Повратак у мрачне 2000те

Сергеј Трифуновић се солидарисао са оптуженим за масакр у Добровољачкој, потврђујући тренд да су Београду и његовој културно-медијској елити, увек прече паре од сународника у Српској. Пише: Мирослав Бундало Већина грађана Републике Српске би сада, без обзира шта мисле о естрадној појави Наташе Беквалац и њеним тековинама, засигурно пожелела да Сергеју Трифуновићу, глумцу из Ужица […]

субота, март 5, 2011 / 20:42

Сергеј Трифуновић се солидарисао са оптуженим за масакр у Добровољачкој, потврђујући тренд да су Београду и његовој културно-медијској елити, увек прече паре од сународника у Српској.

Пише: Мирослав Бундало

Већина грађана Републике Српске би сада, без обзира шта мисле о естрадној појави Наташе Беквалац и њеним тековинама, засигурно пожелела да Сергеју Трифуновићу, глумцу из Ужица на раду у Београду, упути исте речи које му је упутила она.

Ово пишем пре свега зато, да људи у Српској схвате да нису сви у Србији такви. А ни у Београду. Нажалост, многе јавне личности јесу, али њихови мотиви нису иделистички.

Како сам чуо од редакције из Бање Луке, на премијери филма Монтевидео – Бог те видео, Трифуновић се појавио у мајици са ликом Јована Дивјака, који је оличење неморала и неофицирског понашања за све грађане Српске. Овај глумац је урадио оно што је у "мрачним деведесетим" радила готово читава естрадна и културна сцена у Београду.

Док су наши сународници западно од Дрине крварили и умирали, они су настојали да "одрже везе", те су се упућивале писма и петиције подршке "опкољеном Сарајеву", "народу БиХ" и слично. Ретки су они, као фронтмен Рибље Чорбе, например, који су слали подршку онима, који су из РС и РСК у познате личности из Београда гледали као у спаситеље.

Наравно, то све нема никакве везе са убеђењима, или способношћу да те медијски заступљене личности уопште разумеју друштвенополитичку ситуацију у региону, а поготово оно за шта се залаже Бања Лука. Ту су битне само паре, оличене кроз међународни ангажман који може уследити, уколико се одважите и пљунете на темељна убеђења своје нације.

Деведесетих година, а богами и данас, на цени су били људи који ће говорити против свог народа и државе. Наравно, само ако је тај народ српски, а држава Српска или Србија. Поготово се у размаженом Београду, чија елита још увек није схватила да братство и јединство не постоји у другим републичким престоницма, формирала каста тих продавача достојанства за лични бенефит.

Један од њих је, очигледно, и Сергеј Трифуновић, којем је далеко битније било да изазове скандал и помогне премијери филма из Србије, којем би свакако у овим околностима претила слаба посећеност; него што му је било стало да покаже пијетет према војницима побијеним у Добровољачкој, или поштовање према својим сународницима у Српској, који увек верно пуне кино-дворане. Поготово за све што долази из Београда и Србије.

Наравно да свако има право на своје мишљење, па и Сергеј Трифуновић. Оно што се нема право, јесте да се подухвати таквих појединаца финансирају из буџета Србије. Нажалост, и Српска је за филм Турнеја (у којем, гле чуда, игра и Трифуновић) издвојила 700.000 КМ, без обзира што је он само цементирао стереотипе о Србима као лошим момцима, или универзализовао кривицу до бесмисла.

И, наравно да није проблем у Сергеју Трифуновићу, који је желео још мало егзибиционизма и допадљивости (Трифуновић тешко да има било какво озбиљније мишљење кад је политика у питању), већ је проблем у темељима друштвене сцене српског народа. Размислите само шта би било да се у Београду, на промоцији неког од филмова у којем је глумио, било који глумац из Сарајева појавио са ликом генерала Новака Ђукића? (не мора Младића)

Више се у Сарајево не би смео ни вратити!

Остаје нам само да размислимо зашто је то тако. Зашто они који не пишу да је генерал Новак Ђукић "злочинац", бивају проглашени "националистима"; а зашто се они који пишу да је Јован Дивјак "херој", третирају као "родољуби" и друштвено одговорни појединци?
 

