Потписан споразум о подршци за енергетску ефикасност

Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен и представници девет општине из БиХ потписали су данас у Сарајеву Меморандум о разумијевању о подршци ЕУ за енергетску ефикасност, чиме је означен почетак сарадње на реализацији пројекта који финансира ЕУ „Подршка испуњењу захтјева Споразума Енергетске заједнице са фокусом на енергетску ефикасност и обновљиве изворе […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 15:05

Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен и представници девет општине из БиХ потписали су данас у Сарајеву Меморандум о разумијевању о подршци ЕУ за енергетску ефикасност, чиме је означен почетак сарадње на реализацији пројекта који финансира ЕУ „Подршка испуњењу захтјева Споразума Енергетске заједнице са фокусом на енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“.

Главни циљ пројекта, вриједног 2,5 милиона евра, јесте повећање енергетске ефикасности у јавним објектима и пружање подршке БиХ да одговори на обавезе преузете потписивањем Споразума о Енергетској заједници.

Корисници овог пројекта, који ЕУ финансира кроз ИПА за 2007. и 2008. годину биће општине Прњавор, Требиње, Вишеград и Зворник из Републике Српске , Јајце, Неум, Тешањ и Зеница из Федерације БиХ , те Брчко дистрикт.

Из укупних средстава око 400.000 евра биће обезбјеђено за набавку материјала попут прозора и врата, изолационог материјала итд. у школама и другим јавним објектима.

У РС ће овим пројектом бити обухваћене основне школе"Никола Тесла" у Прњавору, "Вук Караџић" у Вишеграду и "Свети Сава" у Зворнику, те Дом младих и галерија у Требињу.

У ФБиХ пројектом су обухваћене зграде основних школа "Крушчица" и "Винац" у Јајцу, те "Кардинал Степинац" у Неуму, зграда општине Тешањ и вртић "Дуња" у Зеници.

Соренсен је на церемонији потписивања меморандума истакао да је енергетска ефикасност будућност и један од циљева и кључних елемената стратегије ЕУ до 2020. године. Он је подсјетио да је ЕУ одлучила да до 2020. године за 25 одсто смањи потрошњу енергије.

"Енергетска ефикасност је један од најдјелотворнијих начина обезбјеђивања залиха енергије и смањења отровних гасова, те један од најважнијих аспеката енергетског плнирања", рекао је Соренсен.

Према његовом мишљењу, енергетски сектор у БиХ има најбоље перспективе за развој.

"Ови пилот пројекти помоћи ће да буде подигнута свијест грађана о томе колико је битна енергетска ефикасност у нашем свакодневном животу", нагласио је Соренсен.

Вођа тима пројекта ДЕЛТЕР Петер Браск рекао је да је циљ пројекта помоћ реформи енергетског сектора у БиХ, посебно кад је ријеч о енергетској ефикасности и обновљим изворима енергије.

"Специјални циљеви пројекта су да се покаже на који начин домаћинства и општине могу да побољшају енергетску ефикасност и користе обновљиве изворе енергије, да се повећа разумијевање свих актера у енергетској области, да се подигне ниво капацитета БиХ, што тражи и одређене реформе, стварање правног оквира и израда политика за енергетску ефикасност" ,истакао је Браск.

Он је навео да пројекат садржи четири кључне компоненте – демонстрациони пројекти, тренинг /јачање капацитета/, едукација јавности и правни оквир.

Према његовим ријечима, било је по 14 кандидата из сваког ентитета и дистрикта Брчко, од којих је 25 доставило захтјев за пројекат.

Он је констатовао да се енергетска ефикасност сматра изузетно важном и у заштити човјекове животне околине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *