Православље у Њујорку: Српска Сикстинска капела свештеника Теодора

Неко би помислио да су фреске у српској православној цркви светог Стефана у држави Њујорк насликане прије више вијекова. Ипак, боја на зидовима се још није осушила, а "Дејли Мејл" је већ назвао ову умјетност "њујоршком Сикстинском капелом". За ово величанствено умјетничко дјело заслужан је свештеник Теодор Јуревић, који је на фрескама радио дуже од […]

субота, 4 маја, 2013 / 10:07

Неко би помислио да су фреске у српској православној цркви светог Стефана у држави Њујорк насликане прије више вијекова. Ипак, боја на зидовима се још није осушила, а "Дејли Мејл" је већ назвао ову умјетност "њујоршком Сикстинском капелом".

За ово величанствено умјетничко дјело заслужан је свештеник Теодор Јуревић, који је на фрескама радио дуже од шест година.

"Био сам заинтересован за иконе још од детињства. Сликао сам свеће на папирима и зидовима", каже свештеник Јуревић.

Он се фрескописањем бави 40 година.

"То је лијепо, дођете одморни, видите гдје сте погријешили и то исправите", каже овај 63-годишњак са дугом сиједом брадом.

Радови на цркви светог Стефана у Лакавони су, захваљујући његовом труду, завршени тачно пред Васкрс, који православни вјерници прослављају ове недјеље. Протојереј Растко Трбуховић, који је овдје већ 28 година, каже да су поглавари одавно причали о оваквој могућности, али да су тек прије неколико година прикупили 160.000 долара за подухват.