Повјерљиво, или пробни балон: Додик излаз види у коалицији са СДС

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик интезивно ради на стварању велике коалиције коју би чинили СНСД и СДС, тврде извори из обје странке!

петак, април 28, 2017 / 13:31

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик интезивно ради на стварању велике коалиције коју би чинили СНСД и СДС, тврде извори из обје странке!

Лидер СНСД једино у удруживању двије највеће партије у Републици Српској види могућност за свој политички опстанак, имајући у виду снажне притиске које очекује у наредном периоду, прије свега од Американаца, сазнаје СрпскаКафе.

– Додик даје на располагање све своје ресурсе људима из СДС-а који су расположени за формирање велике коалиције. Свјестан је да га само она може спасити. Американци су га потпуно прецртали, ускоро очекујемо и да се Израел интензивније укључи у покушају његовог рушења. Одговор о томе да ли је Додик изнајмљивао вилу на Дедињу израелској амбасади могао би да направи потрес на нашој политичкој сцени – каже одлично обавјештени саговорник СрпскаЦафе и додаје да је Додик спреман са СДС-ом све дијелити пола-пола.

Неизвјесно у СДС

Он додаје да ова идеја и даље има шансу за испјех, али да ће то ићи изузетно тешко. Открио нам је и ко је у СДС- расположен да се уђе у причу са СНСД-ом и са политичке сцене потпуно истисну ДНС, ПДП, НДП и СП.

– За велику коалицију су расположени Милован Цицко Бјелица и Дарко Бабаљ, који нису у добрим односима, али би стали заједно иза ове идеје. Затим, Драгомир и Константин Васић, недавно изабрани предсједник прњаворског СДС-а Немања Васић, али и Мирко Шаровић и Мићо Мићић – каже наш саговорник и додаје да у сарајевској регији на реализацији ове замисли највише ради помало заборављени и јавности не толико познати Момчило Мандић.

Иако о овоме нико јавно не жели да разговара, ни друга страна ништа не препушта случају.

– Главни противник ове идеје је свакако предсједник СДС-а Вукота Говедарица, затим Младен Босић и сва структура око њега, прије свега Александра Пандуревић. Против је и Милан Миличевић, Раде Савић, готово читава Херцеговина, али и Крајина. У Прњавору га подржава Миладин Станић, иако је изгубио унутарстраначку утакмицу. Говедарица очекује подршку Бранислава Бојића, новог бањалучког одбора, али и Обрена Петровића, иако се са њим никада ништа до задњег не зна – истиче извор.

Страх од подјела на исток и запад

Како сазнаје СрпскаKафе, Огњен Тадић се није успио наметнути ниједној "екипи", јер има подршку само неколико значајнијих људи, без снаге на терену. Сабор у СДС, који би се требао одржати у мају, биће својеврстан окршај поменуте двије струје.

Иако се у СНСД-у зна чија је задња, противници овакве идеје не мисле препустити баш све случају, јер се, у случају велике коалиције, боје за своју судбину и тренутне позиције, као и ресурсе са којима располажу.

 

– Додик дефинитивно ради на тој идеји. Неки га подржавају, неки не. Игор Радојичић се не слаже али ни многи регионални лидери, поготово они са истока Српске. Једноставно се боје да би у случају велике коалиције дошло до својевсне подјеле на запад и исток, гдје би СНСД-у припао западни дио Српске, а СДС-у источни – сазнаје СрпскаЦафе у СНСД-у.

Наши извори наглашавају да на овој идеји раде и “изузетно моћне структуре из Србије”, те да су управо оне, а не сам Додик, убиједиле поменуте СДС-овце да ову опцију ставе на сто. Извори СрпскаЦафе-а истичу да би велика коалиција на неки начин опустила затегнуте односе на политичкој сцени унутар Српске, али и да би овај дио БиХ одвела у потпуну изолацију јер су Западу удружени Додик и СДС потпуно неприхватљива опција.

Иванић: Не видим смисао велике коалиције

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић огласио се недавно поводом могућности стварања велике коалиције, за коју не вјерује да може постати реалност.

– Не вјерујем да је могућа та велика коалиција СДС-а и СНСД-а. Не видим ни какву би Република Српска имала корист од тога. Само би се наставило трвење између њих. Не видим ни који је смисао да се о томе размишља након толико година, које је СДС провео у опозицији – рекао је Иванић. 

