Пошто смо ћирилицу спасили: Српска и Србија, усклађују заједничку језичку политику

Министар културе Србије Никола Селаковић и чланови Савета за српски језик на данашњој сједници тог тијела у Београду договорили су одржавање заједничке сједнице савјета за српски језик Србије и Републике Српске у Тршићу.

уторак, јун 11, 2024 / 16:38

На састанку је договорено да заједничка сједница у родном мјесту Вука Караџића буде одржана током јула с циљем дефинисања заједничке стратегије језичке политике у складу са препорукама Свесрпског сабора, који је истакао значај српског језика и ћириличког писма као стубова српске културе, науке и националног идентитета, саопштено је из Министарства културе Србије.

Предсједник Савета за српски језик Александар Милановић и чланови овог тијела поздравили су присуство министра Селаковића сједници Савета, оцијенивши да је то показатељ разумијевања проблема и посвећености министра очувању српског језика и ћирилице, као и спремности да подржи иницијативе Савета и помогне у њиховој реализацији, наводи се у саопштењу.

Чланови Савета упознали су Селаковића о препорукама, приједлозима и стручним мишљењима, која су у претходном периоду дефинисали ради унапређења стања у области употребе српског језика у јавном животу.

Сједници су присутвовали и замјеник предсједника Савета, књижевник и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, као и чланови Савета: дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Срето Танасић, професор Милош Ковачевић, виши научни сарадник Владан Јовановић, виши научни сарадник Марина Спасојевић и професор Зоран Аврамовић.

Влада Србије на основу Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма 16. марта 2023. године донијела је Одлуку о формирању Савета за српски језик, чији је задатак да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера ради заштите и очувања матичног писма.Оставите одговор