Потпредсједника НСРС по потреби, може бити и троје

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске има до три потпредсједника, гласиће члан 79 Устава РС буду ли сутра иницијативе за промјену устава клубова посланика СНСД и СДП БиХ/СДА добиле подршку скупштинске већине. И приједлози и образложења иницијатива оба клуба су идентични: "до три" умјесто "два" потпредсједника, како сада стоји у члану 79 Устава РС, […]

уторак, 30 новембра, 2010 / 14:56

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске има до три потпредсједника, гласиће члан 79 Устава РС буду ли сутра иницијативе за промјену устава клубова посланика СНСД и СДП БиХ/СДА добиле подршку скупштинске већине.

И приједлози и образложења иницијатива оба клуба су идентични: "до три" умјесто "два" потпредсједника, како сада стоји у члану 79 Устава РС, а потписало их је свих 37 посланика СНСД, три посланика СДП БиХ и два посланика СДА.

Тиме би се постигло да конститутивни народи, остали и грађани равноправно и без дискриминације учествују у власти, да у руководству парламента буду заступљени и представници опозиције и да парламентарна структура буде адекватније заступљена у руководству скупштине.

У скупштинско руководство на првој, конститутивној сједници парламента Српске, одржаној 15. новембра, изабрани су Игор Радојичић из реда осталих /СНСД/, Сњежана Божић из реда српског народа /СДС/, те Рамиз Салкић из реда бошњачког народа /СДА/

Тако у руководству осмог сазива парламента Српске засад нема представника хрватског народа, што је први пут након уставних промјена о конститутивности народа у РС.

Осим разматрања измјене Устава, посланици би сутра требало да именују генералног секретара и замјеника генералног секретара Народне скупштине РС, те да изаберу делегате из РС у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, делегате у Вијеће народа РС и радна тијела Народне скупштине РС.

Централна изборна комисија БиХ на сједници одржаној 26. новембра овјерила је осам листа са 20 кандидата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из РС и 23 листе са 74 кандидата за Вијеће народа РС.Оставите одговор