 0 КОМЕНТАРА

 1. ex-1978,28.04.2017. 14:03:43[
  Potpisujem. Ali ima ovo i dobrih strana konačno sva govna u istoj vreći još ih samo pustiti niz mutnu vodu. Osim toga svaka akcija izaziva i reakciju a ja ne bi imao ništa protiv da i istoj ekipi vidim Bosića Govedaricu i Radojičića. Nemam baš visoko mišljenje o Bosićevoj odlučnosti Vukotinim sposobnostima……………… ali bi svakako bili bolja kombinacija od ovog danas. Još samo da Simo objasni odkud najveći sin naših naroda i narodnost…i ops greška našeg naroda sa sećijašima

 2. Текст је обични шупљк обавјештајног подземља.

  Овакви текстови се објављују када се желе сондирати реакције политичара и народа.

  Сад ћете се упитати чиме то доказујем?

  Доказ је то што Мехтића нема ни међу овим што су за ни међу овим што су против, па онда није тешко закључити откуда вјетар дува.

  Ајд здраво!

 3. Не могу прежалити новац који се отима од сиротиње да се плате параобавјештајни увлакачи који измаштају овакве спинове.

  Овај текст има за циљ да се пошаље порука Марку Павићу да Додик може и без ДНС-а, јер има резервне опције, те да им је боље да фирми с Доминиканских Острва препусте природно богатство које у проценту од 49% припада грађанима Српске него да изгубе свој дио колача. Други циљ је да се убаци кост међу значајне људе унутар СДС-а, како се би у мају не би консолидовали већ се продубиле подјеле и несугласице.

  Истина је да удбашко-косовске бизнис структуре имају своје играче у редовима СДС-а и да би њима највише одговарала таква коалиција, с обзиром да су процијенили да се Додику „измиче тло под ногама“.

  Међутим, појачава се притисак страног фактора, прије свега америчке администрације, да се СНСД и дио СДА под контролом Бакира И. избаци из власти. У том смислу посматрамо и разговор Кормакове с Чубриловићем. Новца нема, па није искључено да до јесени Додику закувају „улицу“. Ако буде принуђен да смањи плате поданицима, неће бити у могућности да одговори контрамитинзима. Осим тога, чини се да се прекомбиновао у бизнис комбинацијама, па се сад нашао у ситуацији да мора из игре да избаци неке од својих бизнис пријатеља, што је веома опасно по њега самог.

  Мислим да нико од нас не би желио ни македонски сценарио нити да нам мафија ликвидира Предсједника Српске (без обзира колико нам био симпатичан или антипатичан), те да би и за њега лично било најбоље да већ сутра сједне у хеликоптер и стазама Мире Марковић.

 4. Коначно је телалук признао да без помоћи са стране не могу на пошеним изборима побиједити Додика.

 5. Фурнџија покушава убацити финту да иза овог чланка стоји Додик.

  Ово је писано у Мехтићевом кабинету по напутку Васковића.

 6. Мафија је ударила на Српску.

  Морамо стати иза предсједника Додика јер само на челу са њим можемо побиједити мафију.

 7. С Американцима:
  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2597273/stejt-department-sad-uvele-sankcije-dodiku.html

  С Ватиканом:
  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Komarica-odgovorio-Dodiku/422987

  С Израелом:
  http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/dodik-preti-prekidom-odnosa-srpske-i-izraela/2cjv9tt

  А онда и ово:
  http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=8&idnovost=99548&Pritisak-na-ruske-medije-u-Republici-Srpskoj

  Ако овоме додамо утицај странаца на правосудне органе на нивоу БиХ, чини се да се Додик налази у веома тешкој ситуацији. Међутим, није то први пут и не треба нас изненадити ако и овај пут политички преживи. Уцјењивачки потенцијал странаца према Додику сада је изузетан, само је питање да ли је спреман да игра улогу Андрићеве Аске или ће поднијети личну жртву, као Караџић 1996. године.

