Пошто је Бореновић рекао да је за високог представника, Јелена Тривић жели да каже да је Додик исти такав?

"‘За нас високи представник може ту да егзистира…. Прихватићемо да разговарамо с њим"- oво су ријечи господина Додика речене данас поводом новог високог представника у БиХ. Дизање тензија, свакодневно показивање политичких мишића у смислу како он странцима све смије да каже, а нико други не смије редовно заврше оваквим изјавама”, рекла је потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић.

среда, 2 јуна, 2021 / 10:56

Тривићева истиче да није први пут да Додик искористи неку тему да заоштри ситуацију, да се представи као неко ко самостално доноси одлуке, ко није под утицајем странаца, а по његовом мишљењу сви други политички актери из Српске јесу:

"Наравно, стварност је сасвим другачија. Милорад Додик је заправо политичар који је највише радио под утицајем страног фактора, најчешће поштујући и проводећи њихове одлуке. Колико знам, Народна скупштина Републике Српске, односно владајућа већина, усвојила је закључке који се тичу мирног раздруживања са ФБиХ. Да је господин Додик озбиљан у намјери издвајања Српске из БиХ, а није, онда именовање високог представника не би била баш толико битна тема. Ако би се Република Српска издвојила, то шта остаје у БиХ за нас у Републици онда не би било битно. Међутим, очигледно је, а што смо знали и тада, да је тема мирног раздруживања била исфорсирана да би се по ко зна који пут набијале националне тензије”, каже Тривићева.

Она додаје да је и именовање виског представника искориштено на исти начин, да бисмо на крају добили већ поменуте изјаве: "За нас високи представник може ту да егзистира…. Прихватићемо да разговарамо с њим".

"Остаје нам да посматрамо процес у коме практично дјеловање не прати жестоку реторику лидера СНСД-а, као што смо имали прилику недавно да видимо и на примјеру војне вјежбе на Мањачи и на низ других примјера. Наравно, за мене лично остаје најупечатљивији примјер реторике коју није пратило никакво дјеловање, примјер референдума о независности Српске који је лидер СНСД-а обећао 2005. године. Господине Додик, тај референдум чекамо већ 16 година", поручује Тривићева.