Правиће Гадафија од нафте: Макрон се након уласка Турске, досјетио мира у Либији

Француски предсједник Емануел Макрон инсистира на потреби да примирје између сукобљених страна у Либији буде "вјеродостојно, трајно и провјерљиво", саопштила је данас Јелисејска палата.

понедељак, 13 јануара, 2020 / 13:06

Макрон је то рекао у телефонском разговору са својим руским колегом Владимиром Путином који ће данас у Москви окупити Фајеза ал-Сараџа шефа либијске Владе националног јединства (ГНА), коју признају Уједињене нације, и његовог ривала команданта Калифа Хафтара.

Два либијска ривала данас ће се састати у Москви да потпишу примирје, изјавио је високи либијски званичник, а то је потврдило и руско министарство спољних послова.

Турски министри спољних послова и одбране данас ће разговарати са својим руским колегама у Москви у оквиру заједничког напора да се посредује у мировном споразуму.

Преговори слиједе послије примирирја које су предложили Русија и Турска а које је почело да се примјењује у недјељу, у првом прекиду непријателстава у више мјесеци. Обје стране су одмах почеле да пријављују кршење примирја што је повећало страховање да се неће одржати.

Разне стране снаге подржавају двије либијске ривалске владе и у посљедње вријеме почеле су више да се укључују у сукоб у тој земљи.

Владу на истоку земље подржавају Француска, Русија и кључне арапске земље укључујући Египат, Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију. Турска, Италија и Катар подржава владу и Триполију која је под офанзивом Хафтарових снага.

Путин је јуче телефоном разговарао са Макроном и италијанским премијером Ђузепеом Контеом. Кремљ је саопштио да су нагласили потребу да се поштује прекид ватре који је ступио на снагу у недјељу и подржали су планирани самит о Либији у Берлину.

Путин је о Либији разговарао са њемачком канцеларком Ангелом Меркел која је посјетила Москву у суботу. Он је поздравио њемачки план да се одржи мировни самит о Либији у Берлину почетком ове године.