  *Ово с Комарицом може бити и договорено, јер кад се с Бакировим идентично гласа, потребан је други играч с друге стране полуге како би Додик подсјетио јавност да је он овлаштени бранилац српских националних интереса и скрене пажња са протеста дрвопрерађивача, блокаде Алунине, афере с Ливнеом,……

 8. Чика Симо – Рајко, у недостатку аргумената склони сте етикетирати људе који износе контрааргументе.

  За вашу информацију, избори никад нису били поштени, јер директори јавних предузећа позивају своје раднике да морају изађи на изборе, па онда још из странке зову око подне да питају „Зар ви још нисте изашли на биралиште?“, зато што су засновани на корупцији, дописивању личних гласова појединцима и сличним криминалним радњама. Чак и на нивоу мјесних заједница даје се проглас „Изађите на гласање, па навратите на ручак!“.

  Власт (не само у Српској, већ и у ЦГ и Србији, ФБиХ) направи истраживање јавног мнијења, спознају колико требају докупити за сигурну побједу, одраде и немају шансе да изгубе. Погрешна процјена да ће сигурно добити већи број гласова у традиционално црвеним Новом Граду, Модричи и Шамцу замало је коштала Додика пораза 2014. године. Да му не би Вучуревића, Луке и Обрена, већ би био бивши.

  Ако додамо да Додик преко бизнис екипе састављене од бивших припадника КОС-а и СДБ контролише и један број битних људи из опозиције, неспорно је да он од њих не може изгубити изборе. Лично вјерујем да ће њега из трона избацити његови људи или народ на улици, и то исти они који су га изгласавали свих ових година. И нема ту ништа чудно, јер је и сам 1997. на власт дошао државним ударом, улицом, америчким тенковима. Чак је и друга Додикова Владе договорена у посластичарници у Вашингтону, зар не?! 😉

  Можете ли нам појаснити која је мафија ударила на Српску? Ко су припадници те мафије? Ови што су регистровали ташна-машна фирму у Доминиканској Републици? Или ови што ће побјећи из Рафинерије и оставити 600 милиона КМ пореског дуга? Или они Литванци? Или ови што се кољу око Алумине?

 9. drazen78bl,29.04.2017. 09:27:09

  Ова три три ствари је некидан линковао и Чешњак. Ви сте на истиом извору инфомација.

  Ја сам већ рекао шта је мој став. Прихватити 60 милиона од Митала, наградити Доминиканце са 15 милиона и проблем ријешен.

  Прави проблем у односима са Израелом је отета јеврејска имовима у Сарајеву коју Јакоб Фици процјењује на 3 милијарде КМ.

  Додик неће да пристане да се то плаћа из харача који ће се скупити на територији цијеле БиХ, него је става да ће РС платити само ону имовину која је отета на данашњој територији РС.

  Израелци знају да би се паре прије скупиле ако би се скупљале на цијелој територији БиХ.

  Сад ми је јасније зашто сте ви из телалаука онако гласно ћутили када је Чешњак оптуживао Карађорђа и Карађорђевиће за холокауст.

  Нек’вам је то ћутање на част и образ!

 10. Црнадак је по питању реституције био у Бриселу.

  Зашто не да на увуд јавности на што се обавезао?

  Да ли ће надокнаду Јеврејима платити БиХ или ентитети?

  Скретање приче да је проблем у Додиковој вили која је изнајмљивана амбасади Изралеа у Београду је димна бомба.

  Хоћемо да видимо или да чујемо на што се министар обавезао.

  Три милијарде је шест телекома Српске.

  Ако се Црнадак обавезао да ће надокнаду платити БиХ, онда ће РС платити 1 милијарду одштете за објекте које су усташе отеле Јеврејима, а који ће у будућности бити на корист оних који живе у опћини Центар.

  Скупите све Алумине, Љубије, дрвопрерађиваче, то није ништа у поређењу са овим.

 11. Симо П. Ороз,29.04.2017. 09:17:33[170102]
  Коначно је телалук признао да без помоћи са стране не могу на пошеним изборима побиједити Додика.
  Pošteni izbori??????? Ti se stvarno dobro zajebavaš samo si promašio sajt na ovom nema rublike vic dana. Ako su izbori na kojima je seoska baraba uz kompletnu državnu upravu i javni sektor upregnute u svoja kola jedva pobijedio sa jedan posto razlike pošteni kako li onda izgledaju nepošteni????I kad prije zaboravi ko ono bijaše dašak svježeg vjetra i ko ono ganjaše Franju elikopterom da bi glasanje bilo poštenije????

