Повратак у БиХ још није завршен

Лица која су током ратних дешавања напустила БиХ имају изражену жељу да се врате на своја огњишта, јер су многа од њих ријешила егзистенцијалне проблеме, пензионисана и сада желе да вишак средстава инвестирају у пријератна пребивалишта. Ово је данас закључено на округлом столу "Повратак, останак или одлазак", који је одржан у Бањој Луци. Учесници напомињу […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 22:36

Лица која су током ратних дешавања напустила БиХ имају изражену жељу да се врате на своја огњишта, јер су многа од њих ријешила егзистенцијалне проблеме, пензионисана и сада желе да вишак средстава инвестирају у пријератна пребивалишта.

Ово је данас закључено на округлом столу "Повратак, останак или одлазак", који је одржан у Бањој Луци.

Учесници напомињу да су запошљавање, обнова инфраструктуре, као и путне и електро мреже предуслови за повратак и сматрају да се то питање мора рјешавати са ентитетског, а не са локалног нивоа.

Они су затражили и да под покровитељством ЕУ буде покренут пројекат којим би се истражила новија историја чиме би дошло до једне, а не до три истине што би омогућило израду нормалних уџбеника и, како оцјењују, смањило све присутнија "међунационална осветничка хушкања".

Међу усвојеним закључцима наводи се да у скорој изради плана регионалног повратка у четири државе региона, БиХ крајње озбиљно треба да заштити своје интересе, укључујући и интересе Хрвата, док координација невладиних организација треба да изради стратергију за повратак Хрвата у БиХ, као и за обнову инфраструктуре, изградњу нових објеката и пласман нових пројеката одрживог повратка.

Учесници скупа траже да за младе хрватске породице на простору Републике Српске Хрватска обезбиједи пројекте подстицајне станоградње властитих кућа као што је то у Хрватској.

Организатор данашњег округлог стола је Заједница прогнаних Хрвата и повратника у РС. Скуп је одржан под покровитељством кабинета потпредсједника РС из реда хрватског народа. У раду округлог стола учествовали су представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Министарства за избјеглице и расељена лица РС, невладиних организација из РС и Федерације БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *