Пожелили се државе: Ирачки Курди заказали референдум

Курдски гласачи у сјеверним дјеловима Ирака припремају се за гласање на референдуму за независност, који је заказан за понедјељак.

петак, 22 септембра, 2017 / 05:08

У том дијелу Ирака живи шест милиона, он се сматра регионом Курда и тамо већ постоји њихова локална влада, објашњава ББЦ. Али сада, након дугогодишње историје "бруталне репресије" према тамошњим Курдима, они желе да постану независна држава, наводи још ББЦ.

Међутим, ирачки званичници, сусједне земље и западни лидери сматрају да тај референдум треба да се одбаци или бар одложи.

Ирачки парламент је одбацио одржавање референдума о независности ирачких Курда. Парламент је истовремено дао овлашћења ирачком премијеру Хајдеру ал Абадију да предузме све мјере да би сачувао јединство Ирака.

Најоштрији у осуди намјере ирачких Курда долазе из Турске. Турски парламент одржаће хитну сједницу у оквиру појачавања притиска на ирачке Курде да одустану од референдума о независности ирачког Курдистана. Медији наводе да ће посланици гласати о обнављању дозволе војсци да интервенише у Ираку. Тренутни мандат истиче сљедећег мјесеца.

Турска влада сјутра ће разматрати одговоре на референдум, а тамошњи министар спољних послова је раније изјавио да ће намјере руководства ирачких Курда да одрже референдум о независности довести до грађанског рата.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је у јуну оштро критиковао најављени референдум, називајћи га "грешком и пријетњом" по територијални интегритет Ирака. "Основни разлог нашег противљења овом референдуму је важност очувања територијалног и политичког интегритета Ирака", изјавио је портпарол Ердогана, Ибрахим Клин, демантујући да постоје било какве лоше намјере према Курдима.

Огласио се и Савјет безбједности УН, који је изразио забринутост због посљедица које би могао да има референдум."Референдум се планира док су операције против Исламске државе, у којима курдске снаге играју пресудну улогу – и даље у току", наводи се у саопштењу Савјета безбједности УН. Како се упозорава, референдум би могао и да осујети напоре да се обезбиједи повратак више од три милиона избјеглица и расељених.

САД су, такође, крајем августа затражиле од ирачких Курда да одложе референдум о незавности свог аутономног курдског региона. Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је недавно тај захтев током телефонског разговора са предсједником регионалне владе ирачког Курдистана Масудом Барзанијем.

Стејт департмент САД у јуну је изразио забринтост да ће референдум скренути пажњу са "ургентнијих приоритета" као што је пораз екстремиста Исламске државе. САД и друге западне државе забринуте су да би то гласање могло да се претвори у још једно регионално жариште.