 12. mica trofrtaljka,29.04.2017. 12:15:36

  “I kad prije zaboravi ko ono bijaše dašak svježeg vjetra i ko ono ganjaše Franju elikopterom da bi glasanje bilo poštenije????“

  Помињањем ове двије отрцане фразе 19 година говори да опозиција није у стању да Додику нађе неку већу грешку. Ове форе су одавно потрошене.

  Да могу наћи нове добили би бар једне изборе.

 13. Чика Симо – Рајко, немојте друге цијенити по себи. Нисам овдје по задатку, већ ми је ово забава. Чешњак ме интересује као и лањски снијег. Гњурац и ви сте извор забаве.

  Не подваљујте да су Јевреји љути на Додика због јеврејске имовине у БиХ, јер знате да се ради о проблеми на релацији Додик (и Ливне) – Либерман!

  То што бисте би новцима грађана Српске платили рекет ташна-машна фирми Додиових пријатеља, нека вам служи на част!

 14. Или отрцана фраза о државном удару и доласку на власт тенковима.

  Није државни удар када легитимно изабрани предсједник смијени министра полиције, него је државни удар када тај министар неће да поступи по наредби предсједника и покуша да смијени предсједника.

  СДС и сада гусла ту причу како је Биљана Плавшић извршила државни удар смјеном министра полиције Кијца, а управо је обрнуто. Државни удар је кад нижерангирани покушавају збацити са власти легитимно изабраног предсједника.

  Или код телалаука важе друга правила?

 15. mica trofrtaljka,29.04.2017. 12:15:36

  “I kad prije zaboravi ko ono bijaše dašak svježeg vjetra i ko ono ganjaše Franju elikopterom da bi glasanje bilo poštenije????“

  Помињањем ове двије отрцане фразе 19 година говори да опозиција није у стању да Додику нађе неку већу грешку. Ове форе су одавно потрошене.

  Да могу наћи нове добили би бар једне изборе.

 16. drazen78bl, 29.04.2017. 12:36:12

  “Чика Симо – Рајко, немојте друге цијенити по себи. Нисам овдје по задатку, већ ми је ово забава.“

  Кад год добије по гузици користи ову фразу…

 17. drazen78bl, 29.04.2017. 12:36:12

  “Не подваљујте да су Јевреји љути на Додика због јеврејске имовине у БиХ, јер знате да се ради о проблеми на релацији Додик (и Ливне) – Либерман!“

  А гје сам ја то рекао да су Јевреји љути?
  Опет лажеш.
  Па и да су љути. Зар проблем Додик-Либерман не може избити и због реституције?

  Ја сам само рекао да Јевреји траже 3 милијарде рестируције за имовину која се 95% данас налази у општини Центар. То је Јакоб Финци јасно и гласно рекао.

  Је ли лаж да је министар прије два дана био у Бриселу на конференцији по том питању?
  Је ли лаж да се људима мора надокнадити имовина?

  Мене само интересује да ли ће те дугове враћати БиХ, ентитети, Жупанија Сарајево или Опћина Центар.

  На што се по том питању обавезао Црнадак и да ли је тражио мишљење власти РС и њихов став?

  Он мора на то питање одговрити.

 18. drazen78bl, 29.04.2017. 12:36:12

  “Чика Симо – Рајко, немојте друге цијенити по себи. Нисам овдје по задатку, већ ми је ово забава.“

  Кад год добије по гузици користи ову фразу…

 19. jasse,30.04.2017. 07:30:50

  “Koja si ti Simo budala.Samo primjer preoratog jevrejskog groblja u Banja Luci..Gospodska…“

  Нема потребе да се вријеђамо…

  Нека то Бањалука врати или да адекватно земљиште. Код Хаџифејзовића је синоћ на Централном дневнику био прилог о овоме.

  Оно што сам добро сазнао је то да Јевреји немају ништа против да се поврат спроведе на ентитетском нивоу.

  “Agrarne reforme…oduzete imovine a date Srbima???

  Никаква имовина није дата Србима. Аграрна реформа је спроведена по закону и сваки педаљ одузете земље је плаћен.

 20. РС ће без поговора платити сву имовину која је Јеврејима одузета на територији РС.
  На територији РС се налази 5% те имовине. У Сарајеву 70%, у Мостару и Тузли по 10%, а у осталим дијеловима ФБиХ 5%.

  Џасмине, припремите новчанике, слиједи харач.

  Овај твој коментар схватам и као вапај, Симо немој бити будала, и вас ће по џепу.

  Е нека ће, ко га јебе, само да би осјетите да је отето проклето…

 21. 15. маја Јеврејииз Америке у Сарајево долазе по харач.

  Одбијете ли платити, цјепокупно свјетско јавно мњење ће окренути против вас.

  Још у свијету пролази прича да се ради о имовини коју су отели комунисти.
  Свијет ће бити изненађен кад схвати да је та имовина отета од стране усташа, а да су је комунисти само одбили вратити и да се у ФБиХ много те имовине и дан данас у катастрима ФБиХ води на НДХ.

  Свијет ће вјероватно бити збуњен и питати:“Како то Бошњаци?Зар усташе нису Хрвати?“

  Наљутили сте Додика овим јефтиним покушајем убацивања коске између њега и Израела.

  Није вам ово требало…

 22. Samo na kraju ostade jedno pitanje:
  Zašto ljudi koji su namuzli pare za predstavništvo RS u Izraelu, iz godine u godinu,
  nisu Izraelcima objasnili da restitucija treba biti na entitetima i da Izraelci kao vekovni prijatelji „naljućenog Dodika“ nisu insistirali na Dodikovoj logici.

 23. KRAMER PROTIV KRAMERA

  Симо П. Ороз,29.04.2017. 09:25:35[170104]
  Мафија је ударила на Српску.

  Морамо стати иза предсједника Додика јер само на челу са њим можемо побиједити мафију.

 24. Карабаја,

  волио бих да се придружиш тој борби против мафије.

  Ја ово озбиљно мислим.

 25. Наљутили сте Додика овим јефтиним покушајем убацивања коске између њега и Израела.

  Није вам ово требало…

  Dodika i Izraela??’

  Nije tebi trebalo da izjavis ovakvu glupost.Mislio sam ti nesto napisati na ovu temu.Ocito je da se radi o odnosu Dodika i Livnea.U svojoj batosti izvalis takvu glupost….

  Како је саопштио Додиков кабинет, на суботњем састанку је од амбасадора Израела затражено да се установи да ли је вјеродостојно писмо које је Министарство спољних послова Израела упутило амбасади БиХ у тој земљи, у коме су изнесене тешке оптужбе на рачун шефа представништва РС у Јерусалиму Ариеа Ливнеа.
   – Уколико се установи да јесте, Република Српска не може пристати на тако увредљиве и понижавајуће захтјеве који су испостављени у том писму. Ако су ти понижавајући наводи тачни, РС не жели више да сарађује са МИП Израела – закључио је Додик.
   Судећи по факсимилу дипломатске ноте, она је више него вјеродостојна, јер је на њој печатом овјерен потпис директора Одјељења за Балкан у израелском Министарству спољних послова Дана Ориана.pameti bilo sta kazati na ovu glupost.

 26. jasse,03.05.2017. 23:56:55

  “Krin ljudina si,veca od cesnjaka.Haman.“

  Крин, честитам.

  Како си постигао да те тако цијене? У чему је тајна?

  Ја не волим Младића и Караџића, не оптужујем Бошњаке за почетак рата. Једини сам на Фронталу од Срба за НАТО у који Бошњаци хоће, био сам против референдума против којег су били и Бошњаци, али балилук опет против мене.

  У чему је проблем?

  Зар су заиста толико забринути за економску судбину РС, па ово горе све превиђају? Не могу ми прећи преко тога што ја не дијелим ни половину те њихове забринутости.

  Вјероватно је то то.

 27. UPRAVO TO RADIM, SIMO

  Duže od 10 godina vodim tešku bitku protiv mafije, koja na momente ima sve karakteristike odsudne borbe na život i smrt.

  I i ja sam mrtav ozbiljan.

  Симо П. Ороз,03.05.2017. 11:59:19[170224]
  Карабаја,

  волио бих да се придружиш тој борби против мафије.

  Ја ово озбиљно мислим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *