Повучен међународни налог за хапшење Пуђдемона

Судија шпанског Врховног суда Пабло Љарена повукао је европске налоге за хапшење смењеног каталонског лидера Карлеса Пуђдемона и четворо његових блиских сарадника, који се налазе у Белгији.

уторак, децембар 5, 2017 / 15:43

У образложењу се, између осталог, наводи да су сви они изразили намјеру да се врате у Шпанију како би учествовали на изборима у Каталонији 21. децембра, пренио је АП.

Пуђдемон и његови сарадници оптужени су за побуну, подстицање на побуну и злоупотребу јавних фондова, за шта је предвиђена вишедеценијска казна затвора.

Поред Пуђдемона, европским налозима за хапшење, које је Врховни суд Шпаније издао 3. новембра, били су обухваћени бивши министри у каталонској влади Антонио Комина, Луис Пуиџ, Мертиксел Серета и Клара Понсати.

Након једностраног проглашења независности Каталоније 27. октобра, које је шпански суд прогласио незаконитим, петорица политичара су отпутовали у Белгију гдје се налазе и сада, а суди им се, између осталог, за побуну и злоупотребу јавних фондова за шта би могли да добију вишедеценијске казне затвора, уколико буду осуђени.

Пуџђдемон води кампању своје странке Каталонска европска демократска странка (PDeCAT) уочи избора у Каталонији које је заказала шпанска влада за 21. децембар, у покушају да пронађе демократско рјешење најгоре институционалне кризе коју су изазвали авантуристи из каталонске владе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *