Пошто талибани одбијају преговоре, Помпео најављује да мисли о повлачењу из Авганистана

Амерички државни секретар Мајк Помпео, изјавио је да САД озбиљно разматрају могућност постизања мира у Авганистану и повлачења трупа из ове земље.

недеља, 27 јануара, 2019 / 21:22

"Сједињене Америчке Државе озбиљно су посвећене постизању мира, спречавању ситуације у којој би Авганистан поново постао поприште међународног тероризма, као и враћању оружаних снага кући", написао је Помпео на свом налогу на Твитеру.

Државни секретар је додао да Сједињене Америчке Државе настоје да ојачају суверенитет и независност Авганистана.

Раније је специјални представник САД-а за Авганистан Залмај Халилзад изјавио да су Сједињене Државе оствариле значајан напредак у преговорима са талибанима о "кључним питањима". Он је истакао да ће америчка страна ускоро поново наставити преговоре са талибанима.

У понедјељак је у Дохи почела нова рунда билатералних преговора између радикалних талибана и САД-а. Прије тога, талибани су одбили да се састану са представницима Вашингтона у Катару и Пакистану. Још један догађај са учешћем Сједињених Америчких Држава, талибана и делегата земаља Персијског залива, који је требало да се одржи у Џиди почетком јануара ове године, такође је одложен на неодређено вријеме.

Током затишја у преговорима између страна, покрет Талибан извршио је низ напада, укључујући дизање у ваздух минираног камиона у Кабулу и напад на базу Управе за националну безбједност у провинцији Вардак. Локални медији наводе да би оружана опозиција могла да искористи паузу у дијалогу са Вашингтоном за промјену своје улоге у преговорима, односно прелазак на расправу о међуавганистанском рјешавању кризе са позиције силе.Оставите одговор