Потпредсједник Стевандић ујединитељ опозиције и 21 уздржаних

Посланици у Народној скупштини Републике Српске нису данас подржали Приједлог одлуке о разрјешењу скупштинског потпредсједника Ненада Стевандића. Након вишечасовне расправе, за останак Стевандића на функцији потпредсједника гласала су 24 посланика, 29 је било против и 21 уздржан. Разрјешење Стевандића предложио је Клуб посланика СДС-СРС Републике Српске. Представници опозиције у Народној скупштини рекли су да до […]

уторак, 8 децембра, 2015 / 20:42

Посланици у Народној скупштини Републике Српске нису данас подржали Приједлог одлуке о разрјешењу скупштинског потпредсједника Ненада Стевандића.

Након вишечасовне расправе, за останак Стевандића на функцији потпредсједника гласала су 24 посланика, 29 је било против и 21 уздржан.

Разрјешење Стевандића предложио је Клуб посланика СДС-СРС Републике Српске.

Представници опозиције у Народној скупштини рекли су да до даљег неће присуствовати скупштинским сједницама, односно док не буде изабран потпредсједник из реда највеће опозиционе партије.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да ће у наредном периоду опозиција затражити посебну сједницу на којој би требало да буде изабрано скупштинско руководство.

Посланици ће у наставку сједнице разматрати по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом.0 КОМЕНТАРА

 1. Sramota i grijeh prema narodu koji korakom nestaje, skupština troši vrijeme i novac na trivijalna pitanja.
  Oduvijek mi se nije svidjao Palčić, nažalost, bio sam u pravu.
  Ajd, nije kriv što je Palčić, ali što se transformisao u Papčića!!!

  Trošiti narodni novas ovako je ništa drugo nego terorizam.

  PAPAKTERORIZAM daleko opasniji nego isilov terorizam. Isil , doći, ili ne doći, ali papakterorizam nas definitivni ubija.

  Neka neko izračuna koliko se hiljada km baci za održavanje skupština, i NIŠTA.
  Šta je gladnih usta ostalo zbog toga?

  Za svoj narod genocidnoteroristički papkarski režim.

 2. Видјећемо на прољеће.
  Имају шансу обије стране,ако је ово оно што ја видим, једино народ нема никакву шансу.
  Једни национално одговорни са невјероватним безобразлуком по питању криминала, економије и развоја, други оправдано указују на криминал,у Сарајеву се понашају превише поданички због слабе позиције, на локалу кабадахијски и краду исто као први.

  Стевандић је ту колатерал.

 3. Свима на Фронталу је познато какав сам љубитељ лика и дјела Ненада Стевандића. Али, посматрајући последња политичка дешавања ухватим себе да подржавам Стевандића, па се ишамарам, умијем ладном водом, све не вјерујући да се ово мени догађа.

  Ово са СДС-ом је жешћа комедија. Како су им се могле догодити толике грешке? Како су тако лоше процјењивали кога ће ставити на листе? Како им се баш деси да Стевандића предложе за потпредсједника НСРС? Зашто нису неког другом?

  Зашто предлажу Соњу Караџић? Да ли је она квалификована да води скупштину? Лично мишљење о њој нећу изности јер није афирмативно. Зашто СДС то ради? Коме је стало да у тренутку изрицања пресуде Радовану Караџићу, која неће бити повољна за РС, у руководству те странке буде његова кћерка? Она би прва, да је одговрна, требала о томе размислити.

  Зар СДС и њихове присталице не виде да је Шаровић под огромном уцјеном и да као такав наноси неизмјерну штету РС? Зар се из авиона не види да је Мектић ућутио од када је СИПА ухапсила његове ратне другове из Прњавора и Котор-Вароши? Је ли баш случајно да су ти људи ухапшени послије 20 година, баш у моменту када су прњаворци преузели СИПА-у

  Коме требају уцијењене главе на руководећим мјестима?

  Шта то доноси добро РС?

  Додуше, неки кажу да је и сам Стевандић под неким видом уцјене. Зашто га је СДС ставио на ту функцију, ако је то знао?

  Не надам се одговору, али се надам да ће ова моја питања некога натјерати да бар о овоме размисли.

 4. Симо, добре си тезе поставио за размишљање.

