Правосуђе САД врши нови притисак на технолошке компаније: Читај – добровољно нам будите шпијуни

Америчко министарство правосуђа каже да отвара широку "антитраст истрагу" великих технолошких компанија и провјеру да ли њихове онлајн платформе штете конкуренцији, потискују иновације или на други начин штете потрошачима.

среда, 24 јула, 2019 / 12:01

Све већ́и број посланика већ је тражио строже прописе или чак разбијање великих технолошких компанија које су под строгим надзором послије низа скандала са угрожавањем приватности својих корисника.

Предсједник Доналд Трамп је посљедњих мјесеци такође немилосрдно критиковао велике технолошке компаније.

Дневник "Вашингтон пост" извјештава да ћ́е Федерална комисија за трговину објавити да је "Фејсбук" обмануо кориснике да поштује њихову приватност, што је дио те процедуре која ће се, како изгледа, у случају те фирме завршити поравнањем.

То савезно тијело за надзор пословања ћ́е наводно утврдити да је "Фејсбук" преварио кориснике о томе како користи њихове бројеве телефона које је од њих тражио као дио сигурносних мјера, а друго је то што им није дао довољно информација о томе како да искључе "алат" за препознавање лица с фотографија.

Оглашивачи су наводно могли да рекламама и понудама циљају кориснике који су дали свој телефонски број.

По наводима, притужбе ћ́е бити детаљно описане у сриједу, "Фесјбук" нећ́е морати да призна кривицу, али ћ́е морати да се подвргне федералном надзору, пише лист.