Прашко договарање: Кад су се разбудили, схватили су да ништа није договорено

Политички лидери БиХ рано јутрос завршили су састанак у Прагу са представницима Европске уније и готово сви су изјављивали да је постигнуто рјешење за примјену одлуке Европског суда у предмету Сејдић-Финци. Међутим након повратка у Бих још једном се показало да у Бих ништа није договорено док све није договорено. БХ лидери као да нису […]

уторак, 3 децембра, 2013 / 22:44

Политички лидери БиХ рано јутрос завршили су састанак у Прагу са представницима Европске уније и готово сви су изјављивали да је постигнуто рјешење за примјену одлуке Европског суда у предмету Сејдић-Финци.

Међутим након повратка у Бих још једном се показало да у Бих ништа није договорено док све није договорено.

БХ лидери као да нису били на истом континенту и у истој временској зони, а не на истом састанку.Представници Бошњака више него задовољни, Хрвати мудро ћуте, а Срби као и обично истину у лице.

Предсједник СДС-а Младен Босић након повратка из Прага изјаво је да су преговори пропали,да је конференција тотални неуспјех и да од договора нема ништа.

Бошњачки лидери ипак тврде да је напредка било.Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић тврди да је постигнут договор о примјени одлуке Сејдић-Финци у дијелу који се односи на избор делегата у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ.

,,Договорено је и више него што смо очекивали”,каже Изетбеговић.

А то што иде изнад очекивања приједлог је СНСД-а.Осим што се у Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ уводе делегати из реда осталих проширују се и клубови делегата конститутивних народа.Умјесто досадашњих 5 било би их по седам,али не би се сви бирали у свом ентитету.Два српска делегата,предлаже СНСД, бирала би се у Федерацији БиХ,а по један бошњачки и хрватски у Републици Српској.

,,То је приједлог СНСД-а који мније разматран у Народној Скупштини Републике Српке”, каже лидер СДС-а Младен Босић.

СДС је свјестан да ће тај приједлог, проћи у Парламентатној скупштини БиХ и без њихове подршке. Међутим, потребну подршку нема рјешење за избор чланова БиХ Предсједништва. Проблем је, као и обично у хрватском члану, јер ХДЗ-овима сада није прихватљива ни идеја о изборној подјели федерације на 5 плус 5 кантона.

Лидер ХДЗ-а Бих Даган Човић, којег већина осталих политичких лидера оптужује за неуспјех преговора,није се обраћао јавности, али предсједник ХДЗ-а 1990. Мартин Рагуж тврди каско је договор ипак могућ.

,,То је тежак али историјски процес за Бих јер се отвара Дејтон и почиње његова европеизација” каже Рагуж.

Предсједник СДС-а Младн Босић сматра да је крајњи циљ ХДЗ-ова уништавање Дејтонског мировног споразума, а то је по њему опасна игра.

Игра се ипак наставља. Политички лидери из Федерације Бих најављују наставак преговора на екпертском нивоу у Сарајеву, а након тога пут у Брисел на коначно потписивање споразума.Оставите одговор