  Не заборавимо да странци контролишу бх правосуђе, да су процесуирани (и ослобођени) Додик, Иванић и Шаровић. Шаровић је највише пропатио и није нелогична помисао на сценарио „Пуштамо вас на слободу, али ћете у замјену радити оно што вам кажемо.“ Кад се госппдин Шаровић вратио у политику, то ми је била прва помисао. Можда нисам довољно информисан, али ја не видим за сада ту „огромну штету“ од Шаровића.

  Све те процесе доживљавам као класично рекетирање. Стране и домаће службе нађу трагове криминала, покрену процес, а онда преговарају да узму себи добар дио уцјенама. Јер и ти странци су често још већи хохштаплери од наших. Можда нисам у праву.

  Али, Симо, зар нису они сад у позицији да на исти начин уцијењују Додика? Ако су му нашли неки траг новца. Зар би се Вучић и Дачић онако понижавали да нису уцијењени?

  А видиш, народни посланик Бањац тврди да СИПА хапси људе који би могли прећи из СДС у новоосновану партију, па онда да и др Стевандићу „пакују“ нешто, сугеришући на политичку одмазду и монтиране процесе.

  Но, занимљива је теза да је министар Мектић заћутао. Можемо то тумачити на неколико начина. Један је да се није баш прославио иступима у јавности, па му неко сугерисао да „повуче ручну“. Други
  је да челницима сда не одговара процесуирање за организовани криминал, јер су нпр. у УИО саучесници, па је чак и Џаферовић гласао за Шпирића на челу одбора. Ако се размота клупко, могао би Додик са собом повући и Бакира и Злају. Зато вјероватно нема ништа од суђења криминалцима. Вријеме ће показати. Не вјерујем да Мектићу могу прикачити ратне злочине ни да су га уцијенили, али могу уцијенити сдс да ће убацити након Фахре и Додика, ако ме буде по њиховом.

  Кад сам овдје изнио чињеницу да је Додик уцијенио др Стевандића, он ми је јако замјерио. Петар Ђокић и два-три потпредсједника странке (Черек, Љубојевић) су правосудно пресуђени за криминал, Марко Павић такође. Правосуђе Српске је под контролом Додика. Дакле, и он има бич којим дисциплинује непослушне.

 5. Samo me interesuje čime su to stranci Vučića ucijenili.
  Dok nije postao premijer nije imao pas zašto da ga ujede, a ne mislim ni sada da krade, da krade to bi se vidjelo. Kako je onda ucijenjen?
  Ni sa Dodikom nešto se ne slaže. Ako su mu našli neki trag novca i ucjenjuju ga zašto onda skoro svaki američki ambasador koji dođe u BiH dodika etiketira da je najveći kočničar cjelovite BiH i jesmo li sigurni da Americi odgovara odvojena RS?
  Slažem se da su stranci hoštapleri, mnogo veći od naših domaćih hoštaplera. Skoro sva evropsko-američka politika je hoštaplerska i sve se svodi na ucjene.
  Ni jedna evropska firma ne dođe na ove prostore bez ucjena, dvostrukih aršina i po posebnim uslovima.

 6. Једна бизарна ситуација која јако добро одсликава сву трагедију и чемер времена у којем живимо.
  А ситуација је заиста бизарна. Јер кадровски избор потпредседника НС Српске постаде од изузетне важности, питање свих питање, судбоносно питање за будућност Српске. Чак толико да опозиција ултимативно прети да неће учествовати у раду НС Српске.

  Да се разумемо, захтеви опозиције су оправдани, највећа опозициона партија треба да добије у НС место потпредседника, њихов изборни резултат се мора поштовати. И деловање владајућих партија је разумљиво, гледају у овој ситуацији себи корист, или макар да зајебу ове из опозиције, поштено.
  Али пазите господо из опозиције, добили сте место потпредседника, госп.Стевандић је био ваш (претпостављам најбољи) избор за ту функцију, био је и члан Главног одбора СДС. Па шта сад хоћете? У реду, можда су ту и друге игре, прљаве игре, лобирања, можда су неки и неким положајем или кешом мотивисани, па да по потреби промене дрес.
  Али мало порадите на томе када бирате кадрове који ће вас представљати, да то буду и ваљани и лојални странци, не преливоде.
  Ту је чак и кудикамо важнији избор кадрова из Српске у заједничким инстируцијама на нивоу државне заједнице БиХ, јер ти преливоде не престају бити само лојални партији, већ знају и занемарирти корист Српске, па и радити на штету Српске, али то је већ друга прича.

  Вратимо се овој причи. Како написах, захтев опозиције јесте оправдан, треба да истрајавају на њему. Али је и сумануто то условљавати одсуством из рада НС Српске. Уколико заиста не би присустовали седницама, то је непоштовање Народне скупштине Српске, највишег законодавног тела, самим тим доказују и да им је стало до ове наше Српске колико и до лањског снега. А ако ће такав ниподаштавајући однос имати српске (опозиционе) партије, какав однос очекивати од оних који Српској рђаво мисле.

  Зато би било добро да све српске партије мало смање доживљај, и добро извагају шта и како чинити.

 7. Khal Drogo

  “Да се разумемо, захтеви опозиције су оправдани, највећа опозициона партија треба да добије у НС место потпредседника, њихов изборни резултат се мора поштовати.“

  Очито је да ниси разумио проблем.
  Позиција управо тражи да СДС предложи свог кандидата и да ће га подржати и изабрати. СДС неће да да званични приједлог све док Стевандић не да оставку, а он у овом тренутку не може дати оставку јер је Чубриловић на боловању, а по пословнику је Стевандић преузео предсједавање све док се овај не врати са боловања.

  Е сад, да ли је СДС управо искористио ову ситуацију и управо сада ово ради, нека свако за себе донесе закључак.

  На примјер, ако би данас Стевандић као предсједавајући скупштином поднио оставку, ко брани Вукоти и Чавићу да сутра не кажу да је уствари оставку поднио предсједник, а не потпредсједник скупштине. А ако предсједник скупштине поднесе оставку онда је то већ друга ситуација, Додик ће још дуго владати.

 8. Шта значи констатација да Караџићка због пресуде Радовану не треба да буде потпредсједник НСРС?

  Дисквалификација овог јаког СДС посланика по том и питању је довољно неумјесна, колико и питање да ли је довољно паметна да преузме функцију потпредсједника НСРС.

 9. Значи итекако. Соња Јовићевић Караџић је пристала да буде играчка у рукама политичких будалетина. Ето то значи!
  Ако на то пристанеш онда је евидентно да није зрела да преузме ову функцију.

  А и даље остајем при ставу на је за РС штетно да у тренутку пресуде Радовану Караџићу његова кћерка буде на истакнутој функцији.

  А свима нам је јасно да је њен најјачи и једини политички адут што је Радованова. А тај систем одабира није добар. Треба још и дијете Мате Бобана да засјдне на функцију да би трилинг био комплетан.

 10. prijedor, 09.12.2015. 00:28:52

  “Oduvijek mi se nije svidjao Palčić, nažalost, bio sam u pravu.“

  Дражене,

  кумим те Богом, извади из хаџи-Лојиног досијеа било какав коментар којим он осуђује Стевандића прије локалних избора у БЛ или прије Стевандићевог разлаза са СДС-ом.

  Имаш ти то сигурно, ако то постоји.

 11. Realno, nema veze, po meni, nikakva presuda. Ali, lično, ja joj ne vjerujem. Mnogo je , opet moje lično mišljenje, njen otac nama naškodio,i on i njegov tadašnji tim, sadašnji TVORci, sada su pokazali svoj neobraz, njihova pohlepa je bezobrazna , kada vide da se oni koji su branili i odbranili Srpsku, bukvalno bore za biološki opstanak.

  Plašim se da je ona trojanac u sds-u.
  Majka joj sa rudonjom presjecala uoči izbora vrpcu, vjerujem da je za to dobila dobru miloštu, brat joj , prijetelj kojem vjerujem mi priča da je drugar klošarskog.

  Nisam vjerovao ni palčiću, nažalost, bio sam u pravu, jednom sam na frontalu oštro od njega bio ukoren zbog svoje sumnje, ali na kraju je autor Bijele knjige pokazao svoju obrazinu….

 12. Pozdrav za sve komentatore. Ja sam davno nekada komentarisao Stevandićeve komentare i evo sad se pokazalo da sam potpuno bio u pravu. Sad Stevandić prića sve ono o čemu sam mu ja u međusobnim raspravama pisao. on je tada samo insistirao da se ja predstavim, a ja sam mu govorio da je istina istina prićao nju Pero, Đuro ili Nenad, uopšte nije bitno ko je priča.
  I, ovaj komunista komentator je uzeo sličan nik i nema nikakve veze sa mnom.

 13. ovdje je sds potpuno u pravu.
  stevandic treba da daa ostavku.
  sds treba da postavi svog potpredsjednika,a to je sonja.

  i, sta je tu problem.

  sta znaci funkcija potpredsjednika,ako je sutra sonja,ili ako je danas ili juce stevandic.

  koliko se sjecam,prije njih je bila sds-snjezana bozic iz sokoca,pa sta je bilo. nista.
  snjeza je profesionalno radila svoj posao,i naravno ,glasala za opoziciju sds,i….sve je to normalno i regularno.

  pretpostavljam da ce stevandic i dalje glasati protiv sds i starih drugova,iz njemu znanih razloga.

  a postavlja se pitanje……zasto ne valja stevandic,koji je godinama bio perjanica sds,pa cak i kandidat za gradonacelnika glavnog grada banjaluke.

  a onda se postavlja i pitanje,zasto ne valja ex predsjednik sds i ex predsjednik republike-cavic. i on je bio perjanica sds,a onda je bio spijun engleza,pa izdajnik,pa novi clan nove opozicije sa sds,pa opet perjanica opozicije,i sad opet valja,jer je dobar opozicionar dodiku.

  a onda se postavlja pitanje,zasto ne valja ex predsjednik sds kalinic,jer je on nepravedno smijenjen od stranaca isdauna,pa istjeran iz sds.

  a onda se postavlja pitanje,zasto ne valja krajisnik,jer je i on bio glavni clan sds,pa je za rs i sds odlezao haski zatvor 13 godina,pa je sad glavni izdajnik.

  pa zasto ne valja sds gradonacelnik sarajeva kuzmanovic,svi ga hvalili,pa je sad opet izdajnik,jer je u cavicevoj stranki,koja je zajedno sa sds.

  pa zasto ne valja niko ko je osnivac sds i ko je osnivac rs i ko je borac u rs….itd,itd….

  zato sto sada vladaju novi mladi gulanferi,kojima niko ne valjamni otac,ni majka,jer je svijet nastao kada su se oni rodili,i samo oni znaju voditi drzavu,uz veliku pomoc bakira.

  uskoro cekamo osudu naseg radovana,od kaskih zlotvora,a onda ce se danasnji dupelisci iz sds,od njega trkimice odricati i negirati da su ga ikad sreli.
  kao sto je nacelnik pala,prije pola godine otisao u hag da se prvi put upozna sa radovanom,i da vidi osnivaca rs i sds,jer ga nikad nije prije licno upoznao.

  kao sto je nacelnik kovacevic docekivao krajisnika iz haga,skoro puzao ispred helikoptera,pa se hvalio i dicio sa njime po palama,a sada ga napada ko najveceg neprijatelja.

  nije problem u velikim facama,nego je problem u malim-sitnim dusama i misevima koji misle da kolo vode…..dok ne dodju i oni na red…za koju godinu.

 14. Пале,хммммммм.
  Очигледно да овај бонд зна о Палама доста.
  Прича се да тамо мафија влада, да је поставила свог начелника, да је он распродао сву општинску земљу у бесцијење својим менторима, стварним владарима Пала, да је са сарадницима крив за довоз отровног отпада, да је народ у великом страху и никад већој биједи и незадовољству.

  Прича се да ову спрегу само супер храбар и паметан човјек може побиједити, да опозиција има пар јаких људи, да ни један нису из СНСД.
  Прича се да СНСД није никад био слабији,али да је таква прилика да се опозиција може прошетати на идућим локалним изборима, ако СНСД поново не изда?

 15. Izgubiti izbore?

  Ja mislim da , prvo , što treba da se uradi, nakon svega što su uradili, uništili zemlju materijalno, duhovno, demografdki, planski , sistematski, organizovano, dirigovano od onih koji su ga dovezli na svojim tenkovima je da se proglasi terorističkom organizacijom Spržena Zemlja i da joj se zabrani rad.
  Pohapsiti ekonomske rušitelje, oduzeti njima i članovima njihovih porodica imovinu koju su stekli ekonomskim terorom ….

  Izazivaju haos, nesigurnost, potpiruju mržnju, dozivaju sukobe … dok su svoje porodice smjestili daleko, s okromnim količinama opljačkanog narodnog novca…