Позориште народно, али земљиште приватно?

Више од пола зграде Народног позоришта Републике Српске, у Бањалуци, налази се на земљишту које је у приватном посједу. Због тога зграда која је проглашена националним спомеником и која постоји више од 80 година, није, нити може бити уписана у земљишне књиге, пише портал Капитал. Да држава није власник земљишта јединог националног позоришта, већ приватни […]

петак, 14 јуна, 2013 / 15:17

Више од пола зграде Народног позоришта Републике Српске, у Бањалуци, налази се на земљишту које је у приватном посједу.

Због тога зграда која је проглашена националним спомеником и која постоји више од 80 година, није, нити може бити уписана у земљишне књиге, пише портал Капитал.

Да држава није власник земљишта јединог националног позоришта, већ приватни бизнисмен, потврдио је данас за Капитал и Ненад Новаковић директор Народног позоришта РС који је и сам шокиран овом информацијом коју је недавно сазнао.

Ово је други скандал РС да се национални споменик из области културе налази на приватном земљишту. Протеклих мјесеци прашину је дигла информација да се зграда Музеја савремене умјетности РС, у Бањалуци такође налази на приватном посједу бањалучког Аутопревоза које је намјерава продати.

Када и на који начин је један бањалучки приватник (име познато редакцији) успио да се у земљишним књигама упише као власник парцела, на којима је прије осам деценија саграђен овај национални споменик, посао је за истражне органе. Међутим, оно што је неспорна чињеница у овом чудном „трансферу“ јесте да земљиште на којем се налази Народно позориште РС у земљишно – књижном улошку није уписано као власништво државе.