан устанка, а њихови су дједови још у априлу устали да покољу комшије Србе, узму им имовину и покажу лојалност новој власти,
  25-и новембар, објашњено изнад
  Први март и 22. мај, датуми произашли из рушења заједничке државе, а на чији се празник позивају као дан државности БиХ,
  Остаје им само први мај, такође рецидив бивше државе, дан кад свуда у Европи радници протестима траже већа права, само код нас раја са бироа тај дан иде у природу да се мало одмори.

 2. Ovaj zakon neće proći, jer je narciosoidan. Prati samo interese Bošnjaka.
  Da komentarišem dva praznika, koji su prihvatljivi.
  Recimo nova godina ili Silvestrovo, bi se mogla slaviti jedan dan, kao i 1. maj. Dovoljno.
  9.maj je nova izmišljotina. Nije se slavio ni kod komunista.
  1.mart, 22.jun, 27.jul, 25 novembar su obične izmišljotine.
  Priča o kontinuitetu zakona je obična glupost, jer je RS, donijela svoj zakon, tako da zakoni SR BiH ne važe.

 3. dadobl

  Obimu?
  Dodik je sa strankom ovog čovjeka izbacio iz vlasti SDS, stranku koja je sa narodom stvorila repubuliku srpsku, svidjalo se to tebi ili ne. Brabonjci?
  Dok je RS stvarana Dodik se krio u Beogradu. Lako je danas biti Srbin i busati se u prsa, trebalo je 92 stegnuti govno u dupetu i otići na prvu liniju a ne sa porodicom naguliti na sigurno. Danas nam svima ti i takvi drže lekcije iz patriotizma, odvratno!

 4. Овај са суфиксом БЛ заборавио да му је предсједник Додик већ 1993 гласао за план којим би се укинула тада једноипогодишња РС, двије и по године касније грађани БЛ купују цвијеће за ослободиоце, а они сада причају о Дану РС и некога називају брабоњцима. О дефиницији „обима славља“ не бих писао. Не знам да ли се још ико чуди, али ако су били спремни дочекати Дудаковића ко ослободиоца, зашто не би интересе РС-а умјесто са СДС-ом, бранили са Злајом и овим руменком.

 5. Заметица Јован, 09.01.2014. 23:14:20 [99837]
  Овај са суфиксом БЛ заборавио да му је предсједник Додик већ 1993 гласао за план којим би се укинула тада једноипогодишња РС,

  Јоване пусти то!
  Тај је тада вероватно срао у гаће и јео пачија говна.
  Шта он зна!