Биће да смо враћени у мрачне двехиљадите…
 

 

Насловни Фото: А.Пањета/Сарајево Х0 КОМЕНТАРА

 1. тај дивјак је наводно напао бјелогрлића
  кад је први пут дошао и сарајево да снима филм медени мјесец
  као шта си дошо, знаш ли ко сам ја, ја сам од вас одбранио сарајево
  а овај њему: да си га од мене бранио, никад га не би одбранио 😉

 2. Iz budzeta Srbije i Srpske se finansiralo stampanje majice Sergeja Trifunovica ili sta? Sta je autor hteo da kaze? U ovom delu i u ostatku teksta? Tekst je pun opstih i proizvoljnih mesta i stereotipa, lisen bilo kakve analiticnosti. Prilicno diletantsko novinarstvo!

 3. Тале и ја мислим да је поређење Дивјака и Ђукића неумјесно. Како поредити шверцера оружјем још прије рата, који је пребјегао муслиманима зато што би био осуђен, те јунака који је бранио свој народ на Озрену читав рат?
  Ипак мислим да је аутор хтио нешто друго да каже, те да је ово поређење овдје корисно. У Србији вјероватно нико није ни чуо за Ђукића, а сад ће ови као Трифуновић а фолирају да нису знали за Дивјака. Па не силази „јадни генерал“ са Б92 и сличних спирина од телевизије у Београду, као што је и Ганић висио.

  @iris
  Шта су општа и произвољна мјеста?

  „И, наравно да није проблем у Сергеју Трифуновићу, који је желео још мало егзибиционизма и допадљивости (Трифуновић тешко да има било какво озбиљније мишљење кад је политика у питању), већ је проблем у темељима друштвене сцене српског народа.“
  Одлична мисао! Нажалост и потпуно истинита.

 4. Poštovani,

  s obzirom da je u Palama premijera filma zakazana za ponedjeljak i utorak, mi smo riješili pozvati javnost da bojkotuje premijeru filma, ne samo u Palama već širom RS i ne samo premijere već film uopšte.

  Zahvaljujem se na tekstu i gospodinu Miroslavu Bundalo, a ostale pozivam da se uključe u bojkot preko Facebook grupe:

  http://www.facebook.com/home.php#!/home.php?sk=group_130806953658964&ap=1

  Takođe najavljujem nastavak aktivnosti na bojkotu premijere u Palama. Više o ovome ću saopštiti na portalu:

  http://www.palelive.com/pocetna/aktuelnosti-pale/21965-Sergej-Trifunovi%C4%87-se-%C5%A1epurio-u-majici-Jovana-Divjaka.html#josc20273

  Srdačan pozdrav i kao što neko reče „Pojedinci ga bas preterase u komentarima o Srbiji a ne razmisljaju da je taj isti Divjak, ‘na zalost’ Srbin a nije iz Srbije.“

 5. НАПИСА ДАНАС ОВАЈ ТЕКСТ А НИСАМ ЗНАО ЗА ОВО
  и написа .. „““““Треба бити опрезан кад је Србија у питању, подлијежу притисцима, и стичем утисак да им и није нешто пуно стало о страдању Срба западно од Дрине.““““

  Ако би се ово од стране Србије провукло као случај са Пурдом и Ганићем мислим да је сазрело вријеме да се у РС оснује суд за ратне злочине па да уколико та лица дођу на територију Републике Српске одмах буду ухапшена. „““““Треба бити опрезан кад је Србија у питању, подлијежу притисцима, и стичем утисак да им и није нешто пуно стало о страдању Срба западно од Дрине.““““
  Овима из „педерације“ није до суживота, користе све могуће прилике да нам стављају со на рану.
  По њиховим тврдњама они би најсретнији били да су нас све побили, и то би се окарактерисало као они су се бранили. Мржњу коју гаје , не само ови из „педерације“ него и они из Хрватске немогуће је угасити. На сам помен имена Србин у Хрватској су спремни изазавати исто оно као у Либији. Не требају нам ни једни ни други. Сачувај нас Боже Хрвата и Бошњака (муслимана) нас западно од Дрине. Боже молим ти се за наш спас, и нека им буде оно што нама мисле и желе.
  Овога „дивљака“ не пуштати из кавеза. За погибију 42. војника и старешине 73. рањена 215 заробљених нико није одговарао, они хоће „државу“ која се зове БиХ то је немогуће.
  Изговор да је то била страна војска на тлу „независне државе“ је толики цинизам и подметање фасификата да једини ОПРАВДАНИ одговор је тај да се ОС БиХ прогласи непожељном на територији Републике Српске. Све води ка томе.
  ЈНА је од 1945 године на територију БиХ у којој су служили и овакви нељуди и издајице.
  Коме ли је „овај“ положио заклетву и остали слични њему. Коју је то државу бранио. Нестао без трага да Бог да.
  СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ
  Да Бог да ти доживео Добровољачку и Казане , да те прете „јука празина, рамиз делалић-ћело и после тога да мир нађеш на КОВАЧИМА поред „алије изметбеговића“
  Неће ово заборавити СРБИ западно од Дрине а ти својим потурицама можеш пољубити тек опрано дупе, не знам јел била промоција овог филма у Бања Луци, ако није бит ће овај ако прође КОРИДОР незнам да ли ће знати пут да се врати.
  СВИ НА УЛИЦЕ НАШЕГ ГЛАВНОГ ГРАДА И ПОКАЖИМО КО СМО И ШТА СМО.
  СВИ НА УЛИЦЕ
  СВИ НА УЛИЦЕ
  СВИ НА УЛИЦЕ
  СВИ НА УЛИЦЕ испљувати сергеја трифуновића

