Потврђен свињски грип у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА – Институт за заштиту здравља Републике Српске, послао је рано јутрос у Институт „Торлак“ у Београд, узорак који је узет од дјевојке која је прије неколико дана допутовала из Јужне Америке и којој је на брзом тесту потврђен налаз на нови грип Х1Н1, изјавила је портпарол Института за заштиту здравља РС, Милка Мрђа. […]

уторак, јун 30, 2009 / 15:29

БАЊА ЛУКА – Институт за заштиту здравља Републике Српске, послао је рано јутрос у Институт „Торлак“ у Београд, узорак који је узет од дјевојке која је прије неколико дана допутовала из Јужне Америке и којој је на брзом тесту потврђен налаз на нови грип Х1Н1, изјавила је портпарол Института за заштиту здравља РС, Милка Мрђа.

"Најдуже за два дана очекујемо резултате које `Торлак` треба да уради , односно након што `Торлак` уради анализу, узорак ће бити послат и у лабораторију у Лондон и када добијемо званичне потврде обратићемо се јавности са новим информацијама и званичним резултатима", рекла је Мрђа.

Она је истакла да су најбитније превентивне мјере – мјере личне хигијене: редовно прање руку сапуном, респираторна хигијена, као и покривање носа и уста код кихања и кашљања.

Између осталог, као мјеру превенције стручњаци наводе и избјегавање дирања очију, носа и уста, јер се и тако вирус може пренијети, али и избјегавање контаката сумњивим или са већ обољелим особама. Не треба прилазити могућем обољелом ближе од метар и по", рекла је Мрђа и додала да је вирус врло осјетљив и да га уништавају средства за дезинфекцију, те да не може дуго опстати ван организма.

У Бањој Луци је јуче регистрована прва особа у РС за коју се сумња да болује од вируса грипа Х1Н1. Ријеч о 24-годишњој дјевојци која је у Бањалуку допутовала из Јужне Америке у посјету породици.

Дјевојка је била позитивна на такозвани брзи тест.

Дјевојка је из Јужне Америке допутовала 26. јуна, а да након два дана добила прве блаже симптоме, те је затражила помоћ у Клиничком центру Бања Лука.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић нагласио је јуче на ванредној конференцији за новинаре да нема разлога за панику, јер је ријеч о грипу који изазива мањи проценат смртности, од сезонског.

Он је рекао да је Клинички центар на вријеме набавио довољну количину лијекова, тестова и заштитног материјала и да ће лијечење обољелих, ако их буде, бити бесплатно, без обзира на то да ли имају здравствено осигурање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *