Правобранилаштво добило спорове за 32 милиона, изгубило за 12

Правобранилаштво Републике Српске прошле године добило 1.645 предмета вриједности 32 милиона марака, а изгубили 704 која су Буџет РС коштала око 12 милиона КМ. Без обзира на то, Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ је протеклу годину оцијенио успјешном. У Извјештај о раду Правобраниластва РС за 2012 наводи се да је Правобранилаштво РС ријешило 3.102 […]

среда, 22 маја, 2013 / 10:09

Правобранилаштво Републике Српске прошле године добило 1.645 предмета вриједности 32 милиона марака, а изгубили 704 која су Буџет РС коштала око 12 милиона КМ.

Без обзира на то, Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ је протеклу годину оцијенио успјешном.

У Извјештај о раду Правобраниластва РС за 2012 наводи се да је Правобранилаштво РС ријешило 3.102 спорна предмета чија се вриједност процјењује на око 948 милиона марака.

У 576 предмета, вриједности 68 милиона КМ, спорови су ријешени на други начин.

Буџету пријете тужбе тешке 2,5 милијарде КМ

Пред Правобранилаштвом Српске налази се још 12.000 предмета укупне вриједности око 2,5 милијарди марака, али тај износ је знатно већи јер нису обухваћена неновчана потраживања у предметима против Републике Српске.

У извјештају о раду Правобранилаштво није навело вриједност парничних премета који се односе на неновчана потраживања као што су: спорови који се односе на својину и посјед непокретности и стамбени спорови, тако да је вриједност ових спорова знатно већа него што је исказана у статистичким подацима.

Слобода Радуљ је нагласио да процентуална ријешеност предмета не зависи од рада Правобанилаштва, који је странка у поступку, већ од надлежних судова пред којима се налазе предмети.

“У прошлој години успјели смо да оборимо пресуду Окружног привредног суда из Требиња у случају Алијагић. Вриједност тужбе са два милиона марака нашом жалбом смо смањили на 300.000 КМ. Имали смо јак интезитет нових тужби из Федерације БиХ за нематеријалну ратну штету, на сваку тужбу смо благовремено одговорили и на рочиштима изниосили аргументе у корист Републике Српске”, истиче Радуљ.

У 2012. години на првостепене судске одлуке Правобранилаштво РС је уложило 703 жалбе, а у 460 предмета жалбе су уложене од других станака. У истом периоду је одржано 7.792 расправа.

Кадије лакше пресуђују против Српске

У претходне двије године, пред судовима у БиХ, поднесено је око 4.200 тужби, у којима је тужена Републике Српска, за накнаду нематеријалне штете са укупно означеним тужбеним захтјевима од око 600 милиона КМ.

Према подацима, презентованим у Информацији у вези тужби грађана из Федерације БиХ за накнаду повучено је преко 1.700 тужби које су против Републике Српске поднијели логораши из Федерације БиХ.

“То не значи да је проблем ријешен, јер се према важећим прописима, повучена тужба сматра као да није била ни поднесена и може се поново поднијети. Располажемо са подацима да су неке повучене тужбе пред Основним судом у Бањалуци, поново поднесене пред судовима у Федерацији БиХ, и цијенимо да ће број ових тужби сваким даном бити све већи и већи”, истиче се у извјештају.

Правобранилаштво Републике Српске у децембру прошле године имало је у раду 2.248 тужби за накнаду ратне нематеријалне штете, а коју су поднијели логораши и цивилне жртве рата из Федерације БиХ. Исказана вриједност тужби по овом основу против Републике Српске износи 351 милион КМ.