Потражња за бакром обара рекорде

Глобална потражња за бакром, важном компонентом у производњи електричних возила (ЕВ) и потрошачке електронике, надмашиће понуду за више од шест милиона тона до 2030. године, предвиђа норвешка истраживачка и аналитичка компанија зе енергетску проблематику Ристад Енерџи.

среда, 19 јануара, 2022 / 12:27

Оволики дефицит "црвеног метала” могао би да има широке посљедице по енергетску транзицију јер тренутно не постоји замјена за бакар у електро индустрији, упозорава се у извјештају ове компаније и додаје да су потребна значајна улагања у ископавање бакра да би се избјегла несташица.

Предвиђа се да ће потражња за бакром порасти за 16 одсто до краја ове деценије на 25,5 милиона тона годишње, док ће понуда, како се прогнозира, опасти за 12 одсто у односу на ниво из 2021. године, преноси портал "Оил прице”.

Процјене које су засноване на текућим и предвиђеним пројектима показују да ће испоруке достизати 19,1 милион тона годишње, што је знатно испод количине потребне за задовољење потражње.

Улагање у експлоатацију бакра је ризично јер су тренутне оперативне активности близу максималног капацитета због квалитета руде и исцрпљености резерви, што врши притисак на повећање трошкова производње и емисије штетних гасова. Ипак, тренутне високе цијене бакра могле би да подстакне инвеститоре да прихвате већи ниво ризика.

"Недовољна улагања у рударење бакра утичу на мању понуду, јер због тржишних превирања изазваних пандемијом инвеститори чувају свој капитал. Пошто се енергетска транзиција убрзава, и прихватање електричних возила расте у многољудњим земљама попут Кине и Индије, индустрија рудника бакра захтјева знатна улагања да би одржала корак са потражњом”, каже Џејмс Леј, глобални стручњак за енергетске метале и виши потпредсједник компаније Ристад Енерџи.

Раст тржишта обновљивих извора енергије и електричних возила повећали су тражњу за бакром, што је довело до скока цијена овог метала за 70 одсто током пандемије. Према расположивим подацима са тржишта, бакар се трговао данас по цијени од 9.730 долара по тони.