 6. kifla Što se tiče Sergeja , pa vidio čojk gdje su pravi ljudi, došo malo među raju.
  A problem kod đukića i ostalih tvojih generala, je što je „braneći“ narod na ozrenu pobio 75 nevinih , mladih života, civila , djece u Tuzli.Jovan Divjak je strašan.On je iz Sarajeva naoružan do zuba „ukradenim“ oružjem iz kasarne koje je pripadalo ondašnjoj TO teroriso vas jadne male nenaoružane srbe okolo po brdima.Ne kaki bogati..

 7. E, dabogda ostao kod Vas pravih ljudi i dabogda poveo sa sobom sva srpska go.v.na, od Nataše Kandić do Petra Lukovića, vašeg počasnog građanina.

  Al i ti i ja znamo da će on odmah posle premijere otići od vas pravih ljudi, prave raje. Puca mu ona stvar za vama.

 8. A problem kod đukića i ostalih tvojih generala, je što je „braneći“ narod na ozrenu pobio 75 nevinih , mladih života, civila , djece u Tuzli.Jovan Divjak je strašan.On je iz Sarajeva naoružan do zuba „ukradenim“ oružjem iz kasarne koje je pripadalo ondašnjoj TO teroriso vas jadne male nenaoružane srbe okolo po brdima.Ne kaki bogati..

 9. Ima tu jos nesto. Zna Jovo bolje od nas koliko se zajebao. Zna on bolje od nas da je pogresnu stranu odabrao. Da je presao svom narodu danas bi ga barem njegov narod volio a ovako nije nigdje prispio. Svoje izdao a drugi mu ipak nisu poklonili dovoljno povjerenja, jer su ga negdje ’94-te smijenili pod optuzbom da je srpski spijun. Zna on dobro kakvo je govno pojeo a tako je lako mogao to izbjeci. I on je mislio da se borio za onu BiH kakva postoji samo u bajkama. I on vec odavno vidi da ova BiH u kojoj Bosnjaci uporno hoce da dominiraju nad druga dva naroda nije ona BiH u koju je on vjerovao. Ali uvijek je to tako, neko mora i da se zajebe.

 10. Zulkedine, koliko ste vi Srba pobili „braneci“ Bosnu od mene koji nisam dosao iz Beograda nego u njoj zivim. Pa vec ste bili uveliko naoruzani dok sam ja jos zaglupljen jugoslovenskom pricom vjerovao da Jugoslavija opstati. Nemoj da jedes g…a kad ima jeftinog bureka.

 11. maxon, 06.03.2011. 01:06:00
  Ha dobra ti je ta „mi“ uveliko bili naoružani a ti si imo samo JNA iz sebe koja je bila 4 sila Evrope,a za tvoju informaciju i ja sam do zadnjih momenata bio u toj JNA kontajući ,ma neće ba,a u međuvremenu se sve više skupljalo nekakvih bradatih vojnika ili bez brada ali sa nekakvim amblemima na rukavima i da ostanem u toj JNA.Pusti te priče za malu djecu, te stvari znaju i vrapci na grani..

 12. београдска глумачка глупачка елита, к..рац на бициклу, никад ништа од њих, филмови су им голо говно, од турнеје, св Ђорђа и аждаје, ђавоља варош, пад у рај, кордон,..аутошовинистички сценарији, зато за нашу кинематографију не дајем ни три паре, а они глупани из министарства што су бацили онолико пара на турнеју би требали да одговарају пред судом јавности у РС, јер овај додо режим, нема никакав морални критеријум! трифуновић, бјелогрлић, тодоровић, лечић и остала плејада говнара, су фрустрирани успјесима Кустурице, па му на овај начин контрирају, бједници!

 13. Bili smo veseli na žurci posle premijere filma “Montevideo”. Đuskali smo, zabavljali se, pevali. Bio je baš dobar provod kao što to u Sarajevu obično biva, pa sam se oznojio i hteo sam da odem u hotel da promenim majicu. Neko mi je u gužvi rekao da nema potrebe i dobacio mi neku crnu u najlon kesi. Video sam da je na njoj silueta ljudskog lika. Na majici ništa nije pisalo, a lik me je podsetio na papu Vojtilu. Pitao sam svoje domaćine: ”Je l’ to papa?“, a oni su mi odgovorili: “Nije, ovaj ti je pravoslavni”. Svi smo se nasmejali i nastavio sam da se zabavljam, a da nisam ni pogledao čiji je lik na majci koju nosim.

 14. Ovaj potez Trifunovica je slika percepcije Bg o dogadjajima u Bosni i zasto se ovde ljudi nesto svaki put iznenadjuju. Drugo, da budemo realni, svaki oficir ABiH ili HVO po odlasku ili dolasku iz Haaga je ispracivan i docekivan kao heroj. Oficire VRS su otimali po ulicama i trpali u gepeke da niko nije gukno u RS, a kamoli izasao na protest.

 15. Bože koliko smo mi podijeljeni kao ljudi.Stalno razmišljamo kao Srbi,Hrvati,Bošnjaci.Kada će to i da li će ikada da nas prođe.Sve dok je tako nama i našoj djeci nema budućnosti.Zašto tolika povika zbog hapšenja Jovana Divjaka?Da li je to možda dobar paravan da se pažnja ljudi usmjeri sa stvarnog problema,a to je konstituisanje vlasti u Federaciji i BiH.Ako je Divjak kriv neka odgovara za to.Ako nije neka ga puste da slobodno živi.Ovaj čovjek obukao majicu sa likom čovjeka za kojeg kaže da nije znao čiji je.Možda je tako.Ko zna?

 16. Jovan Divjak je „bio“ general JNA, koji je izdao svoju vojsku i svoju tadašnju državu, zbog sitnih „ličnih interesa“ ili kukavičluka. Takvi ljudi su se uvijek nazivali – IZDAJICE, a Srbi imaju svoj naziv za takve ljude „BRANKOVIĆI“, a oni koji ih podržavaju, no comment.

 17. Krivo srastanje, 06.03.2011. 15:19:33

  Јован Дивјак никад није био генерал ЈНА. Издао је своју војску и отаџбину и погазио заклетву у чину пуковника!

  igorbl, 06.03.2011. 15:41:11 [

  Мрачне двехиљадите су ово сад. То је доба када су Срби у србији из блокаде , геноцидних санкција и сатанизације деведесетих, направили салто мортале, изабрали самоубиство своје државе, самопонижавање и изумирање као нације вриједне поштовања. Посљедица тог срамног чина и не може бити друго до сва ова бламажа око србијанских оптужница и гафова оваквих наркомана који сами себе проглашавају „културном елитом“. Слуђена “ црвена буржоазија“ из круга двојке су Коларићи-Панићи „сами себе заплићемо, сами себе расплићемо…“

 18. vladimire apsolutno si u pravu,preko drine su sve go izdajnik do izdajnika mani mo se Beogradskih filmskih govana koji uzgred nemaju veze sa dobrim filmom , samo Ruska kinematografija okrenimo se jedinoj pravoj domovini a to je majka Rusija

 19. @Bozo Cukeranac

  To bi valjda znacilo da su 90-te bile presvijetle, pa je neko 2000-te ugasio svjetlo?

  A ako su mracne 2000-te ovo sad, onda ne znam kako je moguc povratak u 2000-te, kad iz njih nismo ni otisli.

 20. youtube vs palanka

  demonizacija artikulisana urlikom mase vise ne prolazi
  komunikacije odavno nisu jednosmjerne
  R. Vasic ünd fabricirana stvarnost postaju zastarjeli formati
  sveopsta dostupnost informaciji urusava dogme
  sve je teze sakriti se iza njih
  dostojanstvo i ljudskost ponovo postaju individualna kategorija
  kad tad ce i institucije poceti sluziti ljudima a ne mitovima

  becka skola feat. internet

  Zivjeli!
  B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *