Потреси у СДА: Чистка Тихићевих људи

Предсједништво Странке демократске акције (СДА) смијенило је вечерас Бакира Алиспахића, ратног министра унутрашњих послова РБиХ из Кадровске комисије, чиме је отворен лов на све кадрове још актуелног предсједника СДА Сулејмана Тихића, јавља бх. новинска агенција Патриа (НАП). Након вишесатне расправе на приједлог Асима Сарајлића и инсистирање Бакира Изетбеговића, упркос поруци Тихића да се противи тој […]

петак, април 25, 2014 / 22:42

Предсједништво Странке демократске акције (СДА) смијенило је вечерас Бакира Алиспахића, ратног министра унутрашњих послова РБиХ из Кадровске комисије, чиме је отворен лов на све кадрове још актуелног предсједника СДА Сулејмана Тихића, јавља бх. новинска агенција Патриа (НАП).

Након вишесатне расправе на приједлог Асима Сарајлића и инсистирање Бакира Изетбеговића, упркос поруци Тихића да се противи тој смјени, она је изгласана. Наводно, смјена је изгласана условно, док се не добије потврда Тихића којег ће, како је закључено контактирати Изетбеговић.

Но, више од смјене једног човјека, овај је корак Изетбеговића потврдио све информације о његовој беспоштедној борби да искористи Тихићеву болест и прије конгреса наредне године по сваку цијену овлада свим полугама странке.

Према информацијама Патрие, резултат гласања 14 за и 10 против смјене, потврдио је раскол у странци, у потпуности по линији Тихић-Изетбеговић. Пресудило је очито што Тихић није био присутан.

Прије самог гласања Изетбеговић је у изјави новинарима казао како је предсједник СДА „у таквом стању да му ова питања не морају бити важна“, чиме је фактички потврдио да му брутално отима странку док се он бори са тешком болешћу, преноси НАП.

Након уклањања Алиспахића, који је важио за блиског сарадника и Алије Изетбеговића и Сулејмана Тихића, очекује се и унутарстраначки обрачун Изетбеговића и са осталим Тихићевим кадровима, попут Адила Османовића и скоро половице актуелног састава Предсједништва СДА, преноси НАП. То ће, по свему судећи, много коштати СДА на предстојећим изборима.

Након завршене сједнице Изетбеговић је казао да ће умјесто Бакира Алиспахића у Кадровску комисију бити постављен Алија Фитозовић, предсједник Општинског одбора СДА Босански Шамац на приједлог Изетбеговића. Иначе, додао је Изетбеговић, Фитозовић је пријатељ са предсједником СДА Сулејманом Тихићем и „он је на дневној бази са предсједником Тихићем“.

На питање новинара шта је разлог смјене Алиспахића из Кадровске комисије Изетбеговић је казао да Алиспахић није на прави начин узвратио СДА повјерење које му је дала. Изетбеговић је навео и да ће отићи код Тихића да види његову реакцију на ову одлуку.

"Ако би предсједник Тихић био против, ја бих онда ову одлуку још једном размотрио, односно поништио. Не бих радио нешто против чега је предсједник Тихић"– казао је Изетбеговић.

Иначе, Изетбеговић тврди да Алиспахић није члан Странке демократске акције, а да су му дали да буде један од чланова Кадровске комисије.

Агенција Патриа подсјећа да је Алиспахић био члан Предсједништва СДА док је предсједник СДА био Алија Изетбеговић.

Изетбеговић је и раније, а и сада казао да је предсједник Тихић болестан.

"Ми морамо доносити одлуке, па и овакве, без обзира на болест господина Тихића, рекао је Изетбеговић и додао да не зна могу ли се посљедња дешавања у странци назвати расколом.

"Не знам ја да ли је то раскол, али има доста људи који се боје да се предсједник Тихић заборавио и да се довољно не консултује о неким стварима" – казао је Изетбеговић који је још једном нагласио да Тихић није имао став о смјени Алсипахића.Оставите одговор