Пошто су танки код Нобела: Американци себи подијелили Пулицерове награде

Пулицерову награду за књижевност (или како у САД воле рећи „фикција“) други пут за четири године добио је Колтон Вајтхед, саопштено је на додјели уприличеној видео преносом преко интернета.

уторак, 5 маја, 2020 / 17:35

Награда Вејтхеду припала је за роман “Момци из Никла”, што је прича о злостављању у поправном дому на Флориди у вријеме Закона Џима Кроуа крајем 19. вијека.

Књига је (ко би то очекивао) изата и на српском језику, као и претходна награђена Пулицером 2017. “Подземна жељезница”. Вејтхед је тако постао четврти књижевник који је два пута добио ову награду.

У области публицистике награђени су аутори Грег Грандин за књигу о америчком миту о незаустављивој експанзији у савременом политичком тренутку и Ен Бојер за књигу о бруталности болести и незајажљивој заради на бризи о пацијентима обољелим од рака у САД.

Најбоља биографска књига је о животу и дјелу Сузтан Зонтаг аутора Бенџамина Мозера, док је најбоља историјска књига “Слатки укус слободе”, о ропству и реституцији у Америци.

Најбоља књига пјесама је “Традиција” (The tradition) Џерикоа Брауна.

Будући да је Џозоеф Пулицер прије свега познат као новински издавач, те је награду установио у славу новинарства, није ред прескочимо награђене у тој области, које су поједини медији код нас заборавили.

Фотографије протеста у Кашмиру награђене Пулицеровом наградом (Фото АП – Дар Јасин)

Пулицерова награда за репортажну фотографију припала је америчкој агенцији Асошијејтед прес због приказа живота у дијелу Кашмира, који је под контролом Индије.

АП је награду добио за фотографије које су 2019. направили Дар Јасин, Мухтар Кан и Чани Анад, а на којима се виде сцене протеста, туге и молитве, као и тренуци тишине у вријеме када је изгледало као да насиље није близу.

Агенција је изабрана и за финалисту Пулицерове награде за фотографију у категорији ударне вести за покривање насилних протеста на Хаитију.

Њени фотографи Дије-Налио Шери и Ребека Блеквел приказали су незадовољство и гњев народа и насилне протесте због корупције, лошег управљања и наглог економског пада у вријеме када су међународни медији у великој мјери игнорисали невоље грађана Хаитија, преноси Танјуг.

Ово је АП-ова 32. Пулицерова награда за фотографију, а укупно 54. Пулицерова награда.

Фотографи британске агенције Ројтерс награђени су за најбољу фото-вијест, а награду су заслужили фотографијама са протеста у Хонгконгу.

Дневни лист Енкориџ дејли њуз и интернет портал ПроПублика освојили су ове године Пулицерову награду у категорији јавна служба у новинарству за расвјетљавање безбједносне ситуације у многим селима на Аљасци.

Лист Њујорк Тајмс и његов новинар Брајан Розентал, који се бавио неетичким праксама у такси индустрији Њујорка, освојио је награду за истраживачко новинарство.

Лист Куриер џорнал из Луилвила у Кентакију освојио је награду за најбољу вијест захваљујући сазнањима о неколико стотина помиловања које је бивши гувернер Мет Бевин потписао током своје последње недеље на функцији.

Од ове године уведена је нова категорија те је за аудио извјештавање први Пулицер припао сарадњи Лос Анђелес Тајмса и Вајс Њуза за извјештавање о имиграционој политици Трампове администрације.

Новинарка Њујорк Тајмса Никол Хана-Џонс добила је Пулицера за коментар написан у склопу пројекта 1697, којим је обиљежена 400. годишњица од када су први робови Африканци дошли у САД.

Мјузикл Мајкла Р. Џексона освојио је награду у категорији драма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *