Пошто су Израелци бомбардовали Асада, сад би штитили Друзе

Израелска војска је данас саопштила да ће интервенисати да би спријечила окупацију села у којем Друзи живе на сиријском дијелу Голанске висије.

петак, 3 новембра, 2017 / 20:04

Село је на удару исламске екстремистичке организације фронт Нусра.

Саопштење је издато након жестоких борби у граду Кадеру, три километра од границе Израела, гдје је дошло и до ескплозије аутомобила-бомбе од чега је погинуло најмање деветоро људи, а 23 човека су рањена.

Судећи по саопштењу војске, интервенција је најављена због обећања датог Друзима.

"ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) су спремне да помогну становницима села и спријече штету или окупацију села због обавезе према популацији Друза", наведено је у саопштењу, преносе израелски медији.

У саопштењу се додаје да су неосноване тврдње о израелској умијешаности и помоћи "елементима глобалног џихада" у борбама на Голанској висији.

Један становник друског града на граници, Маждал Шамс, на израелској територији, рањен је лакше ватром из лаког оружја током тог сукоба.

Салафистички фронт Нусра је саопштио да је почело операцију да би прекинуо блокаду села на сиријском Голану и планини Хермон.

У саопштењу је наведено да тај фронт нема намјеру да угрози становнике Кадера, нити њихову имовину, нити оне који се мијешају у рат.

Ал Нусра је упозорила становнике на посљедице подршке сиријском предсједнику Башару Асаду.

Друски духовни вођа шеик Али Маади је јутрос позвао Друзе да дођу на Голан и помогну, оцијенивши да је дошао тренутак истине и да су браћа у Кадеру опкољена и да им је потребна одбрана.

Агенција Франс прес јавља да је саопштење израелске војске ријетка подршка насељу на Голану који контролишу Асадове снаге, а данас је на удару џихадиста.