Повратак Кличковића

Бивши премијер РС Гојко Кличковић, кога је Суд БиХ ослободио оптужбе за ратне злочине на подручју Босанске Крупе, најавио је да ће се већ овог мјесеца на страначким изборима кандидовати за предсједника СДС-а! Некадашњи премијер је поручио да ће се, сада када је суд коначно скинуо љагу с његовог имена, на велика врата вратити на […]

субота, новембар 6, 2010 / 18:34

Бивши премијер РС Гојко Кличковић, кога је Суд БиХ ослободио оптужбе за ратне злочине на подручју Босанске Крупе, најавио је да ће се већ овог мјесеца на страначким изборима кандидовати за предсједника СДС-а!

Некадашњи премијер је поручио да ће се, сада када је суд коначно скинуо љагу с његовог имена, на велика врата вратити на политичку сцену. 

– Послије оволико година неправде, коначно сам дочекао да суд потврди оно што сам од самог почетка и сам тврдио. Да ништа од тих оптужби за ратне злочине које су ми стављане на терет није тачно! Током процеса, доказали смо шта се заиста догађало у Крупи, а шта су биле измишљене оптужбе. Своју будућност видим искључиво у СДС-у, па ћу се већ овог мјесеца на страначким изборима кандидовати за предсједника странке – изјавио је Кличковић за Пресс РС!

Он ипак није желио да одговори на питање да ли је незадовољан тренутном политиком СДС-а и коалицијом са СНСД-ом. Нагласио је кратко да у његовој партији има људи с којима се не слаже, као и оних с којима се и те како слаже.

– Главни одбор СДС-а би већ идуће седмице требало да распише унутарстраначке изборе на свим нивоима, од мјесних одбора па све до врха странке. Формално, ја сам члан мјесног одбора СДС-а у мом родном селу Доњи Петровићи у општини Крупа на Уни, одакле ћу кренути у кандидатуру за предсједника странке – истиче Кличковић.

Кличковић каже да су у његову корист свједочили и многи Бошњаци.
– На суђењу је саслушано више од 160 свједока, а од тога су њих 100 били Бошњаци. Баш нико од њих није рекао ниједну ружну ријеч о мени, што ваљда јасно говори о томе какав сам човјек. Додуше, требало је безмало четири године да се одбраним од тога, јер сам у притвору био од 22. јуна 2006. до 15. априла ове године, кад сам пуштен да се браним са слободе.

Подсјетимо, бившег премијера РС и двојицу његових сарадника из ратног кризног штаба општине Босанска Крупа Суд БиХ ослободио је оптужбе за ратне злочине над Бошњацима на подручју ове крајишке општине. Према пресуди, Кличковић и његови бивши сарадници Младен Дрљача и Јован Остојић ослобођени су оптужби да су ратне 1992. године „свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату против несрпског становништва". У образложењу пресуде, судија Зоран Божић пренио је да током суђења нису потврђени наводи Тужилаштва БиХ о „широком и систематском нападу на неспрско становништво".

– Утврђено је да Кличковић није имао ефективну контролу над војском и полицијом, те да се више евакуација које су се доводиле у везу са Дрљачом не могу окарактерисати као присилно исељење муслиманског становништва које се послије рата вратило својим кућама. Тужилаштво није доказало да су Кличковић, Дрљача и Остојић кривично одговорни за злочине који су им стављени на терет – објаснио је Божић.

Адвокат Душко Томић, који је на суду заступао Кличковића, тврди да је ова пресуда побједа правде и враћање повјерења у рад Суда БиХ. Томић тврди да је током суђења непобитно доказано да Кличковић и његови сарадници нису одговорни за ратне злочине.

– Ово јесте побједа правде, али истовремено и велики шамар званичном Београду, који га је испоручио на основу оваквих оптужби. Ово је заслужен шамар и властима у Бањалуци, које нису ни прстом мрднуле да му помогну да се ослободи неправедних оптужби – истиче Томић и додОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *