Повлачење Зукорлића – уједињење или трик

После најаве повлачења председника Мешихата Исламске заједнице у Србији (ИЗуС) Муамера Зукорлића са ове функције, за сада је једино извесно да то не значи и његов нестанак из верског живота, с обзиром на то да ће бити и даље муфтија санџачки. Зукорлић је, наиме, изјавио да се неће кандидовати на изборима за председника Мешихата ИЗуС […]

субота, 21 децембра, 2013 / 13:34

После најаве повлачења председника Мешихата Исламске заједнице у Србији (ИЗуС) Муамера Зукорлића са ове функције, за сада је једино извесно да то не значи и његов нестанак из верског живота, с обзиром на то да ће бити и даље муфтија санџачки.

Зукорлић је, наиме, изјавио да се неће кандидовати на изборима за председника Мешихата ИЗуС 4. јануара. Међутим, да ли је то и корак у правцу остварења „турске иницијативе“, која, како је раније најављивано, подразумева одлазак са челних функција и Зукорлића и његовог ривала Адема Зилкића, реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије (ИЗС) – остаје и даље отворено питање.

Верски аналитичар Живица Туцић објашњава за наш лист да је Зукорлић човек пун енергије и да је створио снажну структуру исламске верске заједнице.
– На неки начин ју је подигао из стања извесне неразвијености и мртвила. Међутим, он је у својој даровитости желео да надиђе функцију верског вође: да буде национални, али једини национални лидер Бошњака Санџака. И он ту није успео. Политичка структура Санџака је јако издиференцирана, тамо имате преко десет политичких партија које нико не може да уједини. А сама религија данас више није довољна кохезија, не само Бошњацима. Желео је увек да буде у центру пажње, да се о њему прича. Желео је, иако је знао да нема изгледа, да буде и председник Србије. Међутим, он није демократски оријентисан човек, створио је доста ауторитарну структуру. Не бих рекао култ личности, али јесте доминацију своје личности у том апарату – истиче Туцић.

Наш саговорник се прибојава да је најава повлачења само једна од Зукорлићевих тактика и не верује да ће он препустити контролу некој другој личности. Туцић не искључује могућност да ће за Зукорлићевог наследника бити изабрана нека слаба фигура, преко које би он наставио да управља, и указује на то да то не би било добро решење, јер се ради о неискрености.

– Јесте услов за уједињење две исламске заједнице да се повуку са челних функција обојица поглавара, и Зукорлић и Зилкић, што је реалан и коректан предуслов. Међутим, до уједињења ће заиста врло тешко доћи, и без њих на челу, јер је Зукорлићева страна против својих опонената изговорила изузетно много тешких речи. Иза Зилкића стоји Мухамед Јусуфспахић, муфтија београдски, па да ли то значи да се и Јусуфспахић повлачи? И коју он има улогу у уједињењу, пошто је многима у Санџаку неприхватљив? Ако Турска форсира то уједињење, онда и ту треба имати великог опреза. Јер, Турска је све мање секуларна, а све више исламска држава, са јасним амбицијама према Балкану, уз подсећање на османске традиције – указује Туцић.

Остаје и питање, шта се нуди коме за уједињење, шта они добијају да би се повукли, подсећа верски аналитичар.
– Која је улога Сарајева, верског и политичког, у свему томе? И последње питање: да ли је Србија и сама актер евентуалног уједињења? Просто ми је невероватно да иза приче о његовом повлачењу не стоји неки концепт, који ми засад не знамо. Ја бих волео да је отворено још више карата, овако све остаје недоречено. На путу ка Европској унији, Србији је потребан верски мир, како унутар самих верских заједница тако и између њих међусобно – каже Живица Туцић.

Са друге стране, магистар религијске педагогије Бекир Макић, један од лидера иницијативе за уједињење исламских заједница и бивши функционер Зукорлићевог Мешихата ИЗуС, тврди за „Политику” да иницијатива за уједињење и помирење није турска, нити босанска, већ потиче од људи који су упослени у исламским заједницама, а да су од Турске, Сарајева и Београда само тражили подршку.

– Не мислим уопште да се Зукорлић повлачи, већ да прави маневарски простор за само њему знане будуће потезе. Избори који су заказани за 4. јануар су избори за најбољег Зукорлићевог полтрона, тако да ће стање остати исто, јер ће он у позадини контролисати ИЗуС. Зукорлић је 2007. године усвојио Устав ИЗуС, који је правио према себи и сопственим интересима, а не интересима исламске заједнице. Тим уставом он се отцепио од исламске заједнице у БиХ. Иако јавно говори да је ИЗуС саставни део ИЗуБиХ, то није истина, јер устав који је Зукорлић усвојио говори другачије – напомиње Макић.

Бивши Зукорлићев сарадник подсећа да у уставу ИЗуС из 2007, у члану 63 пише: „Председник Мешихата је главни муфтија Исламске заједнице.” Пошто је Муамер Зукорлић главни муфтија, а одустаје од кандидатуре за председника Мешихата, он овом одлуком крши устав, додаје Макић.

До Муамера Зукорлића јуче нисмо успели да дођемо телефоном, а Адем Зилкић није имао коментар.

Макић: Има наде за помирење

– Овим чином иницијатива за уједињење и помирење исламске заједнице не добија ништа, јер ће на чело ИЗуС доћи човек кога ће Зукорлић контролисати. Све институције ИЗуС имају право да предложе кандидата за будућег председника Мешихата, али на челу свих тих институција јесу људи које је Зукорлић поставио декретом, а не конкурсом. Дакле, наде за уједињење и даље има, али се то неће остварити Зукорлићевим повлачењем са места председника Мешихата, нити предстојећим изборима – истиче Бекир Макић.Оставите одговор