Постоји и то: Дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама

По први пут у Републици Српској се ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ)", на иницијативу и у организацији Гендер центра Владе Републике Српске и Агенције за информационо друштво Републике Српске. Циљ обиљежавања овог дана је охрабривање дјевојчица и дјевојака ради повећања њиховог интересовања за веће учешће у образовању за професије у […]

среда, 27 априла, 2011 / 22:46

По први пут у Републици Српској се ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ)", на иницијативу и у организацији Гендер центра Владе Републике Српске и Агенције за информационо друштво Републике Српске.

Циљ обиљежавања овог дана је охрабривање дјевојчица и дјевојака ради повећања њиховог интересовања за веће учешће у образовању за професије у областима ИКТ-а.

„Међународни дан дјевојчица у ИКТ-у“ је установљен на нивоу Уједињених нација И обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у информационо – комуникационим технологијама (ИКТ).

Ове године тај дан је 28. Април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа радије одлучују за неке друге професије.

У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне И средње школе организују посјете школске дјеце и омладине институцијама, установама, компанијама, Бфакултетима и истраживачким центрима у области ИКТ-а.0 КОМЕНТАРА