Потписан споразум о гасоводу кроз Српску

Нови гасовод којим ће Република Српска бити повезана на "Балкански ток” у Србији требало би да буде завршен 2026. године, речено је зе "Вечерње новости” у Министарству рударства и енергетике Србије и поручено да нема препреке за реализацију тог пројекта.

среда, 17 марта, 2021 / 23:37

Споразум о пројекту чија је процијењена вриједност око 125 милиона евра су потписали директор предузећа "Гас-Рес” ЛЈубо Гламочић и директор "Србијагаса” Душан Бајатовић, у присуству министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића.

Ријеч је о гасоводу "Нова источна интерконекција Републике Српске – БиХ и Србије” на правцу граница Србије/БиХ – Бијељина – Бања Лука – Приједор – Нови Град.

Министар Ђокић је рекао да је овим споразумом дефинисана сарадња која ће се у наредним годинама одвијати између компанија "Гас-Рес” о "Србијагас”.

– Ове компаније имају задатак да реализују стратешки план који је од посебног и националног интереса за РС, а то је изградња гасовода кроз РС, односо гасификација РС,истакао је Ђокић. Он је рекао да ће магистрални гасовод ићи трасом уз ауто-пут од Бијељине до БањЕ Луке, Приједора и Новог Града.

– Овај гасовод ће у великој мјери допринијети бржем економском развоју РС, побољшању стандарда и квалитета живота који ће користити гас умјесто других енергената. Са овим пројектом биће отворено ново раздобље живота грађана и развоја РС, истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да се у реализацији Стратегије развоја енергетике РС до 2035. године, која је раније усвојена у парламенту РС, као један сегмент налази гасификација РС.

Ђокић је рекао да су једини градови у РС који су гасификовани или имају изграђену гасну инфраструктуру Зворник и подручје дијела града Источно Сарајево, те секундарна мрежа на подручју града Бијељина, а у току су активности на изградњи прикључног гасовода од Шепка до Бијељине.

Душан Бајатовић је рекао да је Србијагас спреман да сарађује и са ФБиХ и предложио је да бх. и србијанска страна наступају заједно према добављачима, како би постигли боље комерцијалне услове.

Додао је да зелена агенда ЕУ значи да ће гас добити већи удио у енергетском снабдијевању ако се жели избацити прљави енергетски извори попут угља и других фосилних горива.